Sidans innehåll presenteras i samarbete med Arla
Bild: Arla

Koffein vid träning!?

Publicerat: 2015-07-10   |  Anna Malvina Svennung

Såväl motionärer som elitidrottare provar ibland olika livsmedel för att höja prestationen, bland annat använder en del koffein före tävling och träning av den anledningen. För några år sedan var koffein omtalat på grund av att det var klassat som doping (enligt World Anti-Doping Agency, WADA), men sedan 2004 är det tillåtet att använda för såväl elitidrottare som motionärer.
 
Koffein finns naturligt i kosten i bland annat kaffe, te, cola och choklad. Per portion ligger mängden på ca 30 mg till 200 mg. För att få en prestationshöjande effekt verkar den optimala doseringen vara 1 - 6 mg/kg kroppsvikt, alltså totalt mellan ca 50-500 mg. Även små mängder koffein kan alltså påverka prestationen. Viktigt att komma ihåg är att det inte verkar som att ”ju mer desto bättre” - så överdosera inte!
 
För att få bäst effekt ska man ta koffeinet lite mer än en timme före prestation, men det kan finnas fördelar att ta det vid slutet av ett träningspass för att minska den trötthet som träningen orsakar.
 
Innan man provar koffein kan det vara bra att komma ihåg att en del påverkas negativt av höga doser. Biverkningar som till exempel skakningar och magproblem förekommer, så prova hemma innan Du provar på tävling!
 
Koffein i livsmedel:
En burk cola, 33 centiliter: ca 50 mg.
En kopp kaffe: ca 50 - 150 mg.
En kopp te: ca 30 mg.
Varm choklad: ca 5 - 10 mg.
 
Här finns mer att läsa om kaffe, som enligt mig är världens godaste dryck!