Sidans innehåll presenteras i samarbete med Arla
Bild: Anna Malvina

Bränna fett?

Publicerat: 2015-08-08   |  Anna Malvina Svennung

För ett tag sedan fick jag en fråga på vad som bränner mest fett av en lång promenad i lugnt tempo eller en kort promenad i raskt tempo.

Det är ju så att när vi rör på oss är det i främsta hand fett och kolhydrater som kroppen använder som energi. Även protein används, men i mindre utsträckning. Vid lugnare träning väljer kroppen i första hand fett som energi och i andra hand kolhydrater. När träningen blir intensivare kommer kroppen istället att i första hand välja kolhydrater och i andra hand fett.

Vid en lång promenad i lugnt tempo kommer den största delen av energin alltså därför att komma från fett och ju raskare man går desto större del av energin kommer att utgöras av kolhydrater. Vid en raskare promenad kommer den relativa andelen av energiförbrukningen från just fettförbränning att minska, men den totala förbrukningen av fett minskar inte i omfattning utan kan till och med öka, beroende på hur snabbt man promenerar/springer. 

Det vara bra att komma ihåg att det viktigaste vid fett- och viktminskning är att göra av med mer energi än vad man får i sig. Om du äter samma mängd som du förbrukar kommer du inte att minska i vikt, även om träningen i sig är suverän för hälsan. Förslagsvis kan man minska intaget av sötsaker och snacks och eventuellt ta mindre portioner mat under hela dagen samtidigt som man motionerar. Har man ont om tid kan en kort och rask promenad förbränna lika mycket eller mer energi som en normal långsam promenad, och man kommer totalt sett under dagen behöva ta mer av fettreserverna och därmed minska i fettmassa. 

Det finns många sidor på internet för att ta reda på och jämföra energiåtgången vid olika intensiva aktiviteter. Förslagsvis på denna sida. Där kan man själv se hur kort och intensiv en promenad behöver vara för att i energiförbrukning motsvara en längre promenad. 

Här har redaktionen sammanställt några viktminskningstips som inte funkar, kanske något du också har erfarenhet av?

Vill passa på att heja på Hillevi Wahl som nu är uppe i 48 lopp detta år! Helt otroligt! Följ hennes resa här! 

Ha det så kul på träningen!