"Att folk rör på sig är oerhört viktigt"

 

Tydligt och balanserat med överläkaren Anders

Vardagspuls expert på mental hälsa vill arbeta för att motivera människor som normalt inte är fysiskt aktiva att röra på sig mer.
Överläkaren i psykiatri, Anders Hansen, kommer att bli en trovärdig och tydlig expert som förtydligar trender och rön som dyker upp i media. Balanserade bilder och saker i rätt sammanhang.

Publicerad 2015-02-11 | Vardagspuls
Om din mamma skulle beskriva dig hur skulle hon göra det då?

– Det borde du fråga henne om men förmodligen som otålig och energisk… kanske omtänksam också. 

Hur har du förberett dig inför Vardagspuls?

– Jag tänker förbereda mig inför respektive avsnitt och de olika ämnen som vi kommer ta upp så att jag är uppdaterad. 

Är det någon av dina starka sidor som tittarna kommer att uppskatta extra mycket?

– Jag hoppas att jag är tydlig och bra på att förklara komplicerade samband. Att bli konkret – vad betyder det här för dig? Utmaningen är att förklara komplexa budskap på ett enkelt och tydligt sätt utan att det blir klichéer. Så enkelt som möjligt – men inte enklare!

Hur tror du att du kommer att uppfattas?

– Jag hoppas som tydlig och trovärdig

När du gör en storhandling – vad är det som alltid slinker med?

– Färsk ananas.

När du ska lyxa till det lite i vardagen vad gör du då?

– Oj, jag vet inte riktigt, kanske går ut och käkar en extra god middag med kompisar. 

Om du var folkhälsominister – vad är det första du skulle göra?

– Jag skulle förmodligen lyfta fram fysisk aktivitet för barn och unga och se till att det får den roll i schemat som den förtjänar. Att människor rör på sig är ofattbart viktigt för hälsan och grunderna lägger man tidigt i livet. Jag skulle arbeta för att motivera människor som normalt inte är fysiskt aktiva att röra på sig mer. Vi har en megahälsotrend där allt fler tränar men samtidigt har vi stora grupper som inte rör på sig och det driver ökade skillnader i hälsa och livslängd. Det borde onekligen ligga på en folkhälsoministers bord att göra något åt det. 

Vill du läsa mer av Anders så har han skrivit boken ”Hälsa på recept”.

Mer fakta om Anders

Tittar på: Amerikanska kvalitetsserier som Mad Men, House of cards och True Detective men också mycket långfilmer och dokumentärer. Dessutom ser jag massor Ted Talks som är lagom långa. Nästan allt är intressant men jag ser särskilt sådant som berör medicin och psykiatri.

Lyssnar på: Jag lyssnar vansinnigt mycket på musik och har rätt bred smak men i hur mycket jag än försöker hålla koll på allt nytt faller jag i slutändan alltid tillbaka till klassisk rock. Stooges, Stones, Dylan, Ryan Adams, Gene Clark och husguden Gram Parsons.

Vanligaste vardagsmiddagen: Sushi. Jag äter alldeles för mycket take away eftersom jag jobbar och reser mycket och sällan lagar mat själv.

Får hög positiv puls i vardagen av: Intressanta diskussioner, bra film, musik och träning. Försöker röra på mig varje dag, helst spela fotboll eller tennis, och om inte det blir av så går jag till gymmet. Läser dessutom mycket, både facklitteratur och skönlitterärt.

Får hög negativ puls i vardagen av: Sega möten.

I Vardagspuls på TV4 kommer jag att bidra med: Jag ska prata om medicin och hälsa. Framför allt mental hälsa eftersom jag är psykiatriker. Vi översköljs av forskningsrön hela tiden, inte minst om mental hälsa. Jag vill lyfta fram vad de konkret betyder för människor. Rapporteringen om medicinska fynd i media, särskilt ”larm-rapporter”, blir ibland lätt hysterisk. Jag hoppas kunna ge en mer balanserad bild och sätta saker i sitt sammanhang.

Det här kommer jag att hjälpa läsarna med på vardagspuls.se: Jag svarar gärna på frågor, eller chattar med folk efter programmet om det jag kan. Medicin är ju väldigt brett, det jag kan svara på framför allt är mental hälsa.

Anders Hansen

Anders Hansen

Namn: Anders Hansen
Familj: Mamma och bror
Ålder: 40 år
Bor: i Stockholm
Gör till vardags: Överläkare i psykiatri. Arbetar på Sophiahemmet

Följ Anders på Twitter @AndersHansen74