Fysiologidoktorn: ”Effekter av konditionsträning är mindre före puberteten"

Idrottsläraren Anna Lindbergson och fysiologidoktorn Örjan Ekblom svarade på tittarfrågor om barn och träning och ni tittare delade med er av era egna minnen från skolidrotten. Här är hela chatten om barn och idrott från Vardagspuls 31/8.

Publicerad 2015-08-31 | Vardagspuls

Vardagspuls: Den här veckan fokuserar vi på barns hälsa i skolan och vi börjar med skolidrotten. Ställ din fråga om barn och träning till idrottsläraren Anna Lindbergson och fysiologidoktorn Örjan Ekblom. Chatten drar igång i samband med programmet. Men redan nu kan du ställa din fråga!

17:48, 31 August 2015

Mia, Vardagspuls: Ny vecka, varmt välkomna!

17:56, 31 August 2015

Vardagspuls: Vilket är ditt starkaste minne från skolgympan? Dela gärna med dig av dina erfarenheter här!

18:04, 31 August 2015

lina: Jag minns att orientering tyckte jag var tråkigt. Däremot bollsporter var kul och brukade bli vald först av tjejen när det var innebandy och det kändes kul.

18:07, 31 August 2015

Mia, Vardagspuls: Åh, härligt för dig Lina - det blev int jag! ; ) Men var ok i gymnastik (redskap å så) och brännboll!

18:07, 31 August 2015

Anna : Mitt minne från skolgymnastiken är att jag blev retad i början och sen blev det bättre och bättre, men de jag minns mest är att jag var bra på bollsport och gillade starkt orientering. men jag har haft det jobbigt i skolan från och med 1:an-9:an mobbad och utanför på idrotten ibland.

18:09, 31 August 2015

Maria : Skolgympan va en fasa! Jag va inte bra på nåt o blev alltid vald sist. Det tog till 30-årsåldern innan jag hittade glädjen i att röra på mig. Idag tränar jag yoga, styrketräning o joggar. Jag jobbar som förskollärare och brinner för att hjälpa barn till god hälsa genom bra kost o rörelseglädje.

18:09, 31 August 2015

idrottsläraren : Tycker ni ska säga idrott och hälsa istället för gympa..för ämnet heter faktiskt inte skolgympa! =)

18:10, 31 August 2015

Jessica: Mitt starkaste minne från skolgympan.. Jag gick i 3an, vi skulle spela brännboll och jag hatade att skjuta iväg bollen. Jag valde därför det platta racket, "kärringracket". Tog sats och kastade upp bollen i luften. Men istället för att slå iväg bollen så slog jag mig själv i huvudet och svimmade. Ville aldrig mer spela brännboll efter det.

18:10, 31 August 2015

Mia, Vardagspuls: Det har du ju rätt i ; idrottsläraren!

18:10, 31 August 2015

R.steen: Gympaminnen..Jobbig gympapåse, dans och hemska sockiplast

18:10, 31 August 2015

Mia, Vardagspuls: Alltså, Jessica - kännr SÅ för dig där, kan bara tänka mig vad pnsamt det kändes.. ett tips - ta med några kompisar och lira igen på kul, bara! Tack för datt du delar med dig.

18:11, 31 August 2015

Sandra: Hej Vardagspuls! jag tänkte bara påpeka att det inom skolan idag inte finns något ämne som heter gympa. Jag som blivande lärare inom ämnet idrott och hälsa vill belysa att ämnet idag inte är samma sak som den gymnastik som man förr hade inom skolan. Idag ska ämnet innehålla en brädd av kunskaper inom områden som inte berörs i begreppet gympa. ämnet handlar om kroppen och hälsa samt kunskaper kring syftet med fysisk aktivitet och hur kroppen fungerar vid fysisk aktivitet. Det ska även innehålla kunskaper kring motorik lek och lärande kring fysisk aktivitet samt kunskaper som handlar om säkerhet vid fysisk aktivitet speciellt i samband med aktiviteter kring vatten och i naturen. Som sagt ämnet heter inte gympa, det heter inte heller idrott utan det heter idrott och hälsa. Med vänlig hälsning, Sandra

18:12, 31 August 2015

Mia, Vardagspuls: Maria, roligt att höra att du hitatt tillbaa till glädjen, men din historia säger ju allt om hur viktig idrotten är i skolan!

18:12, 31 August 2015

Kozzan63: Skolidrotten borde innehålla mer information och samarbete med elever om vikten av att röra på sig och glädjen det medför, samt skapa olika saker utifrån samarbetet och individens möjligheter.

18:12, 31 August 2015

Mia, Vardagspuls: Tack Sandra, för förtydligandet!

18:13, 31 August 2015

Anna H : Jag blev alltid vald sist i varje gren som vi hade på idrotten.. var alltid utanför när vi spelade fotboll på rasterna.. Alla skrattade åt mig när jag gjorde fel och alla skällde på mig när jag stod i mål och släppte in bollen..

18:15, 31 August 2015

Lotta i Växjö: Hatade mina gympa lektioner Då jag hade stora bröst å alla gånger vi skulle springa ,, det gjorde ont i brösten å på den tiden hade man ingen såna fina sportbehåar... Gympa läraren tyckte jag var fjantig som klagade...Tack vare dessa påtvingade lektioner hartar jag all rörelse i skolan vilket lett till övervikt. Och Mina föräldrar hade inget körkort å vi bodde 1 mil från skolan så jag kunde ju inte vara med i några fritidsgrupper som fotboll eller friidrott på fritiden..

18:15, 31 August 2015

Mona Klinth: Skolans gymnastik blev inkörsporten för att hela livet röra på mig, gäller både klassisk dans, redskapsgymnastik och motionsgympa, håller fortfarande mig igång genom att varje dag starta med ca. 5 km snabb prom. varvat med jogging innan frukost. Mona Kllinth född 1943. ps tack för ett fint program

18:19, 31 August 2015

Mia, Vardagspuls: Anna H, det måste känts så jobbigt, låt dig gärna ispireras av Maria här nedan som hittade glädjen igen i vuxen ålder! Kram

18:20, 31 August 2015

Mia, Vardagspuls: Mon Klinth, så kul att höra att det varit positivt för dig! Säger allt om hur viktigt det är med idrott och hälsa.

18:21, 31 August 2015

Wilma Karlsson: Hej Anna det är Wilma Karlsson i theta år 6! På fredsborgskolan ska bara säga att du är en toppen lärare och är super snäll hoppas det går bra i tv! Puss :)

18:21, 31 August 2015

epsilon världens bästa: Du var jätte duktig Anna. Vi visste att det skulle gå bra.

18:21, 31 August 2015

Monalisa: Mera stresshantering borde ingå i undervisningen. T ex andningsträning, avspänning, meditation eller mindfulness.

18:21, 31 August 2015

Amanda Eksudd: Vi på Robinson i Enköping brukar köra slumpen, när de kommer till att välja lag. Det är två som får välja sina lag, de står med ryggen emot de andra som står på ett led, sen får alla i ledet de numret i ordning de står och väljarna ropar ut nummer istället för att peka. Ingen nämd eller utpekad för att man är bra eller dålig.

18:21, 31 August 2015

Isabell : Jag är 15år och när vi har gympa så känner jag att jag inte kan ta ut mig till 100% för att jag vet att ingen av tjejerna i min klass duschar efter gympa lektionen och jag vill inte gå runt helt svettig på skolan efter det. Det har alltid varit ganska jobbigt att byta om innan och efter idrotten för att jag inte är en av dom "populära" i klassen

18:23, 31 August 2015

Emma: Jag älskar gympan.Går på fotboll innebandy basket och cheerledears.Jag gillar att röra på mig.Men tycker det borde vara att man duschar ensam.Det är inte jätteroligt att visa sig naken Om man utvecklas snabbt.Själv har jag utvecklas ganska snabbt och har ganska stora bröst.Men nu har det blivit en bra sak.Killarna gillat det och många är kära i mig för jag är bra på typ don flesta sporterna och för att jag alltid är glad och positiv.På min förra skola blev jag mobbad för att ha stora bröst.Men jag bryr mig inte vad andra tycker nu för jag är nöjd och gillar sport jag är 12 och väger 35.Älskar sport!!!!!!

18:23, 31 August 2015

Caroline: Jag undrar varför inte en docent som Örjan och alla idrottslärare går ihop och protesterar mot att idrotten får så lite tid på skolschemat? Som jag ser det är detta en välfärdsfråga som måste politikerna måste uppmärksammas på.

18:24, 31 August 2015

Wilma Karlsson: Wilma Karlsson: Hej Anna det är Wilma Karlsson i theta år 6! På fredsborgskolan ska bara säga att du är en toppen lärare och är super snäll hoppas det går bra i tv! Puss :) :)

18:25, 31 August 2015

Amanda: Vi på Robinson i Enköping brukar köra slumpen, när de kommer till att välja lag. Det är två som får välja sina lag, de står med ryggen emot de andra som står på ett led, sen får alla i ledet de numret i ordning de står och väljarna ropar ut nummer istället för att peka. Ingen nämd eller utpekad för att man är bra eller dålig.

18:25, 31 August 2015

Ninna: Jag minns att jag hade väldigt bra, engagerade idrottslärare i Värnamo där jag gick i skolan. Det gjorde lektionerna roliga och vi fick lära oss grunder, regler i olika bollsporter. Vi blev motiverade och kändes kul! Dessutom valde jag som tillvalsämne "idrott och hälsa", istället för t.ex språk. Väldigt kul och passade mej perfekt. Idag är jag snart 40 och träning har alltid sedan skolgången prioriterats och är en viktig del av mitt liv!

18:26, 31 August 2015

Lotta i Växjö: Varför heter det inte Gympa ? Man säger ju till barnen att göra iordning sin gympa påse ÅÅÅ Inte säger man gör färdig din Idrott-hälsopåse?

18:26, 31 August 2015

M: Hej jag undrar varför skolan inte har friidrottsdsdagat när jag gick i mellanstadiet så hade vi det jag har goda minnen.

18:26, 31 August 2015

Mia, Vardagspuls: Emma, kul att du gillar idrotten! Förlag, ta upp med läraren att prata om det här med att vi alla är olika och utveklas i olika takt, ofta handlar det om nyfikenhet coh ibland okunnighet att det blir ett problem, tror jag. Kram!

18:26, 31 August 2015

Mia, Vardagspuls: Ninna, ja tänk vad vikigt det är att ha rätt ledarskap!

18:27, 31 August 2015

Mia, Vardagspuls: Amanda, låter som en bra idé att välja lag!

18:30, 31 August 2015

Linda Svanström : Hej! Vid vilken ålder är de lagom för barnen att börja med fysiska aktiviteter?

Örjan Ekblom: Hej Linda!
Om du menar "att röra sig" är svaret typ noll år. Om du menar mer organiserad verksamhet blir ju åldren högre. Typ, antal pass i veckan, mm styr. Tänk på att det ska vara kul och att det ska vara omväxlande

18:33, 31 August 2015

Bästa epsilon : Hej Anna!! Vi tyckte det går jättebra för dig å e jätte glada att ha dig som Mentor p idrottslärare! Kram

18:34, 31 August 2015

Hellen: Jag är en förälder som har ungdomar som nyligen gått ut högstadiet. Min son vägrade vara med på skridskor mest under hela den tiden. (Han blev underkänd och fick inga alternativ till idrottsgrenar)Jag kan förstå det då vi bor i en stad där hockeyn är mycket viktig och stor för många unga killar. Vissa killar spelar hockey och är superduktiga medans killarna som inte spelar hockey ser ut som Bambi på hal is. HUR COOLT ÄR DET??? Var i läroplanen står det att det MÅSTE vara skridskor på högstadiet. Dom hade ca 8veckors skridskor på våren. Jag jobbar alldeles bredvid och ser att det upprepas år efter år. Jag pratade med lärarna om det, men fick inget bra svar. Superpinsamt för coola ungdomar.

18:34, 31 August 2015

Wilma Karlsson Fredsborg: Hej jag kommer från Fredsborg och går i theta älskar dig Anna

18:35, 31 August 2015

Maria A.: Jag hade alltid det tufft i skolan när det gällde idrott, jag hade inget självförtroende vilket fick mig att skippa idrott helt till slut, jag vågade inte duscha eller klä om bland dom andra. Till slut fick jag hjälp med det, för just idrotten hade jag inte så stora problem med, men jag fick duscha i ett annat rum vilket gjorde att jag presterade mer och det uppskattar jag eftersom jag då kunde få ett betyg i idrott. Jag är idag 24år men i gymnasiet var det lika svårt men det har med självförtroendet att göra!

18:36, 31 August 2015

Hanna: : Vad skulle ni göra som lärare om en elev kände sig obekväm med sin kropp på idrotten och därför inte visade sina kunskaper i idrott fullt ut?

Anna Lindbergson: Hej Lotta,
Jag gör så att jag bygger ihop teori och praktik. Vi har lyckats bra och är på rätt väg. Skall vi lära oss hur musklerna fungerar är det bästa sättet att lära sig det genom att träna de musklerna och utvärdera vad som händer. Detta ger en direkt feedback. För att genomföra så stor del teori behöver vi har mer idh på schemat för att ge eleverna tillräckligt med rörelse tid.

18:36, 31 August 2015

Alexander: Hej! Mitt starkaste minne från idrotten är idioten som en av mina idrottslärare hittat på. Man springer fram och tillbaka tills man kiknar. Är det verkligen nyttigt?

Örjan Ekblom: Hej Alexander,

Att träna så hårt som du beskriver är mer än nödvändigt för att nå hälsoeffekter. Tycker man inte att det är kul är det ju alltför hårt. Kanske bättre med mildare intensitet

18:36, 31 August 2015

Johanna Thurn: Jag arbetar som idrottslärare. Ämnet är jätteviktigt, våra kroppar är byggda för rörelse. Om vi slutar röra på oss så kommer vi att bli sjuka både psykiskt och fysiskt. Tyvärr valde ledningen på vår skola, trots protester, att dra ner på antalet lektioner till fördel för matematik som vi hade dåliga resultat på. Men frågan är, hur mår eleverna? och hur mycket vinner man i inlärning av basämnena genom att dra ner tiden till ett kort pass i veckan för eleven? Forskning visar ju att rörelse gör att man fokuserar mer när man väl sitter i skolbänken. Denna neddragning av rörelse och motorik i skolan, kommer att kosta samhället massor i slutändan.

18:36, 31 August 2015

Barbro: Hej Vardagspuls! Älskade idrott i skolan och tycker fortfarande det är härligt att röra på sig går 1 tim varje dag. Man får ett helt annat tankesätt och sover bättre. Barbro 60 år

18:36, 31 August 2015

Tim Andersson Gamma: Hej Anna, vad bra du var! :)

18:37, 31 August 2015

Jonas: Gympa på 80 talet handlade om mobbning och jämförelse hur snabbt utvecklad man var.. Alla har olika förutsättningar och utveckling,, men då ska vuxna människor bedöma prestationer,, vilket är vansinne!! Mötte min gympalärare på gymet,, han blev paff,, trodde inte att jag hade de fysiska förutsättningarna.. Sen pubertet är förklaringen för mig.

18:37, 31 August 2015

Viktor: Hej! För ett antal år sedan fanns det påståenden om att barn inte skall styrketräna med vikter förens de fyllt 15 år då skelettet kan ta skada av det. Hur ser forskningen på det idag? En annan fråga är vilka effekter träning, främst konditionsträning har på barn, läste en artikel i en tidskrift där det fanns påståenden om att barns kondition inte förbättras/förändras av konditionsträning i tidig ålder. Hur ser forskningen på detta? Är det en myt? Ifall det är sanning finns det ännu en anledning att inte toppa idrottslag för tidigt då träningen inte börjat ge maximal effekt ännu. Bra program förövrigt!

Örjan Ekblom: Hej
Idag är man inte så negativ till styrketräning. Men man behöver sannolikt inte träna så hårt innan puberteten, då styrkeökningen till stor del kommer sig av förbättrad neuromotorisk förmåga och inte av ökad tvärsnittsyta. NATURLIGTVIS ska täräningen ske med utgångspunkt från vad barnet kan, vill och dess biooogiska förutsättnignar.

18:38, 31 August 2015

Anna.H...: Hej Anna! Varför måste man ha idrott i skolan?

Anna Lindbergson: HEj Marianne,
Det r en jätte viktig fråga. Det gäller att få henne eller honom att inte känna så. Mycket tid skulle jag lägga på den elevens självkänsla. Jag kan jag duger. Efter lektionens slut kommer nästa fråga duschningen. Den löser jag genom att låta eleven gå 5 minuter före de andra. Efter en termin had edet blivit bättre och eleven duschade med klassen.

18:38, 31 August 2015

Johanna Thurn: Jag arbetar som idrottslärare och ser mina lektioner som ett tillfälle för glädje, gemenskap och samarbete för eleverna. Att låta eleverna välja lag eller andra metoder där vissa elever pekas ut på ett vidrigt sätt är helt uteslutet på mina lektioner. Att låta eleverna gå ihop två och två och arbeta kan vara jättejobbigt för den elev som inte hittar någon att jobba med.

18:38, 31 August 2015

Karin: Hej jag kommer ihåg idrotten i skolan såväl. Min favorit var brännboll och jag brukar ofta spela det men mina vänninor. Karin 67 år

18:39, 31 August 2015

Heléne : Hej jag har en son som är 10, snart 11. Han tränar ca 6 dagar i veckan , vilket jag ser som positivt, självklart i den mån skolan hinns med. Min fråga är , kan man träna för mycket.? I så fall hur vet man det? Sen undrar jag om man kan få tips om bra mat när man tränar så mycket . Tack / Heléne

Örjan Ekblom: Hej Helène,

Det är svårt att säga om det är för mycket, men tillräcklig vila och tillräcklig med energiintag är avgörande!

18:39, 31 August 2015

Mia, Vardagspuls: Karin, vad kul att du har ett positivt minne av brännboll!

18:40, 31 August 2015

Wilma Karlsson: Jag undrar varför man liksom inte kan duscha själv på idrotten. För liksom vissa utvecklas jätte fort och andra inte då kan man ju liksom bli mobbad

Anna Lindbergson: Hej Wilma,
En jätte viktig fråga som vi idrottslärare måst lägga tid på att hitta en lösning på. Det är viktigt att alla känner sig bekväma och trygga med hela idrottslektionerna. Vi behöver tänka ännu mer på den här frågan eller hur. HAr du några bra tips?

18:40, 31 August 2015

Mia, Vardagspuls: Barbro, roligt att även du har hållt i motionen sedan skolgympan!

18:41, 31 August 2015

Viktor: Hej! När jag var yngre fanns det diskussioner kring att barn inte skall börja med tyngre styrketräning (vikter mm.) förens de fyllt 15 år då skelettet kan ta skada. Vad säger forskningen om det idag? En annan fråga gäller vilken effekt träning, i synnerhet konditionsträning, påverkar barnen. Läste en artikel där det påstods att barns kondition inte kan förbättras förens i de tidiga tonåren och att konditionsträning innan dess är i princip onödigt, förutom i välmående syfte. Vad säger forskningen egentligen om detta? Om det är sanning finns det argument till mot toppning av lag i tidig ålder då träningen inte ännu börjat ge full effekt. Bra program!

Örjan Ekblom: Hej Viktor igen,

(läste din andra fråga först nu)

JA, det är rätt att effekter av konditionsträning är mindre före puberteten, men det betyder inte att konditionsträning inte har hälsoeffekter. Den lilla effekt som finns har kopplats till förmåga att lära sig, ämnesomsättning och god kärlhälsa.

18:41, 31 August 2015

Hanna : Skolidrotten anser jag ska finnas för att man ska lära sig leva ett hälsosamt och aktivt liv genom att uppmuntra till positiva minnen ifrån idrotten tillexempel. Men varför måste man då ha fysiskt ansträngande test som ex. bip-testet? Det bidrar väl snarare till ont i magen och mycket skolkning? Varför ska det vara så? Man säger att eleverna endast ska jämföra sig med sig själv och sina framgångar. Men jag tror man inte vågar se det utifrån den realistiska synvinkeln, för vi vet väl alla att man jämför sig med sina kamrater om man har tagit tid på löpningen eller mätt hur långt man hoppat eller kastat. Och ja, alla har vi olika egenskaper, men resultatet på ett matteprov är iallafall lättare att hålla för sig själv, det är inte lika uppenbart vem som är bäst. På idrotten ser man lätt vem som är "sämst" samt vem som är klassens "hjälte". Det jag vill få fram är att vi borde vara mer nöjda med att barnen iallafall rör sig lite än ingenting alls, vilket blir konsekvensen ifall man sätter höga krav på eleverna redan från start. Varför altid tävla? Självklart ska man peppa och försöka coacha barnen, men försök samtidigt att lyssna på barnen och sätt dig själv in i deras situation. //En gymnasiumelev som snart tar studenten från skolidrotten, men vill låta yngre barn få mer glädje och mindre ont i magen över skolidrotten

Anna Lindbergson: Hej Hanna,
Jag kan inte som dirottslärare se att du skall göra ett beep test. För att testa sin kondition är det viktigare att du har ett mål med din kondition. VAd vill du och hur skall du nå dit? Det finns flera sätt än beeptest att testa sin kondition. Det viktiga är en kontinuerlig träning och att man gillar det man gör. Då är det lättare att fortsätta motinera tegelbundet.

18:43, 31 August 2015

Maria: Hej, jag har en son som är 11 år. Han spelar fotboll en gång i veckan. Räcker det eller bör han träna annat också? Och är det farligt för barn att styrketräna?

Örjan Ekblom: Hej Maria,

Att träna en gång i veckan är ju lite mindre än de "varje dag" som de nya rekommendationerna anger. MEN, jag vet inte om en eftermiddags lek, cyklande, och annat spontant är mindre aktivitet än en fotbollsträning. Man ska kanske inte stirra sig blind på organiserad idrott.

18:43, 31 August 2015

Isabelle : Jag har väldigt lätt för att bli svettig och röd på gympan. Jag blir inte särskilt anfådd utan mest röd. Jag tycker det är jätte jobbigt och detta får mig att prestera sämre på idrottslektionerna, jag vet ju att jag kan idrotta. Tyvärr så vinner mitt dåliga självförtroende.

18:44, 31 August 2015

monica: min dotter blev aldrig vald när man skulle delas in i lag.. hon var blyg.. hon var samtidigt ilitgymnast och vann smålandsmästerskapet men fick ändå ett ganska dåligt betyg eftersom hon inte var bra på att leda en grupp .. där hon var utanför..för att få ett hyffsat betyg så ingick det att du skulle kunna leda en grupp.. hur fasiken ska man kunna leda en grupp där man står utanför när man äa 13 år gammal..hon vaar blyg o hade trotts att hon var duktig ett dåligt självförtroende.. hon slutade helt med gympan

18:44, 31 August 2015

Wilma Karlsson Fredsborg: Man kan väll typ göra så att man har typ en dörr till en dusch. Så står man liksom i kö för att duscha. Och innan för dörren finns det liksom krokar och typ hyllor där man kan lägga klädet och handduken så slipper man klä av sig där ute bland dom andra

18:44, 31 August 2015

Mikael Åsberg: Det finns ett idrottsförbund, Sv skolidrottsförbundet,vars stora del handlar om idrottsföreningar på skolor. Fokus är utbildning o rörelse för och med barn o ungdomar. Vet ni något om dem? Om inte, de är en fantastisk resurs!

Anna Lindbergson: Hej Mikael,
Skolidrottsförbundet har en viktig roll. Det jag känner begränsar den verksamheten är tiden. Elevernas skoldag räcker inte riktigt till för att ge plats till skolidrotts IF. Min dröm är att ge eleverna möjlighet till extra idrottslekioner efter skoltid där vi har en bred bas av röresleövningar att tröna på. Inte en sport utan alla typer av rörelser.

18:44, 31 August 2015

Louise: Jag undrar om det är för mycket med träning 5 dagar i veckan? Min 15-årige son tränar fotboll 3 ggr/v och innebandy 2 ggr i veckan.

Örjan Ekblom: Hej Louise,

Tycker han att det är kul, ostressat och utvecklande känns det helt OK. Se till att han hinner vila, göra läxor och äta ordentligt. Se upp för små smärtor/skador och mota den Ollen i grind. Ta vara på han!

18:45, 31 August 2015

Vardagspuls: Nu är chatten avslutad, tack för alla era frågor!

18:56, 31 August 2015

Anna H.J.: Hej jag spelar fotboll 1 ggr veckan, men vad ska man göra för att få upp till en bättre kondition? för jag får alltid håll direkt när jag springer.. plus att jag har lätt att få en skada i benet, vad ska man göra för att inte bli skadad?

Anna Lindbergson: Hej Karin,
Det är olika från skola till skola. JAg vet inte hru gammal du är? Dans är en del av läroplanen och det skall vi alla ha på idrotten. Det kan vara i uppvärmningen eller som ett koditions pass, kordinationspass, lekpass. det finns massor med bra roliga danslektioner.

19:04, 31 August 2015

Kom ner i varv!

Bild: Norstedts Förlag

”Stress är vår tids största sjukdom”

INRE HÄLSA Ett stressfritt liv – går det överhuvudtaget att få? Nej, inte helt menar bokaktuella Karin Björkegren Jones. Men det finns en hel del du kan göra själv för att få ett harmoniskt liv.

Ny studie

Bild: Pixabay

Forskare varnar för populära hälsodrycken

KROPP & HÄLSA En ny studie visar att hälsodrycker med aloe vera inte alls är särskilt hälsosamma. Dryckerna sägs ha förmågan att rena levern, men forskning visar motsatsen. 

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Tips!

   ANNONS Bild: Arla Köket

   Så enkelt gör du ett vackert pepparkakstorn

   MAT & RECEPT Att göra pepparkakshus kan vara svårt. Stora bitar går sönder och små är pilliga att sätta fast. Vi har lösningen – använd mjölkpaketet som mall.

   Lisa Beskow

   Bild: Privat

   5 smarta tips – så orkar du träna efter jobbet

   MOTION & TRÄNING Det kan vara svårt att hitta orken till att träna efter en arbetsdag. Men det finns knep att ta till. Lisa Beskow, hårt arbetande mamma och träningsentusiast, delar med sig av sina bästa.

   Ny studie!

   Bild: Pixabay

   Därför ska du inte gå och lägga dig arg

   INRE HÄLSA Har du för vana att gå och lägga dig när du är arg eller upprörd? Gör inte det!

   Lyxa till det!

   ANNONS Bild: Arla Köket

   Risgrynsgröt – som den smakade förr

   MAT & RECEPT Så enkelt får du julgröten att smaka lika gott som den gjorde förr i tiden.

   Ha kul när du tränar!

   Bild: Privat

   Så vet du vilken löpning som passar dig bäst

   MOTION & TRÄNING Springer du för att gå ner i vikt? Då vet långdistanslöparen Rune Larsson vilken löpning du ska satsa på.

   Sofia Antonsson

   Bild: Johnér

   Guide: Så IBS-vänliga är olika sojaprodukter

   KROPP & HÄLSA Är soja en magbov? Det beror helt på produkt, förklarar Vardagspuls dietist och IBS-expert Sofia Antonsson.

   Leilas magövningar

   Bild: Leila Söderholm

   Så magtränar du på djupet

   MOTION & TRÄNING Här är bollträningen du aldrig tidigare har testat.

   Aj, aj!

   Bild: Pixabay

   Antibiotika kan ge svåra magproblem

   KROPP & HÄLSA Användningen av antibiotika är inte bara ett problem med anledning av att allt fler bakterier blir resistenta. Den kan också slå ut viktiga bakterier som finns i din tarmflora.

   Längtar du?

   Bild: Pixabay

   Smygstarta julen med oss på Vardagspuls

   MAT & RECEPT Här hittar du allt för helgernas glöggmingel, middagar och bakfester.

   Ny studie

   Bild: Johnér

   Forskare varnar: Dra inte ner på saltet för mycket

   KROPP & HÄLSA Länge har det pratats om vikten av att inte äta för mycket salt. Men hur hälsosamt är det egentligen att äta för lite? Ny forskning visar på negativa konsekvenser. 

   Känslig mot mörkret?

   Bild: Pixabay

   Så vet du att du har en vinterdepression

   INRE HÄLSA Läkaren: Då vet du att det är dags att söka vård.

   Några minuter räcker

   Bild: Johnér

   Steg för steg – så lugnar du din stressade hjärna

   INRE HÄLSA Forskning visar att meditation och mindfulness kan återskapa sönderstressade hjärnceller. Så ta några minuter till att fokusera inåt. Vardagspuls Jeanette Steijer berättar hur.

   Ny studie!

   Bild: Johnér

   Därför får allt fler högt blodtryck i fattiga länder

   KROPP & HÄLSA Under de senaste 40 åren har högt blodtryck i världen ökat. Det visar en studie som nyligen publicerats i tidskriften The Lancet. 

   Nu är den här!

   Bild: TT/Johnér

   Så skyddar du dig mot vinterkräksjukan

   KROPP & HÄLSA Som ett brev på posten är den här. Den mycket smittsamma vinterkräksjukan. Men visste du det här om sjukdomen?

   Ny studie visar:

   Bild: Johnér

   Vältränade drabbas inte lika hårt av stress

   TRÄNING & MOTION Läkare: ”Viktigare vara tränad än ostressad”

   Bild: Ekokockar

   Här är årets Unga Ekokockar

   MAT & RECEPT Hållbar och ekologiskt producerad mat står på menyn när unga kockar lagar mat.

   Uppfyller alla kriterier

   Bild: Johnér

   Forskare: Därför är hälsa den nya religionen

   KROPP & HÄLSA Har hälsa och träning blivit den nya religionen? Enligt svenska forskare är svaret ja – eftersom de uppfyller alla kriterier för att vara just en religion.

   Luktar gott men...

   Bild: Johnér, Pixabay.

   Är du doftöverkänslig?

   KROPP & HÄLSA Hör du till dem som helt obekymrat sprutar parfym omkring dig? Då ska du läsa det här.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Smarta tips!

   Bild: Pixabay

   Så blir du av med tandläkarskräcken

   INRE HÄLSA Här delar tandläkaren Matts Karlström med sig av sina bästa tips mot tandvårdsrädsla. 

   Kissnödig?

   Bild: Johnér

   6 saker som händer i kroppen när du tränar i kyla

   MOTION & TRÄNING Har du nånsin känt dig mer kissnödig eller att du andas pipande när du tränar och det är riktigt kallt ute? Det är helt normalt – men kan vara tecken på att du borde värma upp mer.

   Tips & recept

   Bild: Johnér

   Maten som håller dig pigg i höst- och vintermörkret

   KROPP & HÄLSA Det är alltid viktigt att äta bra. Men under vinterhalvåret gör kylan och frånvaron av solljus att det är särskilt viktigt att tänka på vad man stoppar i sig. Vardagspuls guidar dig till bra vintermat!

   Bild: Pixabay

   Stenålderskost kan minska risk för hjärtsjukdom

   KROPP & HÄLSA Ny studie visar att överviktiga gick ner i vikt med paleokost.

   ”Heaton” om e-sport

   Bild: Dreamhack, pressbild

   Proffset: Fysisk träning krävs för att tävla i datorspel

   MOTION & TRÄNING Han är åttafaldig världsmästare på datorspelet Counter strike. Nu vill Emil "Heaton" Christensen utmana fördomarna och få fler att se e-sport som en riktig sport.

   Frisk och fri!

   Bild: Johan Söderling

   Så pratar du med anhöriga om ätstörningar

   INRE HÄLSA Under flera års tid var Elina Johansson drabbad av svåra ätstörningar och anorexi. I dag jobbar hon med att hjälpa andra att bli friska.

   Den viktiga sömnen

   Bild: Johnér

   För lite sömn kan göra att du går upp i vikt

   KROPP & HÄLSA Ny svensk studie ger svar på varför sömnbrist kan leda till övervikt.

   Älskade pasta!

   Bild: Pixabay, press.

   Variera din pastaupplevelse – och få bättre hälsa

   MAT & RECEPT Dietisten Jeanette Steijer: "Därför är fullkornspasta och bönpasta bra alternativ."

   Dietisten betygsätter

   Bild: Johnér

   LCHF och 5 andra populära dieter – så bra är de enligt experten

   KROPP & HÄLSA Dash, LCHF, GI, 5:2- och stenåldersdieten. Hur bra är de – och för vem? Vi bad dietisten Jeanette Steijer att ge sitt utlåtande om de stora trenddieterna.

   Dra ner på tempot

   Bild: Johnér

   Därför är det viktigt att barnen har långtråkigt

   INRE HÄLSA Hillevi Wahl om aktivitetshetsen som håller på att knäcka föräldrarna.

   Bra för IBS!

   Bild: Pixabay, press.

   Frossa i supernyttig grönkål i höst och vinter

   MAT & RECEPT Vardagspuls dietist Jeanette Steijer slår ett slag för supergrönsaken som är extra snäll mot den känsliga magen.

   Gör om, gör rätt!

   Bild: Shutterstock

   10 misstag du gör på löpbandet

   MOTION & TRÄNING Oavsett om du tittar på TV eller glor in i en vägg – att springa på löpband kan vara sjukt tråkigt. Men det behöver inte vara så. Gör om, gör rätt – och få ut det mesta av att springa.

   Mums!

   Bild: Johnér

   Därför är havregrynsgröt din kropps bästa vän

   MAT & RECEPT Det här med att laga billig och nyttig mat kan vara knepigt. Lägger man till att den ska vara lättlagad blir det ännu svårare. Lösningen stavas havregrynsgröt.

   Ta en paus!

   Bild: Moa Alexandersson

   3 smarta övningar mot onda axlar

   MOTION & TRÄNING PT-Leila ger dig övningarna som garanterat får dina axlar, rygg och nacke att slappna av.

   Stoppa matsvinnet!

   Bild: Johnér

   5 smarta sätt att använda hårda avokados

   MAT & RECEPT Ibland känns avokados på något konstigt sätt mjukare i affären än när man kommit hem med dem... Men släng dem inte! Det finns flera goda sätt att använda även omogna avokados på.

   Varningssignalerna

   Bild: Johnér

   Så kan hälsoappen göra dig sjuk

   INRE HÄLSA Hälsoapparna och aktivitetsarmbanden gör att vi rör på oss mer och sitter stilla mindre. Men självmätningen kan också gå till överdrift – och göra att vi mår sämre. Här är varningssignalerna du ska hålla utkik efter.

   Aha!

   Bild: Johnér

   Därför står vågen stilla

   KROPP & HÄLSA Du rör på dig ofta och äter bra mat. Ändå händer det ingenting. Varför?

   Runstreak

   Bild: Samantha Karlsson, Amanda Mannervik, Johnny Hällneby

   Ellen springer varje dag för att motverka prestationsångest

   MOTION & TRÄNING Att löpträna korta pass varje dag blev lösningen på Ellen Westfelts problem med höga krav på sig själv. "Runstreak är som meditation för mig" säger hon.

   Svåra magproblem

   Bild: Beatrice Larsson

   Cornelia fick Crohns sjukdom när hon var 13 år

   KROPP & HÄLSA I dag har hon lärt sig att leva med sjukdomen och den konstanta trötthet den för med sig. ”Träningen får mig att känna mig psykiskt starkare”

   Ny studie

   Bild: Johnér

   Du blir lyckligare av att bo ensam

   KROPP & HÄLSA Grattis alla singlar! Det kan vara lätt att tro att man är lyckligare i en relation än som ensam, men en ny studie visar tvärtom. 

   5 övningar

   Bild: Moa Alexandersson

   PT-Leila: Så tränar du bort din stelhet och ryggsmärta

   MOTION & TRÄNING Skyll inte på åldern! Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar fem övningar som verkligen hjälper mot smärta i ländryggen.

   Så här ska du tänka!

   Bild: Gunnar Söderström, Eddie Granlund/Lidingöloppet

   ”Tänk positivt – det avgör om du ska lyckas”

   MOTION & TRÄNING Ska du springa Lidingöloppet eller något annat roligt lopp i helgen? Löparcoachen Gunnar Söderström går igenom de absolut största misstagen du kan göra inför och under ett lopp. Och vad du ska göra istället.

   Den dolda folksjukdomen

   Bild: Johnér, Privat

   Karin slutade andas i sömnen varje natt

   KROPP & HÄLSA I flera år led Karin av enorm trötthet på dagarna. Men det skulle dröja ett bra tag innan hon fick reda på vad det var hon drabbats av.

   Bättre med tupplur!

   Bild: Johnér

   Sömnexperten: Därför ska du inte sova ikapp på helgen

   KROPP & HÄLSA Brukar du ligga och dra dig på helgmorgnarna för att du sovit för lite under veckan? Det kan vara det som är roten till problemet, menar sömnforskare. Det är bättre att ta korta tupplurer på dagen.

   Vilken viktresa!

   Bild: Ramona Gren

   Magoperationen misslyckades – då sprang Ramona bort 88 kilo

   KROPP & HÄLSA När Ramona Gren vägde 163 kilo fick hon nog och gjorde en gastric bypass-operation – som misslyckades. Nu har hon gått ner 88 kilo – helt på egen hand.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Smarta listan

   Bild: Johnér, Pixabay

   Mellanmål som mättar och bränner fett

   KROPP & HÄLSA Det du äter mellan måltider kan vara en stor bov när vågnålen rör sig uppåt. Här är 5 mellanmål som både mättar och bränner fett.

   Maghälsa

   Bild: Pixabay och press

   Vegetarian och IBS? Ät så här!

   KROPP & HÄLSA Dietisten Sofia Antonsson: "Vissa ersättningsprodukter kan ställa till med stora problem för magen"

   5 tips

   Bild: Johnér

   Så blir du av med dålig andedräkt

   KROPP & HÄLSA Dålig andedräkt kan förpesta tillvaron för både den drabbade och omgivningen. Här är vanligaste bovarna till det och 5 sätt hur du blir av med de illaluktande problemen.