Sidans innehåll presenteras i samarbete med Arla
Bild: Anna Malvina Svennung

Fibrer och deras fördelar

Publicerat: 2015-08-10   |  Anna Malvina Svennung

Hej igen!

I dag tänkte jag skriva några rader om fibrer och deras fördelar! Det har kanske inte jättemycket med träning att göra, mer än att fibrer är bra för alla – även för de som tränar.

Fibrer finns i vegetabiliska livsmedel och är, förenklat, växternas skelett. De smälts inte ner i kroppen, utan passerar mag- och tarmkanalen. Trots att de inte tas upp av kroppen bidrar de med många positiva effekter.

Man brukar göra en uppdelning mellan olösliga fibrer och lösliga fibrer. De olösliga fibrerna finns i bröd och spannmålsprodukter och ”håller igång” magen och motverkar förstoppning. De lösliga fibrerna finns framförallt i frukt, havre, grönsaker och baljväxter (bland annat bönor och linser). De reglerar blodsocker och kolesterolnivåerna i kroppen.

Rekommendationen är att vi ska få i oss cirka 25–30 gram fibrer varje dag och barn cirka 10 gram per dag. En bra tumregel för att komma upp i rekommendationen är att äta fem portioner frukt eller grönsaker om dagen, alltså fem om dan. Utöver att äta tillräckligt med frukt och grönt kan man välja fullkornsprodukter där de alternativen finns. Förslagsvis kan man göra havregrynsgröt med fiberhavregryn till frukost och välja fullkornspasta istället för vanlig pasta till lunch och middag. Det kan vara bra att veta att fibrer binder vatten, så om man planerar att öka sitt fiberintag kan det vara bra att komma ihåg att dricka lite extra.

Just före träning och tävling kan en del uppleva att de får magproblem om de ha mycket fibrer i magen. Vid de tillfällena kan man istället välja vanlig pasta och havregryn. Ett bra tips är att prova på träning vad som funkar så att man minskar risken att få magont på tävling!

Lycka till!!!