familkje skänker bort julfirande Bild: Blocket, privat

Familjen Ljungström skänker bort julfirande

”Vi har sex stolar över som vi tänkte fylla”

”Vi äter jullunch, tittar på Kalle Anka, öppnar julklappar och umgås i soffan”
Så står det i en annons som ligger ute på blocket just nu. Det är familjen Ljungström från Åkersberga som skänker bort julfirande till den som inte har någon att fira jul med.
– Under julen måste det ju vara jättemånga som sitter ensamma, säger Berith Ljungström.

Publicerad 2015-12-15 | Vardagspuls

En annons som sprider extra mycket värme på köp-och säljsajten Blocket just nu är Berith Ljungströms, där hon skänker bort julfirande hemma hos sig och sin familj till den som inte har någon att fira jul med.
”Vi bjuder in 1-2 ensamstående, med eller utan barn, gammal eller ung, att fira julafton med oss. Vi äter jullunch, tittar på Kalle Anka, öppnar julklappar, fikar, knäcker nötter, äter julmiddag, lyssnar på julmusik och umgås i soffan. Familjen består av: mamma, pappa, tjej 6 år, tjej 5 år, utbytesstudent 16 år, morfar, liten allergivänlig hund. Vi är rökfria!” skriver Berith och uppmanar den som sitter ensam i jul att inte tveka, utan höra av sig till familjen och skriva några rader om sig själv.

Idén kom Berith på när hon såg ett inlägg på Facebook om en pojke som hade en enda önskan nu i jul – att han och hans familj skulle få fira jul.
– Då skickade jag ett mejl att de var välkomna men de hade redan fått jättemånga svar och valde en familj i Malmö eftersom det var där de bodde.

Men Berith kunde inte släppa tanken på att öppna upp sitt hem till jul.
– Så funderade jag på det där, det måste ju finnas väldigt många ensamma här i Stockholm och så fick jag en flash igår och tänkte att jag lägger ut en annons.

Hon hade räknat med runt fem svar. Det blev över hundra på under ett dygn. Och mejlen har trillat in från hela världen, däribland Spanien och USA.
Men trots responsen kommer annonsen att ligga kvar fram till söndag.
– Då gör vi ett urval. Och vi har räknat – vi är sex personer i vår familj och vi har sex stolar över och vi tänkte fylla dem.

Blandade reaktioner

Men det är inte alla som har varit positivt inställda till familjens generositet.
– Mycket har varit positivt, både från vänner och okända, men sen finns även de som skriver tvärtom, so;  ”Vad fan håller ni på med, hur kan ni öppna upp era hem för okända människor, det kan ju vara vad som helst ni släpper in i era hem”, berättar Berith.

Det är första gången som familjen bjuder in okända till julfirande.
– Just det har vi aldrig gjort tidigare, men vår familj har alltid haft dörren öppen för alla. Så någons kompis eller mormor som sitter ensam har fått komma till oss. Och under julen måste det vara jättemånga som sitter ensamma, säger Berith innan vi avslutar samtalet och hon ska gå igenom några till av alla mejl som strömmat in efter annonsen som avslutas med orden; ”Från oss alla, till er alla önskar vi en riktigt God Jul!”