Vete – inte havre. Bild: Johnér

5 myter om gluten – och sanningen bakom dem

Vad är skillnaden mellan glutenintolerans och veteallergi? Och mår verkligen alla bättre av glutenfri kost? Vardagspuls reder ut bland de många ryktena om gluten.

Publicerad 2015-03-24 | Senast ändrad 2017-05-16 | Vardagspuls

1. Glutenintolerans är en allergi

Glutenintolerans, även kallad celiaki, är inte en allergi och ska inte förväxlas med till exempel veteallergi. Glutenintolerans innebär att proteinet gluten, som finns i vete, råg och korn, skadar tarmluddet. Det kan göra att personer som har glutenintolerans och som äter gluten inte kan tillgodogöra sig näringen i maten på ett bra sätt. En allergi däremot innebär onormala försvarsreaktioner från kroppen.

2. Glutenintoleranta tål inte havre

Länge ansågs havre vara skadligt för glutenintoleranta, men så är inte fallet. Tvärtom kan havre vara ett viktigt tillskott i en glutenfri diet. Anledningen till att så kallat "glutenfritt havre" eller "ren havre" saluförs är för att små mängder gluten kan hamna i havret då det kan ske en liten inblandning av andra spannmål i kedjan från åker till förpackning. Inblandningen är oftast väldigt liten, men även små mängder kan vara skadliga för personer som lider av glutenintolerans, särskilt hos barn. 

3. Gluten gör även normaltåliga magar oroliga

Det finns inga bevis för att magen skulle bli mindre orolig av en glutenfri kost – om du inte lider av glutenintolerans det vill säga. Normaltåliga magar kan bryta ned gluten. Om du upplever att din mage blir orolig av gluten bör du utreda om du lider av glutenintolerans. Kontakta din vårdcentral för att få lämna blodprover.

4. Glutenfri kost är över huvud taget nyttigare

Det är inte nödvändigtvis sant. Många tillverkare av glutenfria produkter använder mer socker och fett för att kompensera för mindre smak, tuggmotstånd och textur. Dessutom: om du helt undviker produkter med gluten riskerar du att få i dig för lite av andra viktiga vitaminer och mineraler, till exempel folsyra som finns i kornprodukter. 

5. Du kan bota din glutenintolerans

Om du är glutenintolerant och slutar äta gluten kan tarmen med tiden läka helt och börja fungera som den ska igen. Det kan ta allt mellan några månader och ett år. Men glutenintolerans är ett tillstånd som varar hela livet – börjar du äta gluten igen kommer symptomen förr eller senare att komma tillbaka.

Källa: Vårdguiden

Symptom – så vet du om du är drabbad

  • trötthet
  • diarré
  • viktnedgång
  • blodbrist, järnbrist samt brist på vitaminerna B12 och folsyra
  • blåsor i munnen
  • värk i skelettet
  • svårigheter att få barn

Källa: Vårdguiden