Sidans innehåll presenteras i samarbete med Arla
Bild: Anna Malvina

Ett inrutat liv!

Publicerat: 2015-09-11   |  Anna Malvina

Häromdagen var Aspergers syndrom ett samtalsämne i rutan och det fick mig direkt att tänka på mina egna erfarenheter om nämnda diagnos. En av mina bästa vänner har nämnligen en syster med Aspergers syndrom.

Rutiner

För att underlätta för systern höll de hårt i sina rutiner. Till exempel var mattiderna samma varje dag och rutinerna runt måltiderna var också samma varje dag. De var också alltid väldig tydliga i sin kommunikation till varandra och lämnade aldrig utrymme för att läsa mellan raderna eftersom att systern hade svårt med det.

I efterhand har jag flera gånger reflekterat över min livssituation som elitidrottare och över hur mina dagar ser likadana ut. Jag går upp, äter, tränar, äter, jobbar, äter, tränar, äter och lägger mig. När jag tävlar håller jag ungefär samma rutiner – allt för att hålla balans och minska risken för att något oväntat händer. Det är ett liv snarlikt det liv min kompis hade.

Ospontan av olika anledningar

När jag var liten tyckte jag att det var lite märkligt över hur man inte tröttnade på att inte kunna vara spontan, men idag kan jag inte se något annat liv än det inrutade. I min kompis fall var det inrutade livet nödvändigt för familjens välbefinnande, vilket inte går att jämföra med min självvalda situation som elitidrottare. I mitt fall är det istället nödvändigt eftersom det ger mig förutsättningar att nå mina drömmars mål. 

Detsamma gäller mina återhämtnings- och mellanmål där jag brukar äta samma varje dag. En klar favorit är havregryn mixat med banan och lättmjölk, det är hur gott som helst (här finns fler tips på goda mellanmål).