Hela chatten om mobbning med Louise Hallin och Marwa Karim

I onsdagens Vardagspuls pratade vi mobbning. Psykoterapeuten Louise Hallin och Marwa Karim som blev själv mobbad i flera år svarade på tittarfrågor i chatten.

Publicerad 2015-09-02 | anna@vardagspuls.se

Vardagspuls: Har du frågor om mobbning? Ikväll kan du chatta om det här med psykoterapeuten Louise Hallin och Marwa Karim som själv blev utsatt för mobbning under flera år. Välkommen att ställa din fråga.

14:36, 2 September 2015

Erik: Jag är blyg och känner mig utanför. Blev mobbad i min förra skola och är rädd att bli det igen. Hur ska jag våga skaffa kompisar? Har du något tips Marwa?

Marwa Karim: Jätte tråkigt att du har blivit mobbad, men gör så här. Prata först och främst med någon vuxen på skolan så att det vet att du är mobbad och se till så att det kan hjälpa dig med att komma in i någon grupp där du kan skaffa kompisar. Var dig själv och sträck på ryggen, går det inte så är det inte dig det är fel på.

17:09, 2 September 2015

Johanna: Jag jobbar som lärare och vill gärna motverka mobbning, vad tycker du jag ska göra Marwa? Modigt av dig att våga vara den du är!

Marwa Karim: Jag tycker du ska ordna en dag i veckan där ni pratar om mobbning, varför det är så viktigt med just det ämnet och vad som kan hända när man är utsatt. Gör så att eleverna känner sig delaktiga i diskussionen.

17:13, 2 September 2015

Klas: Innan sommaren berättade min dotters lärare att hon och några andra mobbar en tjej i deras klass. Vi har pratat om det mycket i sommar, men nu när skolan är igång är jag ändå orolig att hon ska fortsätta mobba. Vad ska jag göra?

Louise Hallin: Hej Klas, så bra att ni vet och har pratat om det. Det finns oftast anledningar till att man mobbar, ofta kan det tex handla om att man försöker hålla ihop en egen grupp genom att vara elak mot en utanför. Ibland handlar det om att det inte finns tillräckligt med vuxna i närheten hela tiden, som sätter normen för hur man får vara eller hur man får tilltala annan. Det kan även vara en dålig stämning inom en grupp som egentligen inte är så farlig men som ökar för att ingen säger ifrån.
Som pappa tycker jag att du ska visa hur heligt arg du blir och att du under inga omständigheter accepterar detta oavsett vad hon säger samt att du har tydliga konsekvenser som svider så att hon förstår allvaret i detta.

17:15, 2 September 2015

Erika: Erika: Min dotter som är 14 har alltid haft mycket kompisar men det senaste halvåret är hon ensam mycket mer. Jag har frågat flera gånger men hon säger ingenting. Hur får jag min dotter att öppna upp sig?

Louise Hallin: Fråga och var riktigt besvärlig, "jag känner dig älskling och just nu känner jag inte igen dig och inte nog med det du verkar inte nöjd och glad så jag kommer att fråga dig och andra till jag förstår!" Jag är jättejobbig men min oro är större än min önskan att vara juste i dina ögon just nu.
Ring andra föräldrar, kolla med berörda personer runt henne i skolan . Tipsa henne om att om det skulle vara så att hon inte trivs i skolan så kan hon läsa mkt bra text på barnombudsmannen.se. Stor ny studie och massor med citat från ungdomar.

17:18, 2 September 2015

Petra: Min 9-åriga son har berättat att flera i hans klass blir retade av ett gäng killar. Lärarna ser, men gör ingenting. Jag är orolig, hur får jag skolan att reagera?

Louise Hallin: Huvudmannen dvs ägaren av skolan är helt ansvarig för skolhälsan och att man lever upp till Barnkonventionen som Sverige antagit som alla barns rättigheter.
I praktiken ska du vända dig till rektorn och om ingenting sker inom mkt kort tid ska du anmäla skolan till Skolverket som faktiskt agerar nu för tiden.
Ange lärarnas namn för rektorn ooch gläd dig över ditt civilkurage, kan vara din unge nästa gång!

17:22, 2 September 2015

tjej: Jag mår psykiskt dåligt av mig själv, då kom folk på att jag redan var svag och gick på mig ännu mer, om hur jag ser ut, att mina revben syns osv... eftersom att jag redan håller med om allt som de säger så kan jag direkt inte säga emot dem

18:08, 2 September 2015

Ann: ett oerhört viktigt ämne som ni tar upp i Vardagspuls i kväll .

18:08, 2 September 2015

Lovisa : Hej. Jag ser ett problem i skolan där styrelsen ofta flyttar på den som är mobbad. Jag tror mycket skillnad skulle ske om den som mobbar blir flyttad. Vi måste lyfta fram mobbarna i det hela också, dem som mobbar mår själva inte bra!!

18:09, 2 September 2015

Sofie: Flytta mobbarna inte dem som blir mobbade. Prata också om dem som är elaka, innerst inne mår mobbarna jätte dåligt. Det är för stort fokus på dem utsatta i media och inte själva grundproblemet!! Vilket är mobbarna. Vilka är den, hur mår dem egentligen.? Antagligen skit när dem behöver trycka ner andra för att må bättre.

18:15, 2 September 2015

Lotta: Har en fin historia som hände i samband med min konfirmation, jag hjälpte till ett par timmar med typ av kyrkans barntimme. Där var en flicka som kom mej nära och en dag satt hon hos mej och sa, du Lotta jag blir retad i skolan. Bara 15 år som jag var då, sa om du vill att jag hjälper dig så måste jag berätta för min handledare, går det bra. Hon var lite tveksam men sa ja till slut. Efter ett par veckor kom hennes mamma fram till mig och tackade mig för att jag var där för hennes dotter, som fick börja i ny skola occh trivdes jättebra där!! Vet inte hur hon har det idag men jag hoppas hon är en stark tjej idag ☺ Kram

18:16, 2 September 2015

Kristofer: Hela min skoltid blev jag mobbad. Mobbad för att jag inte var som dom andra å sånt. Detta har alltid följt mej , även nu i mitt vuxna liv. Svårt att f¨å kompisar med mera.

18:18, 2 September 2015

Jeanett : Jag vart mobbad under hela min grundskoletid. Jag såg annorlunda ut samt att jag har en synnedsättning. Min skola gjorde ingenting och lät det bara vara. Detta gjorde mig mycket deprimerad men tack vare envishet och ren vilja så tog jag mig ur det. Men när jag började på min utbildning och jobbet med att vara ungdomsledare för synsvaga ungdomar. Så såg jag att jag har ett eget värde och är en viktig person. Jag var med och hindrade så att min syster vart mobbad också. Hon vart retad för att hon inte hade rätt byxor på gymnastiken. Jag ringde till hennes lärare och bad om att få komma och prata med klassen. Efter det mötet så blev ingen mobbad mer i den klassen. Det är viktigt att vi pratar mer om mobbing.

18:18, 2 September 2015

Orolig mamma: Har en son på 10 år som är diagnosbarn..Han är väldigt orolig och rädd för att bli retad och mobbad när det gäller allt i vardagen.Jag har själv varit utsatt för mobbing men vet inte riktigt hur jag ska lösa detta.Vet att han har fått kommentarer,lite utfryst med mera..

Louise Hallin: Då tycker jag att du ska ta din son och redan i ett litet förebyggande syfte låta honom prata med en terapeut som är van att arbeta med ADHDbarn. Vänd dig till en utredningsenhet och fråga om de kan rekommendera ngr namn på terapeuter

18:18, 2 September 2015

bananen: Hur orkade du fortsätta med livet under alla åren, Marwa?

Marwa Karim: Jag var en dålig förlorare och hade ett mål om att fortsätta kämpa för att bevisa alla att jag tar ingen skit och jag är värdefull. Och det gjorde jag. Men för att kunna orka kämpa så måste man ha ett självförtroende, en självkänsla och älska sig själv. Har du det, så kommer du lyckas. Trust me!

18:21, 2 September 2015

Karin 58. : Hej. Jag är 58 år och växte upp i en dysfunktionell familj. Med mycket alkohol m.m. Jag var ofta, mycket ofta med och mobbade andra barn när jag var ung. Förstår först nu Hur dåligt jag mådde både som barn och även som vuxen. Vi Vuxna Behöver VISA våra Barn hur vi Kärleksfullt bemöter andra människor. Både den som mobbas och mobbaren behöver Hjälp. Om föräldern tar sitt barn i "försvar" då är det inte Att Visa sitt barn vad som är rätt och fel.

18:21, 2 September 2015

Åsa: Jag har en åttaårig dotter som varje vecka uttrycker att hon hatar skolan. Förra veckan bröt hon ihop o började storgråta o sa att alla utom två i klassen tycker hon är en värdelös idiot så nu har hon själv börjat tycka det. Skolan är informerad men fokuserar på att hon inte har pedagogiska problem. Papan som har henne varannan vecka negligerar helt hennes försök o mina försök att berätta hur vår dotter mår. Mitt hjärta blöder o jag vet inte var jag ska ta vägen? Jag är helt bakbunden. Til pappan säger dottern att hon gett upp att berätta om hur hon har det. Hon säger att han ändå inte bryr sig. Jag vill att hon byter skola men det vägrar pappan. Var ska jag vända mig? Kns som jag bara kan stå o se på

Louise Hallin: Hej Åsa, bli nu en lejonmamma och gå till rektorn och avkräv omedelbara åtgärder och att lärarna ska aktivera sig och var förbannad! Ring Familjerättens socionomer och berätta om pappans passivitet och begär ett föräldramöte med dem men de får kalla honom och om han inte kommer ses det ganska allvarligt. Socionomerna ser till barnets bästa och situation.
Även om byte av skola blir aktuellt så ska skolans rektor ta på sig ansvaret, be henne om ursäkt och göra ett avslut.

18:25, 2 September 2015

Amanda 28: Vad gjorde dom när dom mobba dig marwa slog dom dig och sa elaka ord??

Marwa Karim: Det var faktiskt både och. Allt från att jag såg ful ut, var en hårboll och såg äcklig ut till att jag var en apa. Små ord men som faktiskt skär i hjärtat.

18:26, 2 September 2015

Ninni: Min dotter har blivit mobbad i 5 år. Hon blev utfryst av hela skolan. Detta anmäldes till rektor, inget hände. Anmälde till skolinspektionen, skrev över 35 sidor. I fredags kom beslutet, och det enda skolinspektionen gör är att påtala att kommunen ska se över sina rutiner gällande kränkningar. Jag ringde till skolinspektionen och frågade varför dottern inte får skadestånd efter allt hon utsatts för. Får till svar att kränkningarna måste kunna BEVISAS för skolinspektionen, vilket de själva säger är närmast omöjligt vid utfrysning. Min dotter har självmordstankar och självskadebeteende och hon frågade nyss, när vi såg programmet, hur det går med ärendet hos skolinspektionen. Jag vågade inte säga att beslutet kommit och vad resultat blev efter allt skrivande.

18:28, 2 September 2015

katten: Marwa hur kunde du låta bli att ta åt dig av saker de andra sa, typ börja tro på dem sakerna

Marwa Karim: För att jag insåg snabbt att jag var grym, skit snygg och så fantastisk. Det kommer alltid finnas människor till allt. Som vill dig illa, som hatar på dig och som kommer förstöra för dig när du väl är påväg att lyckas med något i ditt liv eller har lyckats med något, och det är viktigt att du försöker le åt dom personerna. Ett leende gör nämligen dom besvikna, och det är väl bättre än att du blir besviken över att du inte ignorera vad det säger och tycker. Negativa personer ska man inte ha något med och göra överhuvudtaget.

18:30, 2 September 2015

anonym: Jag har blivit mobbad i över 9 år i skolan. Varför kan inte lärare ta tag i saken? Jag såg att lärare såg när jag vart upptryckt mot väggar osv. Är de feghet eller att de inte vet vad som ska göra

Louise Hallin: Det är säkert båda sakerna. Dina rättigheter är att rektor måste ta snabbt ansvar om du och dina föäldrar går och anmäler dessa missförhållanden. Om hon inte gör det snabbt så ska ni vända er till Skolinspektionen med en anmälan. Gå in på Barnombudsmannen.se och läs deras alldeles nya undersökning där se också skriver allt om dina rättigheter och skolans skyldigheter. Ta inte mer nu så som en bra sak för dig är att byta skola så gör det, vänta inte . Du kan begära upprättelse ändå.

18:32, 2 September 2015

Tobias : Hej! Jag var själv mobbad i 15år , försökte ta mitt liv några gånger. Lärarna gjorde aldrig något. Dem blundade Bara för det eller försökte skylla över det på mig. Mamma var den enda som såg jag mådde dåligt. Men jag berätta inte så mycket. Men till sist gjorde jag. Sedan när jag slutade skolan Var det en lättnad Men då fortsatte det på jobbet så jag sa upp mig och idag jobbar jag på en skola där jag kan förhindra mobbning vilket jag gjort och fortsätter att göra . Jag bloggar även om min historia Och vill kunna hjälpa till att få bort mobbning. Min blogg är Nouw.com/breiner

18:32, 2 September 2015

Johan : Hej! Jobbar som elevcoach på en gymnasieskola där jag arbetar med ungdomar dagligen. Innan skolstarten efter sommarlovet könde jag att jag var tvungen att göra nått för att få mobbare å inse vad de gör, och peppa utsatta och deras klasskamrater att stå upp för varandra. Skrev en liten krönika på min blogg amatorkronikoren.blogg.se, som jag valde att döpa till "Se, lyssna och säg Hej!". Tack för ett bra program!

18:33, 2 September 2015

helena: Uppmana föräldrar att vara lyhörda och observanta på sina barn oavsett vad barnet visar. Ditt barn kan vara en som drabbas av mobbning men barnet kan också vara den som mobbar. Borde väl vara minst lika viktigt att jobba mot. Stävja sånt elakt och dumt beteende.

18:33, 2 September 2015

En förälder: Hej Louise och Marwa, jag undrar vad ni tror om den här appen som lyfts fram? Tycker den låter som ett verktyg som kan underlätta väldigt mycket. Kommer den hjälpa barn och ungdomar och rapportera fler incidenter?

Louise Hallin: Det tror jag, modern form.

18:34, 2 September 2015

Ida: Min uppfattning är att ett viktigt steg för att få stopp på mobbing bland barn är att börja med de vuxna. De vuxna vissr barnen vad som är okej. Vad anser ni om det?

Louise Hallin: Ida, du har alldeles rätt. Allvarlig mobbing börjar inte i skolan. Om man undersöker saken noga finns det inte sällan inslag av ngn typ av förtryck redan i familjen eller annat illamående.

18:35, 2 September 2015

Ida: Min uppfattning är att ett viktigt steg för att få stopp på mobbing bland barn är att börja med de vuxna. De vuxna vissr barnen vad som är okej. Vad anser ni om det?

Marwa Karim: Helt rätt. Vi måste börja med dom vuxna. Föräldrarna måste ta det ansvaret till att prata med sina barn vad som är rätt och fel och hur man beter dig sig mot andra människor. Alla lärare och rektorer därute måste se till så att det pratas om mobbning i skolan och se till så att det faktiskt har en undervisning om det ämnet. Ju mer vi pratar om det desto fler har en aning om vad som sker i samhället och hur andra mår när det går igenom mobbning, för jag tror inte alla vet hur det är.

18:36, 2 September 2015

En förälder: Hej Louise och Marwa, jag undrar vad ni tror om den här appen som lyfts fram? Tycker den låter som ett verktyg som kan underlätta väldigt mycket. Kommer den hjälpa barn och ungdomar och rapportera fler incidenter?

Marwa Karim: Absolut! Jag tycker appen är suverän och jag hoppas fler tar till sig och faktiskt använder den.

18:37, 2 September 2015

Nettan den söta : Räknas detta som mobbing som jag är ute för ?Det hela började när nya eleven kom in i klassen nu när jag började trean på gymnasiet i Tranås den 20/8. Han började ställa kränkande frågor angående om mitt och sambons sexliv och mera äckliga frågor. Sen började han kräva och tjata ur mig cigg som han då skulle röka varje rast typ även fösta dagen. Sen började han hota mig om att säger du något om din sambo mer kommer det hända dej eller honom något. Han har även hotat oss via min sambons Facebook. Efter några dagar åkte han med till mitt gymnasium. Och vi pratade med rektorn och han sa att vi ska ta ett snack med eleven i min klass. Sen ringde min mentor den dagen senare och sa att du har ju musik så han stör inte dig och nu säger dom att det är löst men inte alls då han. Nu håller han i stället på och ger elaka blickar samt säger typ vad glor du på och kan du gå din väg detta händer nu i dagsläget fortfarande. Jag mår fruktansvärt dåligt av detta så ibland är jag hemma och bara gråter samt har ångest och mår spykist dåligt. Samt risken är stor att jag förlorar mina pengar när jag inte går i skolan.

Louise Hallin: Ta hjälp av din familj och gör omedelbart en polisanmälan och involvera skolan i detta. Ta inte skit! Nu är det nog, vad gör din sambo, han behöver agera. Vänta inte!

18:38, 2 September 2015

Tjolanta: Min dotter blev mobbad av en elev i en skola och bytte därför skola. Mobbaren flyttade efter och fortsatte sin mobbning.. Det borde inte vara tillåtet!

18:40, 2 September 2015

Mia: Hej Marwa! Det är väldigt roligt att läsa om dig och se dig på tv idag, och se hur långt du kommit- vilken skillnad mot när jag hade dig som elev på slöjden. Jag minns speciellt ett tillfälle där du skulle sy ett par mysbyxor, men trodde aldrig att du skulle klara det- men det gjorde du! Jag måste säga att just detta tillfälle aldrig kommer att blekna för mig- ditt leende när du blev klar med dem :) Du har kommit så långt och är en jättefin förebild för många! Fortsätt stråla 18:40, 2 September 2015

Sara: Hej Marwa! Du är så modig som går ut och berättar om din historia. Kan inte förstå att dom mobbade dig, du verkar vara en så himla go tjej. Kram

18:41, 2 September 2015

Ida: Hej! Kan ni inte fråga tonåringar/barn om hur de tycker att man löser mobbing? Det är trots allt inte lätt att som vuxen nå fram till tonåringar/barn.

18:44, 2 September 2015

Heidi: Hej ang mobbning , kanske det är bra ifall vi vuxna är ett bra förebild , mycket mobbning kommer även from vuxna mot andre vuxna

18:50, 2 September 2015

Catharina: Jag är lärare i Stockholms regionen och jag har aktivt arbetat mot mobbing i tjugo år. Av erfarenhet vet jag att som lärare är man hela tiden upptagen med nästa lektion. Det är då organisationen Friends och deras system av kamratstödjare har varit till enorm hjälp. Det är när man engagerar eleverna själva att agera mot mobbing som man verkligen når resultat. Jag tackar mina kamratstödjare på min skola som är både hjältar och änglar. De ser det jag som vuxen inte uppfattar. Sen kan ta ärendet vidare till vårt elevvårdsteam. Eftet det är de vuxnas ansvar att ta hand om ärendet

18:51, 2 September 2015

Vardagspuls: Tack för era frågor och kommentarar. Nu stänger vi chatten.

18:51, 2 September 2015

Kom ner i varv!

Bild: Norstedts Förlag

”Stress är vår tids största sjukdom”

INRE HÄLSA Ett stressfritt liv – går det överhuvudtaget att få? Nej, inte helt menar bokaktuella Karin Björkegren Jones. Men det finns en hel del du kan göra själv för att få ett harmoniskt liv.

Ny studie

Bild: Pixabay

Forskare varnar för populära hälsodrycken

KROPP & HÄLSA En ny studie visar att hälsodrycker med aloe vera inte alls är särskilt hälsosamma. Dryckerna sägs ha förmågan att rena levern, men forskning visar motsatsen. 

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Tips!

   ANNONS Bild: Arla Köket

   Så enkelt gör du ett vackert pepparkakstorn

   MAT & RECEPT Att göra pepparkakshus kan vara svårt. Stora bitar går sönder och små är pilliga att sätta fast. Vi har lösningen – använd mjölkpaketet som mall.

   Lisa Beskow

   Bild: Privat

   5 smarta tips – så orkar du träna efter jobbet

   MOTION & TRÄNING Det kan vara svårt att hitta orken till att träna efter en arbetsdag. Men det finns knep att ta till. Lisa Beskow, hårt arbetande mamma och träningsentusiast, delar med sig av sina bästa.

   Ny studie!

   Bild: Pixabay

   Därför ska du inte gå och lägga dig arg

   INRE HÄLSA Har du för vana att gå och lägga dig när du är arg eller upprörd? Gör inte det!

   Lyxa till det!

   ANNONS Bild: Arla Köket

   Risgrynsgröt – som den smakade förr

   MAT & RECEPT Så enkelt får du julgröten att smaka lika gott som den gjorde förr i tiden.

   Ha kul när du tränar!

   Bild: Privat

   Så vet du vilken löpning som passar dig bäst

   MOTION & TRÄNING Springer du för att gå ner i vikt? Då vet långdistanslöparen Rune Larsson vilken löpning du ska satsa på.

   Sofia Antonsson

   Bild: Johnér

   Guide: Så IBS-vänliga är olika sojaprodukter

   KROPP & HÄLSA Är soja en magbov? Det beror helt på produkt, förklarar Vardagspuls dietist och IBS-expert Sofia Antonsson.

   Leilas magövningar

   Bild: Leila Söderholm

   Så magtränar du på djupet

   MOTION & TRÄNING Här är bollträningen du aldrig tidigare har testat.

   Aj, aj!

   Bild: Pixabay

   Antibiotika kan ge svåra magproblem

   KROPP & HÄLSA Användningen av antibiotika är inte bara ett problem med anledning av att allt fler bakterier blir resistenta. Den kan också slå ut viktiga bakterier som finns i din tarmflora.

   Längtar du?

   Bild: Pixabay

   Smygstarta julen med oss på Vardagspuls

   MAT & RECEPT Här hittar du allt för helgernas glöggmingel, middagar och bakfester.

   Ny studie

   Bild: Johnér

   Forskare varnar: Dra inte ner på saltet för mycket

   KROPP & HÄLSA Länge har det pratats om vikten av att inte äta för mycket salt. Men hur hälsosamt är det egentligen att äta för lite? Ny forskning visar på negativa konsekvenser. 

   Känslig mot mörkret?

   Bild: Pixabay

   Så vet du att du har en vinterdepression

   INRE HÄLSA Läkaren: Då vet du att det är dags att söka vård.

   Några minuter räcker

   Bild: Johnér

   Steg för steg – så lugnar du din stressade hjärna

   INRE HÄLSA Forskning visar att meditation och mindfulness kan återskapa sönderstressade hjärnceller. Så ta några minuter till att fokusera inåt. Vardagspuls Jeanette Steijer berättar hur.

   Ny studie!

   Bild: Johnér

   Därför får allt fler högt blodtryck i fattiga länder

   KROPP & HÄLSA Under de senaste 40 åren har högt blodtryck i världen ökat. Det visar en studie som nyligen publicerats i tidskriften The Lancet. 

   Nu är den här!

   Bild: TT/Johnér

   Så skyddar du dig mot vinterkräksjukan

   KROPP & HÄLSA Som ett brev på posten är den här. Den mycket smittsamma vinterkräksjukan. Men visste du det här om sjukdomen?

   Ny studie visar:

   Bild: Johnér

   Vältränade drabbas inte lika hårt av stress

   TRÄNING & MOTION Läkare: ”Viktigare vara tränad än ostressad”

   Bild: Ekokockar

   Här är årets Unga Ekokockar

   MAT & RECEPT Hållbar och ekologiskt producerad mat står på menyn när unga kockar lagar mat.

   Uppfyller alla kriterier

   Bild: Johnér

   Forskare: Därför är hälsa den nya religionen

   KROPP & HÄLSA Har hälsa och träning blivit den nya religionen? Enligt svenska forskare är svaret ja – eftersom de uppfyller alla kriterier för att vara just en religion.

   Luktar gott men...

   Bild: Johnér, Pixabay.

   Är du doftöverkänslig?

   KROPP & HÄLSA Hör du till dem som helt obekymrat sprutar parfym omkring dig? Då ska du läsa det här.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Smarta tips!

   Bild: Pixabay

   Så blir du av med tandläkarskräcken

   INRE HÄLSA Här delar tandläkaren Matts Karlström med sig av sina bästa tips mot tandvårdsrädsla. 

   Kissnödig?

   Bild: Johnér

   6 saker som händer i kroppen när du tränar i kyla

   MOTION & TRÄNING Har du nånsin känt dig mer kissnödig eller att du andas pipande när du tränar och det är riktigt kallt ute? Det är helt normalt – men kan vara tecken på att du borde värma upp mer.

   Tips & recept

   Bild: Johnér

   Maten som håller dig pigg i höst- och vintermörkret

   KROPP & HÄLSA Det är alltid viktigt att äta bra. Men under vinterhalvåret gör kylan och frånvaron av solljus att det är särskilt viktigt att tänka på vad man stoppar i sig. Vardagspuls guidar dig till bra vintermat!

   Bild: Pixabay

   Stenålderskost kan minska risk för hjärtsjukdom

   KROPP & HÄLSA Ny studie visar att överviktiga gick ner i vikt med paleokost.

   ”Heaton” om e-sport

   Bild: Dreamhack, pressbild

   Proffset: Fysisk träning krävs för att tävla i datorspel

   MOTION & TRÄNING Han är åttafaldig världsmästare på datorspelet Counter strike. Nu vill Emil "Heaton" Christensen utmana fördomarna och få fler att se e-sport som en riktig sport.

   Frisk och fri!

   Bild: Johan Söderling

   Så pratar du med anhöriga om ätstörningar

   INRE HÄLSA Under flera års tid var Elina Johansson drabbad av svåra ätstörningar och anorexi. I dag jobbar hon med att hjälpa andra att bli friska.

   Den viktiga sömnen

   Bild: Johnér

   För lite sömn kan göra att du går upp i vikt

   KROPP & HÄLSA Ny svensk studie ger svar på varför sömnbrist kan leda till övervikt.

   Älskade pasta!

   Bild: Pixabay, press.

   Variera din pastaupplevelse – och få bättre hälsa

   MAT & RECEPT Dietisten Jeanette Steijer: "Därför är fullkornspasta och bönpasta bra alternativ."

   Dietisten betygsätter

   Bild: Johnér

   LCHF och 5 andra populära dieter – så bra är de enligt experten

   KROPP & HÄLSA Dash, LCHF, GI, 5:2- och stenåldersdieten. Hur bra är de – och för vem? Vi bad dietisten Jeanette Steijer att ge sitt utlåtande om de stora trenddieterna.

   Dra ner på tempot

   Bild: Johnér

   Därför är det viktigt att barnen har långtråkigt

   INRE HÄLSA Hillevi Wahl om aktivitetshetsen som håller på att knäcka föräldrarna.

   Bra för IBS!

   Bild: Pixabay, press.

   Frossa i supernyttig grönkål i höst och vinter

   MAT & RECEPT Vardagspuls dietist Jeanette Steijer slår ett slag för supergrönsaken som är extra snäll mot den känsliga magen.

   Gör om, gör rätt!

   Bild: Shutterstock

   10 misstag du gör på löpbandet

   MOTION & TRÄNING Oavsett om du tittar på TV eller glor in i en vägg – att springa på löpband kan vara sjukt tråkigt. Men det behöver inte vara så. Gör om, gör rätt – och få ut det mesta av att springa.

   Mums!

   Bild: Johnér

   Därför är havregrynsgröt din kropps bästa vän

   MAT & RECEPT Det här med att laga billig och nyttig mat kan vara knepigt. Lägger man till att den ska vara lättlagad blir det ännu svårare. Lösningen stavas havregrynsgröt.

   Ta en paus!

   Bild: Moa Alexandersson

   3 smarta övningar mot onda axlar

   MOTION & TRÄNING PT-Leila ger dig övningarna som garanterat får dina axlar, rygg och nacke att slappna av.

   Stoppa matsvinnet!

   Bild: Johnér

   5 smarta sätt att använda hårda avokados

   MAT & RECEPT Ibland känns avokados på något konstigt sätt mjukare i affären än när man kommit hem med dem... Men släng dem inte! Det finns flera goda sätt att använda även omogna avokados på.

   Varningssignalerna

   Bild: Johnér

   Så kan hälsoappen göra dig sjuk

   INRE HÄLSA Hälsoapparna och aktivitetsarmbanden gör att vi rör på oss mer och sitter stilla mindre. Men självmätningen kan också gå till överdrift – och göra att vi mår sämre. Här är varningssignalerna du ska hålla utkik efter.

   Aha!

   Bild: Johnér

   Därför står vågen stilla

   KROPP & HÄLSA Du rör på dig ofta och äter bra mat. Ändå händer det ingenting. Varför?

   Runstreak

   Bild: Samantha Karlsson, Amanda Mannervik, Johnny Hällneby

   Ellen springer varje dag för att motverka prestationsångest

   MOTION & TRÄNING Att löpträna korta pass varje dag blev lösningen på Ellen Westfelts problem med höga krav på sig själv. "Runstreak är som meditation för mig" säger hon.

   Svåra magproblem

   Bild: Beatrice Larsson

   Cornelia fick Crohns sjukdom när hon var 13 år

   KROPP & HÄLSA I dag har hon lärt sig att leva med sjukdomen och den konstanta trötthet den för med sig. ”Träningen får mig att känna mig psykiskt starkare”

   Ny studie

   Bild: Johnér

   Du blir lyckligare av att bo ensam

   KROPP & HÄLSA Grattis alla singlar! Det kan vara lätt att tro att man är lyckligare i en relation än som ensam, men en ny studie visar tvärtom. 

   5 övningar

   Bild: Moa Alexandersson

   PT-Leila: Så tränar du bort din stelhet och ryggsmärta

   MOTION & TRÄNING Skyll inte på åldern! Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar fem övningar som verkligen hjälper mot smärta i ländryggen.

   Så här ska du tänka!

   Bild: Gunnar Söderström, Eddie Granlund/Lidingöloppet

   ”Tänk positivt – det avgör om du ska lyckas”

   MOTION & TRÄNING Ska du springa Lidingöloppet eller något annat roligt lopp i helgen? Löparcoachen Gunnar Söderström går igenom de absolut största misstagen du kan göra inför och under ett lopp. Och vad du ska göra istället.

   Den dolda folksjukdomen

   Bild: Johnér, Privat

   Karin slutade andas i sömnen varje natt

   KROPP & HÄLSA I flera år led Karin av enorm trötthet på dagarna. Men det skulle dröja ett bra tag innan hon fick reda på vad det var hon drabbats av.

   Bättre med tupplur!

   Bild: Johnér

   Sömnexperten: Därför ska du inte sova ikapp på helgen

   KROPP & HÄLSA Brukar du ligga och dra dig på helgmorgnarna för att du sovit för lite under veckan? Det kan vara det som är roten till problemet, menar sömnforskare. Det är bättre att ta korta tupplurer på dagen.

   Vilken viktresa!

   Bild: Ramona Gren

   Magoperationen misslyckades – då sprang Ramona bort 88 kilo

   KROPP & HÄLSA När Ramona Gren vägde 163 kilo fick hon nog och gjorde en gastric bypass-operation – som misslyckades. Nu har hon gått ner 88 kilo – helt på egen hand.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Smarta listan

   Bild: Johnér, Pixabay

   Mellanmål som mättar och bränner fett

   KROPP & HÄLSA Det du äter mellan måltider kan vara en stor bov när vågnålen rör sig uppåt. Här är 5 mellanmål som både mättar och bränner fett.

   Maghälsa

   Bild: Pixabay och press

   Vegetarian och IBS? Ät så här!

   KROPP & HÄLSA Dietisten Sofia Antonsson: "Vissa ersättningsprodukter kan ställa till med stora problem för magen"

   5 tips

   Bild: Johnér

   Så blir du av med dålig andedräkt

   KROPP & HÄLSA Dålig andedräkt kan förpesta tillvaron för både den drabbade och omgivningen. Här är vanligaste bovarna till det och 5 sätt hur du blir av med de illaluktande problemen.