Sidans innehåll presenteras i samarbete med Arla
Bild: Anna Malvina

Jag har tagit en OS-plats!

Publicerat: 2015-09-08   |  Anna Malvina

Under den gångna veckan var jag i södra Frankrike med det svenska roddlandslaget för att tävla på VM. Vi var på plats några dagar före tävlingsstart för att förbereda oss och se till att material och praktiska detaljer (som boende och transporter) fungerar bra.

Eftersom att det är OS nästa år var detta VM ett OS-kval där de snabbaste båtarna från varje båtklass kvalar. Det finns endast ett begränsat antal platser på OS och därför gäller det att vara riktigt snabb. I min klass, singelklassen, är det endast de 9 snabbaste båtarna som får en OS-plats. Övriga har en chans till att kvala under en kvalregatta i maj nästa år där de 3 snabbaste båtarna kvalar och sedan är det stopp.

Min tränare Petter och jag

Min tränare Petter och jag vid tävlingsplatsen.

Uppladdningar och urladdningar

I min båtklass var konkurrensen stor med hela 35 nationer anmälda. I rodd är man 6 st båtar i varje final, så i min klass fanns 6 finaler – från A-final till F-final. Eftersom att jag ville komma topp 9 gällde det för mig att komma topp 3 i B-finalen. För att ta mig dit tog jag mig igenom försök, uppsamling, kvartsfinal och semifinal. Med B-finalen blev det totalt 5 maxlopp för mig under de 8 dagarna som tävlingarna pågick- verkligen många upp-och urladdningar.

Rodd är en tuff sport som innebär väldigt mycket mjölksyra och eftersom ett lopp är 2000 m och pågår i ca 7-8 minuter gäller det att hålla ut. Man konfronteras med alla möjliga känslor (smärta, panik, ångest…) och det är väldigt jobbigt. Dessutom måste man hålla ihop tekniken också.

7a i världen!

I min B-final såg jag till att ge allt från första draget. När man tävlar med världens bästa går det undan redan i starten och i en situation när man behöver vara topp 3 för att kvala till OS chansar många vid starten och sticker. Jag var metodisk och även om jag låg sist efter halva loppet kunde jag komma ikapp och slutligen vinna B-finalen. Därmed blev jag 7e snabbast i världen och dessutom kammade jag hem en OS-plats till Sverige! Det känns fortfarande som en dröm! Helt underbart!!!

Här är en filmsnutt från delar av loppet:

(Man kan se hela loppet här - scrolla ner och leta efter "W1x Final- FB")