Sponsrat av Arla Bild: Arla

Arla donerar överskottsprodukter till Matmissionen

Arla har ett företagsövergripande mål att halvera matsvinnet i produktionskedjan fram till år 2020, jämfört med 2005.
Därför kommer företaget nu att i Sverige att donera överskottsprodukter från Stockholms mejeri till Matmissionen, en del av verksområdet Matcentralen inom Stockholms Stadsmission. På Europanivå startar Arla ett liknande samarbete med European Federation of Food Banks (FEBA).

Publicerad 2017-11-08 | Vardagspuls

Arla jobbar med att minska svinn i alla led men får ibland ett överskott av produkter som inte går att sälja eftersom bäst-före-datum ligger för nära i tid.
Därför kommer alla överskottsprodukter nu att doneras till Matmissionen.

– Arlas målsättning är att andelen matsvinn ska halveras under en femtonårsperiod. Att donera överskottsprodukter istället för att låta fullvärdiga livsmedel gå till foder- och biogasproduktion är att bidra till resurseffektivitet, säger Anna-Karin Modin Edman, Hållbarhetschef på Arla. 

Smaksatta färskvaror och specialprodukter

Arla kommer att kunna donera stora volymer överskottsprodukter, till människor i social utsatthet, på ett strukturerat sätt. I Sverige är det är framförallt smaksatta färskvaror och specialprodukter som kommer att doneras, t ex smaksatt yoghurt, kvarg, soppor och Creme fraiche. 

– Att donera överskottsprodukter bidrar också till folkhälsa eftersom många människor i social utsatthet äter en kost som är sämre ur nutritionsperspektiv och är mindre varierad, säger Anna-Karin Modin Edman.

Om FEBA och Matmissionen

Den ideella organisationen European Federation of Food Banks (FEBA) har ett nätverk som binder ihop 326 så kallade matbanker i 23 länder. Läs mer: https://www.eurofoodbank.org/

Matmissionen tillhör Stockholms Stadsmission verksamhetsområde Matcentralen som arbetar med arbetsintegration och för att reducera matsvinn. Matmissionen gör det möjligt för människor som lever i ekonomisk utsatthet att handla mat till reducerat pris. Matmissionen är också en plats för arbetsträning och bidrar till att minska matsvinnet. De har två butiker i Stockholm (Veddesta och i Hägersten). Läs mer här: https://www.stadsmissionen.se/vad-vi-gor/matmissionen