stora stickningen Bild: Vardagspuls

Äldre får sällskap tack vare möss-stickning

50 000 stickade mössor i Sverige

Många äldre är ofrivilligt ensamma och har svårt att ta sig ut. Det ville företaget Innocent Sverige råda bot på och startade i höstas kampanjen Den stora Stickningen. Och gensvaret har varit enormt. Totalt sett har stickningen genererat 100 000 kronor till Röda Korsets besöksverksamhet för äldre.

Publicerad 2016-03-08 | Vardagspuls

I höstas uppmanades folk att sticka små mössor som skulle sättas på smoothie-flaskor i butik. För varje såld flaska med mössa på gick 2 kronor till Röda Korsets besöksverksamhet för äldre.

Totalt har 51 000 mössor stickats under hösten – bara i Sverige. Och i hela Europa har nära två miljoner stickats under förra året. Det betyder 100 000 kronor som samlats in i Sverige och flera miljoner i hela Europa.
– Det har varit ett fantastiska gensvar från svenska befolkningen, allt från röda kors kretsar och handarbetsklubbar, till fritids och skolor och helt vanliga personer hemma i stugorna, säger Sara Ekelöw som är marknadschef på Innocent Norden. 

Med kampanjen har alltså pengar samlats in till Röda Korsets besöksverksamhet för äldre där frivilliga besöker äldre hemma, på äldreboende eller sjukhus. Det är första året i Sverige men i England har liknande insamlingar gjort i 12 års tid där de får in runt 1 miljon kronor om året. Totalt sett har 35 miljoner kronor skänkts till välgörenhet under åren runt om i Europa säger Sara Ekelöw.
– Vi är verkligen superstolta och jätteglada över det positiva gensvaret! Att vi överträffat vårt mål på 50 000 handstickade mössor är så roligt, och det känns som en kampanj som verkligen är uppskattad i Sverige, säger Sara Ekelöw och lovar att det kommer fler liknande kampanjer även fortsättningsvis.

Läs mer om den stora stickningen här