Psykolog Martin Forster och livsstilspedagog Anna Nygren pratar om hur vanligt det är med stress hos barn - i Vardagspuls 3/9.

"Prestationsångest handlar om rädsla att misslyckas"

Hela chatten med Anna Nygren och Martin Forster

I torsdagens Vardagspuls pratade vi betygshets och prestationskrav som bara ökar bland våra ungdomar. Livsstilspedagogen Anna Nygren och psykologen Martin Forster svarade på tittarfrågor. Här kan du läsa hela chatten.

Publicerad 2015-09-03 | anna@vardagspuls.se

Lotta Jönsson: Stressen tror jag också beror på att du måste prestera högt på alla prov och missar du ett som du får sämre på så drar de ner hela betyget. Jag tror att det är svårt att ligga på topp hela tiden. Otydliga lärare som inte är tydliga med målen och lärarnas osäkerhet själva på hur betygssystemet funkar

18:14, 3 September 2015

20-årigen: En sak som stressade mig mycket i skolan var att man idag inte kan bli något utan att ha bra betyg så att man kan komma in på universitetet. Idag kan man nästan inte få ett bra jobb utan att ha en universitets utbildning. Det var ingen fråga men jag tycker att det ändå var värt att dela med mig av. Det var stressande eftersom man inte vet vad man vill bli men utan perfekta betyg så kan man inte välja fritt sen. det är så det ser ut idag.

18:16, 3 September 2015

Tia: Hur kan man genom samtal hjälpa en 17-åring med panikångest och ångestattacker?

Martin Forster: Hej Tia,
Det ska BUP hjälpa till med. Det finns bra terapier för just sådana problem som hjälper de flesta. Som förälder är det viktigast att bara lyssna och stötta.
Hoppas ni får hjälp!
Martin

18:16, 3 September 2015

Anne: Är det inte bra att vänja barnen vid betyg redan i 4 klass, då minskar kanske stressen i högstadiet. De har vant sig vid att bli betygsatta!!

Anna Nygren: Jag tycker att det finns bättre sätt att mäta elevernas kunskaper än genom betyg, särskilt för de yngre barnen.

18:16, 3 September 2015

En desperat 20åring: Halloj. Jag upplever ofta att stressen för mig övergår till ilska. Och denna ilska kan många gånger vsra extremt svårt att kontrollera, det blir svart. Hur och vad kan jsg göra för att förebygga detta? Har upplevt problemen under 4-5år men det blir enbart värre med tiden. Mvh

Martin Forster: Hej!
Det är vanligt att stress leder till ilska, så du är inte ensam om det. Jag tycker att det viktigast brukar vara att ta reda på vad det är som stressar dig i livet och försöka göra något åt det, snarare än att försöka lägga band på sig när det väl "blir svart".
Martin

18:17, 3 September 2015

Åsa : Jag blev deprimerad gick in i väggen och skärde mig själv, och hade starka självmordstankar allt detta gör all press från skolan, att ha À i alla ämnen samt att träna alla dagar i veckan. Idag mår ja bättre och går emot dessa orimliga krav och har förståt att detta inte är något som gör en lyckligare. Hemskt att all stress och press kan leda till en sådan psykisk ohälsa

18:18, 3 September 2015

Karin: Hej! Min dotter går i 5:an (11år) och är stressad över engelskan (hon har svårt för det) hon är oroligöver hur hennes betyg kommer bli sen. Vad kan jag göra? Vad ska hon göra?

Anna Nygren: Prata med henne om vad det är som stressar henne. Försök att få klarhet i om det är förståelsen eller kunskapsbegränsningar det handlar om. Att titta mycket på film med engelskt tal med svensk text och läsa böcker på engelska är ett bra sätt att bekanta sig med språket. Börja med lätta böcker :)

18:18, 3 September 2015

Barbro: Hej! Jag har alltid drömt om att kunna dreja vackra saker, skapa med mina händer. Och nu banne mig ska jag gå en kurs i höst och lära mig. Skam den som ger sig.

18:24, 3 September 2015

Mia, Vardagspuls: Barbro, gör det börja kursen! Heja!

18:25, 3 September 2015

Marie: hej! Det är ändå lite lustigt tycker jag att svenska skolan bara blir sämre och sämre och det är synd om eleverna som upplever så mycket stress för att få bra betyg, om skolan den stressade eleven går på inte har kompetens för att hjälpa eleverna att få bästa möjliga betyg förstår jag stressen..... Men går man i gymnasiet har man kommit så långt i livet att förmodligen en viss stress och press nog bara är positiv då man annars helt bara ville ligga och sova och hänga med vänner, eller tyvärr som det ser ut idag framför dator/iPhone/iPad osv.... Att det inte tas upp hur mycket tid ungdomarna spenderar på olika sociala nätverk istället för att plugga till prov tycker jag är ett bra mycket större problem än att det ska ställas krav på eleverna att prestera för att få bra betyg.... det är lätt att skylla på samhället och höga krav osv, men vad är det för fel att ställa krav och för den enskilda individen vilja prästerna. Självklart med en så bra balans som möjligt mellan allt som dka ingå i en ung människas liv. Bara min åsikt

18:28, 3 September 2015

Ida: Kan man ställa frågor till gästen

Vardagspuls: Hej, i den här chatten kan du ställa frågor till Anna och Martin om prestationskrav. Välkommen med din fråga!

18:29, 3 September 2015

Mia, Vardagspuls: Hej Ida! på Vardagspuls.se finns det information om vart hjälp finns att få.

18:30, 3 September 2015

a: Mina barn går i lägre klasser och jag upplever det precis tvärtom. Allt kretsar runt fritidsaktiviteter och barnkalas. Skolan pratar ingen om. Gör barnet inte läxan, inte har med gympapåse, kommer försent får de bara höra i skolan att det är ok. Min dotter hade bara räknat 5 sidor på en månad i matteboken, men det verkar inte göra så mycket. Kan en del av problemet vara att barnen inte lärt sig den självdisciplin och studieteknik som krävs och helt plötsligt stiger kraven från 5 till 110? Känner också att jag som förälder har svårt att veta om de gjort vad de skall eller ej och känner stress över om de behöver mitt stöd eller ej.

Anna Nygren: Det är ju inte bra om det blir för mycket åt det hållet heller. Håller med om att studieteknik borde läras ut tidigt så att de klarar av de ökande kraven.

18:30, 3 September 2015

pernii: hej min son är 7 år och har precis börjat 1an. han har ont i magen varje morgon han ska gå till skolan, rädd att ingen vill leka med honom. han lider av fetma och ha kommit efter i motoriken, pga av sjukdom som liten. han är nu mycket bättre och har kompisar. men när det handlar o lek ute, blir han rädd och utanför då han inte kan klättra eller springa som de andra. hur ska jag råda min son o ge honom styrka när någon inte vill leka med honom?

Martin Forster: Hej!
Det jag framförallt tänker på i din fråga är att din son nu mår bättre och har vänner. Jag skulle råda att stötta honom i det. När ett barn inte vill eller får vara med är det oftast bättre att försöka hitta alternativ - andra barn eller sammanhang där det finns likasinnade. Sen förstår jag att det kan vara tufft just i stunden.
Martin

18:31, 3 September 2015

Malin: Min son som just börjar 1:an får två läxor i veckan. Jag tycker det är alldeles för tidigt?

Martin Forster: Hej! Det tycker jag också. Det är inga problem så länge ett barn känner intresse och lust, men om din son blir stressad av läxorna tycker jag att du ska ta en diskussion med läraren eller rektorn.
Martin

18:35, 3 September 2015

Malin: Min son som just börjar 1:an får två läxor i veckan. Jag tycker det är alldeles för tidigt?

Anna Nygren: Läxor kan ju se lite olika ut. Ett sätt att ge läxor, även i yngre årskurser, är att låta dem ta del av en text eller titta på en film hemma och sedan pratar man om det i skolan. Att låta elever lösa problem och gissa vad de ska göra hemma är sällan en bra idé oavsett ålder. Det blir fler och fler lärare som jobbar med så kallat flippat klassrum vilket inte lämnar elever ensamma med läxorna.

18:36, 3 September 2015

Sandra: Jag har alltid känt stort prestations krav i skolan, gick så långt så jag med började med självskadebeteende, skar mig själv för att lindra ångesten. Lärarna blundade för detta, trots att dom såg när jag skar mig i skolan. Nu har jag slutat skolan för ett antal år sedan men att sluta att skära sig är inte lika lätt :( en liten parantes bara, bra och stort gjort av tjejen som gästar er idag, det kan dock också trigga igång men såklart är det när man mår dåligt som andras självskadebeteende trigga igång, bara så ni vet :) Tack för ett bra program. Kram S

18:39, 3 September 2015

Maria: Hej, jag känner får lätt prestationsångest i det mesta, sport, skolan och annat. Hur kan jag lättast hantera det?

Martin Forster: Hej!
Ofta brukar prestationsångest hänga ihop med en rädsla för att misslyckas. Därmed blir man ofta upptagen av att till varje pris undvika det, till exempel genom att förbereda sig maximalt eller genom att inte anta utmaningar där man riskerar att misslyckas. För att komma över det behöver man i regel öva på att vara lite slarvig och på att ta risker. Testa det och när du misslyckas kan det också hjälpa att vara öppen med det inför andra. Då brukar man märka att det inte är så hemskt. Inte lätt kanske, men ofta det som krävs.
Lycka till med misslyckandena!
Martin

18:42, 3 September 2015

Anne: Sååå bra du var Mia på paddelboarding!

18:43, 3 September 2015

En irriterad gymnasieelev: Marie! Jag började må dåligt i 7an idag går ja i 3 an. Aldrig spelat något data spel och äger igen iPad. Jag pluggar minst 2 timmar varje dag och upplever stress hela tiden. Säg inte att vi gymnasieelever prioriterar dataspel framför skolan och säg inte Att vi ska klara stress??? Vuxen eller ung, vi tål inte en viss mängd stress!

Anna Nygren: Det är inte bara skärmar som stressar. Man kan bli stressad av olika saker och man har också olika förmåga att hantera stress. Skolan borde lära ut stresshantering så att ni ungdomar får verktyg för att hanskas med stressen oavsett vad som triggar den.

18:51, 3 September 2015

Vardagspuls: Tack för ikväll, nu stänger vi chatten!

18:58, 3 September 2015

Hälsoappar

Bild: Press

Biohackaren Hannes vill mäta sin hälsa – hela tiden

KROPP & HÄLSA Hannes Sjöblad vill mäta sin hälsa oavbrutet för att bli expert på sin egen kropp. Och han vill att fler ska göra som han – för både samhällets och den egna hälsans skull.

Temperaturen avgörande

Bild: Vardagspuls

Därför är det bättre att äta olivoljan kall

MAT & RECEPT Brukar du steka i olivolja och tänka att du tillgodogör dig alla oljans nyttigheter? Då bör du tänka om. Enligt en studie är det viktigare att oljan äts kall än att den är av god kvalitet.

Svullen mage?

Bild: Pixabay, press.

Här är sjukdomen som lätt kan förväxlas med IBS

KROPP & HÄLSA Dietisten Sofia Antonsson möter ofta kvinnor som tror att det är IBS som orsakar deras besvär i magen. Men det finns en annan sjukdom som ger liknande symtom.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Rosa månad

   Bild: Johnér och Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation

   Så undersöker du dina bröst

   KROPP & HÄLSA Bröstcancer är den vanligaste formen av cancer hos kvinnor i Sverige. Vilken dag i månaden blir din klämdag? 

   Dietisten betygsätter

   Bild: Johnér

   LCHF och 5 andra populära dieter – så bra är de enligt experten

   KROPP & HÄLSA Dash, LCHF, GI, 5:2- och stenåldersdieten. Hur bra är de – och för vem? Vi bad dietisten Jeanette Steijer att ge sitt utlåtande om de stora trenddieterna.

   Gör om, gör rätt!

   Bild: Shutterstock

   10 misstag du gör på löpbandet

   MOTION & TRÄNING Oavsett om du tittar på TV eller glor in i en vägg – att springa på löpband kan vara sjukt tråkigt. Men det behöver inte vara så. Gör om, gör rätt – och få ut det mesta av att springa.

   Ta en paus!

   Bild: Moa Alexandersson

   3 smarta övningar mot onda axlar

   MOTION & TRÄNING PT-Leila ger dig övningarna som garanterat får dina axlar, rygg och nacke att slappna av.

   Stoppa matsvinnet!

   Bild: Johnér

   5 smarta sätt att använda hårda avokados

   MAT & RECEPT Ibland känns avokados på något konstigt sätt mjukare i affären än när man kommit hem med dem... Men släng dem inte! Det finns flera goda sätt att använda även omogna avokados på.

   Varningssignalerna

   Bild: Johnér

   Så kan hälsoappen göra dig sjuk

   INRE HÄLSA Hälsoapparna och aktivitetsarmbanden gör att vi rör på oss mer och sitter stilla mindre. Men självmätningen kan också gå till överdrift – och göra att vi mår sämre. Här är varningssignalerna du ska hålla utkik efter.

   Ny studie

   Bild: Johnér

   Den här månaden väger vi som minst

   KROPP & HÄLSA Vilken månad väger vi egentligen som minst? Och vilken som mest? Internationella forskare har hittat svaret. 

   Aha!

   Bild: Johnér

   Därför står vågen stilla

   KROPP & HÄLSA Du rör på dig ofta och äter bra mat. Ändå händer det ingenting. Varför?

   Dietistens viktknep

   Bild: Johnér, press.

   Tre tips för dig som vill gå ner i vikt

   KROPP & HÄLSA Tänk på det här nästa gång du är i affären.

   Runstreak

   Bild: Samantha Karlsson, Amanda Mannervik, Johnny Hällneby

   Ellen springer varje dag för att motverka prestationsångest

   MOTION & TRÄNING Att löpträna korta pass varje dag blev lösningen på Ellen Westfelts problem med höga krav på sig själv. "Runstreak är som meditation för mig" säger hon.

   Svåra magproblem

   Bild: Beatrice Larsson

   Cornelia fick Crohns sjukdom när hon var 13 år

   KROPP & HÄLSA I dag har hon lärt sig att leva med sjukdomen och den konstanta trötthet den för med sig. ”Träningen får mig att känna mig psykiskt starkare”

   Ny studie

   Bild: Johnér

   Du blir lyckligare av att bo ensam

   KROPP & HÄLSA Grattis alla singlar! Det kan vara lätt att tro att man är lyckligare i en relation än som ensam, men en ny studie visar tvärtom. 

   5 övningar

   Bild: Moa Alexandersson

   PT-Leila: Så tränar du bort din stelhet och ryggsmärta

   MOTION & TRÄNING Skyll inte på åldern! Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar fem övningar som verkligen hjälper mot smärta i ländryggen.

   Livsviktigt!

   Bild: Mia Carlsson, Johnér

   Därför är beröring smärtlindrande – på riktigt

   KROPP & HÄLSA Att blåsa eller pussa på ett skrubbsår fungerar faktiskt – smärtan går ner. Och det har inget med placeboeffekten att göra. Läkaren och professorn Kerstin Uvnäs Moberg förklarar varför. 

   Glassigt värre!

   Bild: Arla Köket

   6 snabba recept på hemgjord glass

   MAT & RECEPT. Testa att göra din egen glass, det är så gott! Här är sex recept på allt från snabb bärglass utan frystid till glasspinnar med vanilj och krossad saltlakrits.

   Så här ska du tänka!

   Bild: Gunnar Söderström, Eddie Granlund/Lidingöloppet

   ”Tänk positivt – det avgör om du ska lyckas”

   MOTION & TRÄNING Ska du springa Lidingöloppet eller något annat roligt lopp i helgen? Löparcoachen Gunnar Söderström går igenom de absolut största misstagen du kan göra inför och under ett lopp. Och vad du ska göra istället.

   Husmorsknep!

   Bild: Pixabay

   Så enkelt blir du av med bananflugorna

   MAT & RECEPT Bananflugorna vägrar att lämna ditt hem men vi vet hur du blir av med eländet en gång för alla.

   Köttfritt!

   Bild: Johnér

   6 vegetariska livsmedel som innehåller mycket järn

   KROPP & HÄLSA Har du järnbrist och är trött på att bli pushad till att käka blodpudding? Vardagspuls reder ut alla vegetariska kostråd som motverkar järnbrist. 

   Hillevi Wahl

   Bild: Johnér

   ”Jo, man får visst prata med barn om övervikt”

   KROPP & HÄLSA Är det ok att prata vikt med sitt överviktiga barn? Absolut, tycker Hillevi Wahl som här ger sig in i debatten. Här är hennes synpunkter – och goda råd.

   Den dolda folksjukdomen

   Bild: Johnér, Privat

   Karin slutade andas i sömnen varje natt

   KROPP & HÄLSA I flera år led Karin av enorm trötthet på dagarna. Men det skulle dröja ett bra tag innan hon fick reda på vad det var hon drabbats av.

   Bättre med tupplur!

   Bild: Johnér

   Sömnexperten: Därför ska du inte sova ikapp på helgen

   KROPP & HÄLSA Brukar du ligga och dra dig på helgmorgnarna för att du sovit för lite under veckan? Det kan vara det som är roten till problemet, menar sömnforskare. Det är bättre att ta korta tupplurer på dagen.

   Vilken viktresa!

   Bild: Ramona Gren

   Magoperationen misslyckades – då sprang Ramona bort 88 kilo

   KROPP & HÄLSA När Ramona Gren vägde 163 kilo fick hon nog och gjorde en gastric bypass-operation – som misslyckades. Nu har hon gått ner 88 kilo – helt på egen hand.

   Ny studie

   Bild: Pixabay

   Därför dricker vissa mer kaffe

   KROPP & HÄLSA Nu har forskarna kommit fram till varför somliga nöjer sig med en kopp kaffe medan andra vill ha fler.

   Kräftskiva!

   Bild: Pixabay, press.

   Dietisten: Därför ska du frossa i kräftor

   KROPP & HÄLSA Kräftor innehåller en massa nyttigheter och är dessutom IBS-vänliga. Dietisten Sofia Antonsson tipsar om hur du gör årets kräftskiva lite nyttigare. 

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Smarta listan

   Bild: Johnér, Pixabay

   Mellanmål som mättar och bränner fett

   KROPP & HÄLSA Det du äter mellan måltider kan vara en stor bov när vågnålen rör sig uppåt. Här är 5 mellanmål som både mättar och bränner fett.

   Kom igen!

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 smarta knep som hjälper dig att orka morgonträna

   MOTION & TRÄNING Fingrarna letar sig gärna till snooze-knappen, eller hur? Men förmodligen inte efter att du läst det här!

   Ta i lite hårdare

   Bild: Moa Alexandersson, Johnér och Pixabay

   Så vet du att du orkar mer under ditt träningspass

   MOTION & TRÄNING PT-Leila guidar dig till en bättre form och ger dig typiska tecken på att du egentligen klarar av att ge mer under ditt pass.

   Maghälsa

   Bild: Pixabay och press

   Vegetarian och IBS? Ät så här!

   KROPP & HÄLSA Dietisten Sofia Antonsson: "Vissa ersättningsprodukter kan ställa till med stora problem för magen"

   Kort & koncist!

   Bild: Johnér

   Därför bör du satsa på korta men många pass

   MOTION & TRÄNING Långa pass lite färre dagar i veckan eller korta pass som du kör ofta? Här är anledningen till att du får ut mer av din träning om du kör kort men intensivt!

   Vi reder ut

   Bild: Johnér

   3 myter om fettförbränning – och vad som egentligen gäller

   MOTION & TRÄNING Det finns många seglivade myter om hur du bränner mest fett. Men vad är det egentligen som gäller? Vi slår hål på de vanligaste myterna.

   När magen strejkar

   Bild: Shutterstock

   Knepen som hjälper mot en förstoppad mage

   KROPP & HÄLSA Aj, aj. Det kan göra ont att vara förstoppad men vi vet hur du får fart på den hårda magen igen.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Experten tipsar

   Bild: Johnér

   Så ska du träna om du har inkontinens

   MOTION & TRÄNING Kommer det några droppar kiss när du är ute på din löprunda? Då kan du ha drabbats av ansträngningsinkontinens. Här är träningen som passar för blåsor som läcker.

   5 tips

   Bild: Johnér

   Så blir du av med dålig andedräkt

   KROPP & HÄLSA Dålig andedräkt kan förpesta tillvaron för både den drabbade och omgivningen. Här är vanligaste bovarna till det och 5 sätt hur du blir av med de illaluktande problemen.

   Snyggare tänder

   Bild: Johnér och Pixabay

   Så undviker du frätskador på tänderna

   KROPP & HÄLSA Orolig för att få missfärgade tänder? Här är livsmedlen du bör äta och undvika för dina tänders skull.

   Träningstips

   Bild: Johnér och ansträngningsastma

   Låt inte din astma hindra dig – så tränar du smart

   MOTION & TRÄNING Andningsproblem när du tränar? Då kan du ha fått ansträngningsastma – och som astmatiker är det extra viktigt att ha bra kondition enligt experten.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Studie visar:

   Bild: Johnér

   Studie visar: Vegetarianer är smartare än köttätare

   KROPP & HÄLSA Människor med högre IQ och mycket empati har större benägenhet att bli vegetarianer. Det här visar en brittisk studie.

   Tips och övningar

   Bild: Johnér

   Så tränar du bäst efter din ålder

   MOTION & TRÄNING Beroende på ålder och förutsättningar behöver vi träna på olika sätt. Personliga tränaren Leila Söderholm tipsar om bra träning för dig mellan 15 och 60 plus.

   Felsteg

   Bild: Runkeeper/GIH

   Så fel kan din stegräknare visa

   MOTION & TRÄNING Gått 10 000 steg i dag? Det kan i själva verket innebära att du bara gått 7 000 steg enligt idrottsfysiologen Mikael Mattsson.

   Krydda upp hälsan

   Bild: Johnér, Pixabay

   5 superkryddor – så här nyttiga är de faktiskt

   MAT & RECEPT Många kryddor har antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper – och massor av andra härliga hälsoeffekter. Vi har listat de viktigaste.

   Upp och hoppa!

   Bild: Johnér

   5 bortförklaringar till att inte träna – och varför de inte håller

   MOTION & TRÄNING För trött, för stressigt, för dyrt... Det finns många anledningar till att inte träna. Men de flesta av dem håller inte – egentligen.