Psykolog Martin Forster och livsstilspedagog Anna Nygren pratar om hur vanligt det är med stress hos barn - i Vardagspuls 3/9.

"Prestationsångest handlar om rädsla att misslyckas"

Hela chatten med Anna Nygren och Martin Forster

I torsdagens Vardagspuls pratade vi betygshets och prestationskrav som bara ökar bland våra ungdomar. Livsstilspedagogen Anna Nygren och psykologen Martin Forster svarade på tittarfrågor. Här kan du läsa hela chatten.

Publicerad 2015-09-03 | anna@vardagspuls.se

Lotta Jönsson: Stressen tror jag också beror på att du måste prestera högt på alla prov och missar du ett som du får sämre på så drar de ner hela betyget. Jag tror att det är svårt att ligga på topp hela tiden. Otydliga lärare som inte är tydliga med målen och lärarnas osäkerhet själva på hur betygssystemet funkar

18:14, 3 September 2015

20-årigen: En sak som stressade mig mycket i skolan var att man idag inte kan bli något utan att ha bra betyg så att man kan komma in på universitetet. Idag kan man nästan inte få ett bra jobb utan att ha en universitets utbildning. Det var ingen fråga men jag tycker att det ändå var värt att dela med mig av. Det var stressande eftersom man inte vet vad man vill bli men utan perfekta betyg så kan man inte välja fritt sen. det är så det ser ut idag.

18:16, 3 September 2015

Tia: Hur kan man genom samtal hjälpa en 17-åring med panikångest och ångestattacker?

Martin Forster: Hej Tia,
Det ska BUP hjälpa till med. Det finns bra terapier för just sådana problem som hjälper de flesta. Som förälder är det viktigast att bara lyssna och stötta.
Hoppas ni får hjälp!
Martin

18:16, 3 September 2015

Anne: Är det inte bra att vänja barnen vid betyg redan i 4 klass, då minskar kanske stressen i högstadiet. De har vant sig vid att bli betygsatta!!

Anna Nygren: Jag tycker att det finns bättre sätt att mäta elevernas kunskaper än genom betyg, särskilt för de yngre barnen.

18:16, 3 September 2015

En desperat 20åring: Halloj. Jag upplever ofta att stressen för mig övergår till ilska. Och denna ilska kan många gånger vsra extremt svårt att kontrollera, det blir svart. Hur och vad kan jsg göra för att förebygga detta? Har upplevt problemen under 4-5år men det blir enbart värre med tiden. Mvh

Martin Forster: Hej!
Det är vanligt att stress leder till ilska, så du är inte ensam om det. Jag tycker att det viktigast brukar vara att ta reda på vad det är som stressar dig i livet och försöka göra något åt det, snarare än att försöka lägga band på sig när det väl "blir svart".
Martin

18:17, 3 September 2015

Åsa : Jag blev deprimerad gick in i väggen och skärde mig själv, och hade starka självmordstankar allt detta gör all press från skolan, att ha À i alla ämnen samt att träna alla dagar i veckan. Idag mår ja bättre och går emot dessa orimliga krav och har förståt att detta inte är något som gör en lyckligare. Hemskt att all stress och press kan leda till en sådan psykisk ohälsa

18:18, 3 September 2015

Karin: Hej! Min dotter går i 5:an (11år) och är stressad över engelskan (hon har svårt för det) hon är oroligöver hur hennes betyg kommer bli sen. Vad kan jag göra? Vad ska hon göra?

Anna Nygren: Prata med henne om vad det är som stressar henne. Försök att få klarhet i om det är förståelsen eller kunskapsbegränsningar det handlar om. Att titta mycket på film med engelskt tal med svensk text och läsa böcker på engelska är ett bra sätt att bekanta sig med språket. Börja med lätta böcker :)

18:18, 3 September 2015

Barbro: Hej! Jag har alltid drömt om att kunna dreja vackra saker, skapa med mina händer. Och nu banne mig ska jag gå en kurs i höst och lära mig. Skam den som ger sig.

18:24, 3 September 2015

Mia, Vardagspuls: Barbro, gör det börja kursen! Heja!

18:25, 3 September 2015

Marie: hej! Det är ändå lite lustigt tycker jag att svenska skolan bara blir sämre och sämre och det är synd om eleverna som upplever så mycket stress för att få bra betyg, om skolan den stressade eleven går på inte har kompetens för att hjälpa eleverna att få bästa möjliga betyg förstår jag stressen..... Men går man i gymnasiet har man kommit så långt i livet att förmodligen en viss stress och press nog bara är positiv då man annars helt bara ville ligga och sova och hänga med vänner, eller tyvärr som det ser ut idag framför dator/iPhone/iPad osv.... Att det inte tas upp hur mycket tid ungdomarna spenderar på olika sociala nätverk istället för att plugga till prov tycker jag är ett bra mycket större problem än att det ska ställas krav på eleverna att prestera för att få bra betyg.... det är lätt att skylla på samhället och höga krav osv, men vad är det för fel att ställa krav och för den enskilda individen vilja prästerna. Självklart med en så bra balans som möjligt mellan allt som dka ingå i en ung människas liv. Bara min åsikt

18:28, 3 September 2015

Ida: Kan man ställa frågor till gästen

Vardagspuls: Hej, i den här chatten kan du ställa frågor till Anna och Martin om prestationskrav. Välkommen med din fråga!

18:29, 3 September 2015

Mia, Vardagspuls: Hej Ida! på Vardagspuls.se finns det information om vart hjälp finns att få.

18:30, 3 September 2015

a: Mina barn går i lägre klasser och jag upplever det precis tvärtom. Allt kretsar runt fritidsaktiviteter och barnkalas. Skolan pratar ingen om. Gör barnet inte läxan, inte har med gympapåse, kommer försent får de bara höra i skolan att det är ok. Min dotter hade bara räknat 5 sidor på en månad i matteboken, men det verkar inte göra så mycket. Kan en del av problemet vara att barnen inte lärt sig den självdisciplin och studieteknik som krävs och helt plötsligt stiger kraven från 5 till 110? Känner också att jag som förälder har svårt att veta om de gjort vad de skall eller ej och känner stress över om de behöver mitt stöd eller ej.

Anna Nygren: Det är ju inte bra om det blir för mycket åt det hållet heller. Håller med om att studieteknik borde läras ut tidigt så att de klarar av de ökande kraven.

18:30, 3 September 2015

pernii: hej min son är 7 år och har precis börjat 1an. han har ont i magen varje morgon han ska gå till skolan, rädd att ingen vill leka med honom. han lider av fetma och ha kommit efter i motoriken, pga av sjukdom som liten. han är nu mycket bättre och har kompisar. men när det handlar o lek ute, blir han rädd och utanför då han inte kan klättra eller springa som de andra. hur ska jag råda min son o ge honom styrka när någon inte vill leka med honom?

Martin Forster: Hej!
Det jag framförallt tänker på i din fråga är att din son nu mår bättre och har vänner. Jag skulle råda att stötta honom i det. När ett barn inte vill eller får vara med är det oftast bättre att försöka hitta alternativ - andra barn eller sammanhang där det finns likasinnade. Sen förstår jag att det kan vara tufft just i stunden.
Martin

18:31, 3 September 2015

Malin: Min son som just börjar 1:an får två läxor i veckan. Jag tycker det är alldeles för tidigt?

Martin Forster: Hej! Det tycker jag också. Det är inga problem så länge ett barn känner intresse och lust, men om din son blir stressad av läxorna tycker jag att du ska ta en diskussion med läraren eller rektorn.
Martin

18:35, 3 September 2015

Malin: Min son som just börjar 1:an får två läxor i veckan. Jag tycker det är alldeles för tidigt?

Anna Nygren: Läxor kan ju se lite olika ut. Ett sätt att ge läxor, även i yngre årskurser, är att låta dem ta del av en text eller titta på en film hemma och sedan pratar man om det i skolan. Att låta elever lösa problem och gissa vad de ska göra hemma är sällan en bra idé oavsett ålder. Det blir fler och fler lärare som jobbar med så kallat flippat klassrum vilket inte lämnar elever ensamma med läxorna.

18:36, 3 September 2015

Sandra: Jag har alltid känt stort prestations krav i skolan, gick så långt så jag med började med självskadebeteende, skar mig själv för att lindra ångesten. Lärarna blundade för detta, trots att dom såg när jag skar mig i skolan. Nu har jag slutat skolan för ett antal år sedan men att sluta att skära sig är inte lika lätt :( en liten parantes bara, bra och stort gjort av tjejen som gästar er idag, det kan dock också trigga igång men såklart är det när man mår dåligt som andras självskadebeteende trigga igång, bara så ni vet :) Tack för ett bra program. Kram S

18:39, 3 September 2015

Maria: Hej, jag känner får lätt prestationsångest i det mesta, sport, skolan och annat. Hur kan jag lättast hantera det?

Martin Forster: Hej!
Ofta brukar prestationsångest hänga ihop med en rädsla för att misslyckas. Därmed blir man ofta upptagen av att till varje pris undvika det, till exempel genom att förbereda sig maximalt eller genom att inte anta utmaningar där man riskerar att misslyckas. För att komma över det behöver man i regel öva på att vara lite slarvig och på att ta risker. Testa det och när du misslyckas kan det också hjälpa att vara öppen med det inför andra. Då brukar man märka att det inte är så hemskt. Inte lätt kanske, men ofta det som krävs.
Lycka till med misslyckandena!
Martin

18:42, 3 September 2015

Anne: Sååå bra du var Mia på paddelboarding!

18:43, 3 September 2015

En irriterad gymnasieelev: Marie! Jag började må dåligt i 7an idag går ja i 3 an. Aldrig spelat något data spel och äger igen iPad. Jag pluggar minst 2 timmar varje dag och upplever stress hela tiden. Säg inte att vi gymnasieelever prioriterar dataspel framför skolan och säg inte Att vi ska klara stress??? Vuxen eller ung, vi tål inte en viss mängd stress!

Anna Nygren: Det är inte bara skärmar som stressar. Man kan bli stressad av olika saker och man har också olika förmåga att hantera stress. Skolan borde lära ut stresshantering så att ni ungdomar får verktyg för att hanskas med stressen oavsett vad som triggar den.

18:51, 3 September 2015

Vardagspuls: Tack för ikväll, nu stänger vi chatten!

18:58, 3 September 2015

8 knep

Bild: Johnér

Så bryter du din dåliga vana

KROPP & HÄLSA Rök eller sötsug som inte vill försvinna? Det behöver faktiskt inte vara så svårt att få din ovana att försvinna – och byta till en bra vana istället!

PT-Leila

Bild: Moa Alexandersson

Sluta vänta på motivationen – och träna ändå

MOTION & TRÄNING Väntar du på att motivationen och lusten ska komma? Sluta med det – och träna ändå! Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm tipsar om hur du kan tänka för att komma igång.

Läkaren tipsar

Bild: Pixabay

Träning har en bevisad effekt mot vinterdepression

INRE HÄLSA Då vet du att det är dags att söka vård.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   PT-Leila

   Bild:

   Så kommer vi att träna år 2017

   MOTION & TRÄNING Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm har ringat in några stora trender inom träning som vi kommer att se under det nya året.

   Meditation!

   Bild: Johnér, bild på Jessica Agert: yogobe.com

   Så laddar du om på bara några sekunder

   INRE HÄLSA Genom att göra enkla små övningar kan du minska vardagsstressen och förebygga ångest. Här är några smarta men oväntade ställen du inte visste att du kunde meditera på.

   PT-Leila

   Bild: Moa Alexandersson

   Slipp smärta och stelhet med enkel självmassage

   MOTION & TRÄNING Går du runt och har ont någonstans? Eller känner dig väldigt stel i vissa muskler, då kan självmassage vara en väldigt god idé. Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar hur.

   Det fungerar verkligen!

   Bild: Pressbild, Lidingöloppet

   Överläkaren: Det här är bästa träningen mot stress

   MOTION & TRÄNING Träningen är ett av våra mest effektiva verktyg mot stress. En av de som upptäckt det är stjärnkocken Tommy Myllymäki. Överläkaren Anders Hansen avslöjar vilken träning som är bäst. 

   Ny studie

   Bild: Johnér

   Feta mejeriprodukter är nyttiga

   KROPP & HÄLSA Länge har det varit omstritt huruvida det är hälsosamt att äta feta mejeriprodukter. Men en norsk studie visar att dessa inte påverkar hjärta eller vikt negativt. 

   Ny studie

   Bild: Pixabay

   Män som löptränar har bättre spermier

   KROPP & HÄLSA Men det krävs ett par löparrundor i veckan.

   Middagstips!

   Bild: Arla

   5 underbart goda recept med saffran

   MAT & RECEPT Saffran är en krydda som kanske främst associeras till lussekatter, men som passar minst lika bra i en mustig gryta eller pastarätt. Här kommer därför våra bästa middagstips med saffran.

   Jeanette Steijer

   Bild: Johnér

   Så mycket vatten är det hälsosamt att dricka

   KROPP & HÄLSA Ska man bara dricka när man är törstig eller behöver kroppen mer vätska än så? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut en gång för alla.

   Trendigt!

   Bild: Johnér, Pixabay.

   5 supergoda sätt att tillaga grönkål

   MAT & RECEPT Den supernyttiga grönkålen kan, utöver att ätas rå, tillagas på flera olika sätt. Här bjuder vi på härliga recept med grönkål.

   Har du druckit den?

   Bild: Pixabay

   Forskare varnar för populära hälsodrycken

   KROPP & HÄLSA En ny studie visar att hälsodrycker med aloe vera inte alls är särskilt hälsosamma. Dryckerna sägs ha förmågan att rena levern, men forskning visar motsatsen. 

   Lisa Beskow

   Bild: Privat

   5 smarta tips – så orkar du träna efter jobbet

   MOTION & TRÄNING Det kan vara svårt att hitta orken till att träna efter en arbetsdag. Men det finns knep att ta till. Lisa Beskow, hårt arbetande mamma och träningsentusiast, delar med sig av sina bästa.

   Ny studie!

   Bild: Pixabay

   Därför ska du inte gå och lägga dig arg

   INRE HÄLSA Har du för vana att gå och lägga dig när du är arg eller upprörd? Gör inte det!

   Ha kul när du tränar!

   Bild: Privat

   Så vet du vilken löpning som passar dig bäst

   MOTION & TRÄNING Springer du för att gå ner i vikt? Då vet långdistanslöparen Rune Larsson vilken löpning du ska satsa på.

   Sofia Antonsson

   Bild: Johnér

   Guide: Så IBS-vänliga är olika sojaprodukter

   KROPP & HÄLSA Är soja en magbov? Det beror helt på produkt, förklarar Vardagspuls dietist och IBS-expert Sofia Antonsson.

   Leilas magövningar

   Bild: Leila Söderholm

   Så magtränar du på djupet

   MOTION & TRÄNING Här är bollträningen du aldrig tidigare har testat.

   Aj, aj!

   Bild: Pixabay

   Antibiotika kan ge svåra magproblem

   KROPP & HÄLSA Användningen av antibiotika är inte bara ett problem med anledning av att allt fler bakterier blir resistenta. Den kan också slå ut viktiga bakterier som finns i din tarmflora.

   Ny studie

   Bild: Johnér

   Forskare varnar: Dra inte ner på saltet för mycket

   KROPP & HÄLSA Länge har det pratats om vikten av att inte äta för mycket salt. Men hur hälsosamt är det egentligen att äta för lite? Ny forskning visar på negativa konsekvenser. 

   Läkaren tipsar

   Bild: Pixabay

   Träning har en bevisad effekt mot vinterdepression

   INRE HÄLSA Då vet du att det är dags att söka vård.

   Några minuter räcker

   Bild: Johnér

   Steg för steg – så lugnar du din stressade hjärna

   INRE HÄLSA Forskning visar att meditation och mindfulness kan återskapa sönderstressade hjärnceller. Så ta några minuter till att fokusera inåt. Vardagspuls Jeanette Steijer berättar hur.

   Nu är den här!

   Bild: TT/Johnér

   Så skyddar du dig mot vinterkräksjukan

   KROPP & HÄLSA Som ett brev på posten är den här. Den mycket smittsamma vinterkräksjukan. Men visste du det här om sjukdomen?

   Ny studie visar:

   Bild: Johnér

   Vältränade drabbas inte lika hårt av stress

   TRÄNING & MOTION Läkare: ”Viktigare vara tränad än ostressad”

   Uppfyller alla kriterier

   Bild: Johnér

   Forskare: Därför är hälsa den nya religionen

   KROPP & HÄLSA Har hälsa och träning blivit den nya religionen? Enligt svenska forskare är svaret ja – eftersom de uppfyller alla kriterier för att vara just en religion.

   Luktar gott men...

   Bild: Johnér, Pixabay.

   Är du doftöverkänslig?

   KROPP & HÄLSA Hör du till dem som helt obekymrat sprutar parfym omkring dig? Då ska du läsa det här.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Smarta tips!

   Bild: Pixabay

   Så blir du av med tandläkarskräcken

   INRE HÄLSA Här delar tandläkaren Matts Karlström med sig av sina bästa tips mot tandvårdsrädsla. 

   Kissnödig?

   Bild: Johnér

   6 saker som händer i kroppen när du tränar i kyla

   MOTION & TRÄNING Har du nånsin känt dig mer kissnödig eller att du andas pipande när du tränar och det är riktigt kallt ute? Det är helt normalt – men kan vara tecken på att du borde värma upp mer.

   Tips & recept

   Bild: Johnér

   Maten som håller dig pigg i höst- och vintermörkret

   KROPP & HÄLSA Det är alltid viktigt att äta bra. Men under vinterhalvåret gör kylan och frånvaron av solljus att det är särskilt viktigt att tänka på vad man stoppar i sig. Vardagspuls guidar dig till bra vintermat!

   När livet förändras

   Bild: Privat

   Löptränar för att bearbeta sorgen efter broderns död

   KROPP & HÄLSA När Heidi Martikainens bror dog rasade hela hennes värld samman. Men genom löpträningen har hon hittat ett sätt att orka kämpa vidare.