”Hälsa börjar i butiken”

 

Vardagspuls dietist brinner för mat och hälsa

Redan som 13-åring visste Anna Ottosson att hon ville jobba med mat.
Uppvuxen i en träningstokig familj var det naturligt att kombinera träningsintresset med intresset för bra mat.
– Jag är otroligt tacksam och glad över att få arbeta med frågor som jag brinner så mycket för.

Publicerad 2015-02-11 | Vardagspuls
Om din mamma skulle beskriva dig hur skulle hon göra det då?

– Hon skulle beskriva mig som glad, positiv och bestämd.

Hur kommer det sig att du började jobba med mat och hälsa?

– Min familj var träningstokig, jag föddes i stort sett med ett par löparskor på fötterna och då förstod jag hur viktig maten är.  Och ur det växte mitt enorma intresse för mat och hälsa. När jag som 16-åring fick veta att det fanns ett yrke som dietist satsade jag helhjärtat på det. Jag är otroligt tacksam och glad över att få arbeta med dessa frågor som jag brinner så mycket för. 

När gick du från att bara äta mat till att jobba med mat?

– Redan som trettonåring var jag långdistanslöpare så då började jag läsa alla böcker inom det här området, då var det inte lika populärt som det är nu. Jag började experimentera mycket själv med min egen löpning. Sedan utbildade jag mig till dietist och på den vägen är det.

När man ska planera och handla för veckan – vad är det viktigast att tänka på?

– Det viktigaste är att det man lägger i varukorgen är det som hamnar i magen, bästa möjligheten är att välja där och då i butiken. Har man en ambition att leva hälsosammare är det i butiken valet sker. Och så ska man handla när man är mätt.
Små smarta val i butiken kan ha stor effekt på hälsan.

När du gör en storhandling – vad är det som alltid slinker med?

– Alltid färsk ekologisk babyspenat och avokado, filmjölk, frysta bär och ekologiska bananer. 

Vilken är den bästa förändringen i kosten som ger snabbast effekt?

– Tajmingen är viktig när man äter, att ha en fin rytm när man äter och surfa på en skön blodsockerkurva. Då är gröna smoothies fantastiskt. Ska man bara göra en förändring så så ser man en fantastisk effekt av just gröna smoothies. Njut av färgglad mat från grönsaker bär och frukt.

När du ska lyxa till det lite – vad gör du då?

– Då är det mörk choklad som är min favorit, helst praliner.

Om du var folkhälsominister – vad är det första du skulle göra?

– Jag skulle kavla upp ärmarna och direkt ändra på hur maten i svensk sjukvård ser ut, maten som serveras på svenska sjukhus är bedrövlig. Vi vet hur viktig maten är för vår hälsa, för att folk ska bli friska, och som en jätteviktig del i behandlingen. Jag skulle se till att det finns dietister på varje avdelning. Jag skulle också ändra på skolmaten, den ska vara fantastiskt god, hälsosam och skapa goda förutsättningar för att ta åt sig den kunskap som finns i skolan. 

Mer fakta om Anna:

Tittar på: Tittar inte på TV så mycket, jag gillar att kolla på filmer och Sex and the city är en gammal favorit.

Lyssnar på: Allt möjligt, från mantran till techno och rave. Mantran är fantastiskt skönt att lyssna på ibland i bakgrunden. Jag lyssnar gärna på musik högt när jag tränar, men inte på yoga.

Vanligaste vardagsmiddagen: Jag gör gärna italienska köttbullar, och en vegetarisk gryta som är god nu när det är kallt.

Får hög positiv puls i vardagen av: Jag älskar kontraster mellan att jobba och sedan åka hem och pussa på barnen. Även om jag som alla andra jonglerar tider att passa och många olika vardagssysslor men att kunna fånga nuet med en second breakfast efter att ha lämnat på skolan är härligt. Att köra ett pass på gymet eller börja dagen med yoga är också underbart.

Får hög negativ puls i vardagen av: När det är för mycket, för stressigt och jag inte känner att jag riktigt har kontroll på läget. Det är inte kul.

I Vardagspuls på TV4 kommer jag att bidra med: Min förhoppning är att jag ska kunna inspirera och visa på möjligheter att få mer kraft med mat och att enkelt leva hälsosamt långt ifrån pekpinnar. Livet är för kort för att banta, vi kommer inte långt genom att piska oss själva utan istället njuta av livet och mat. Mat är livsglädje. Jag kommer inspirera och tipsa om de smarta genvägar som faktiskt finns, du kan både äta kakan och ha den kvar.

Det här kommer jag att hjälpa läsarna med på vardagspuls.se: Jag vill vara en förlängd arm från rutan och fortsätta bidra med det jag påbörjat i programmet. Visa och fördjupa vissa saker som inte får plats TV och förenkla för tittarna att leva ett hälsosamt liv.

Anna Ottosson

Anna Ottosson

Namn: Anna Ottosson
Familj: Två barn, Jack 2 och Agnes, 9
Ålder: 41 år
Bor: På Södermalm, men kommer ifrån Skåne, Viken
Gör till vardags: Jag driver mitt bolag FoodPower som jobbar med mat och hälsa där jag skriver och föreläser, coachar och trendspanar om mat och hälsa. Jag driver också ett välgörenhetsprojekt för cancerdrabbade kvinnor.