Sidans innehåll presenteras i samarbete med Arla
Bild: Foto från Arla

Hur mycket ska man äta när man tränar?

Publicerat: 2015-06-04   |  Anna Malvina Svennung
Kategori: Kost

En fråga jag ofta får är hur mycket jag äter. Med tanke på att jag tränar ca 11 pass i veckan är det en intressant fråga med ett enkelt svar; väldigt mycket. Men oavsett vilken ambitionsnivå man har är det superviktigt att få i sig tillräckligt med energi är för att orka träna.

Hur mycket energi (alltså hur många kalorier) man behöver är individuellt och beror på många olika faktorer; bland annat ålder, kön, kroppsammansättning (alltså hur mycket muskelmassa man har), aktivitetsnivå och den intensitet man håller på träningen. Ju mer och hårdare träning – desto mer energi behöver man fylla på. Här är några tips på hur man kan äta före träning.

Innan man börjar tänka på hur mycket energi det går åt till just träningen bör man se till att man täcker sina basala energibehov (även kallat BMR). Det är den mängd kalorier som kroppen gör av med i vila och  det man behöver för att bara finnas till. Utöver det behöver man se till att man täcker den energi som går åt till att bryta ner maten (även kallat matens termogena effekt) samt den mängd energi som går åt till att utföra dagliga sysslor. Exempelvis som att gå upp ur sängen, jobba/plugga eller laga mat.

När man täckt dessa behov kan man fundera på hur mycket som går åt till att träna! Här spelar naturligtvis passets längd och intensitet stor roll hur mycket energi som behövs. På livsmedelsverkgets hemsida finns lite mer info på hur rekommendationerna ser ut, titta på www.livsmedelsverket.se. Tillräckligt med energi ger ju bra förutsättningar för att orka träna hårt.

Man kan orka ta sig igenom både en arbetsdag och ett träningspass med för lite energi, men risken är stor att det drabbar ens välbefinnande och återhämtning efter träningen. På sikt kan ett energiunderskott leda till försämrat immunförsvar och skador. Själv brukar jag känna mig både gladare och mer motiverad att träna hårt om jag har ätit tillräckligt, något kanske även du kan känna igen dig i?!

Lycka till!!!