Anna Malvina Svennung
Anna Malvina Svennung

Namn: Anna Malvina Svennung.
Familj: Maken Petter och stor släkt.
Ålder: 30.
Hemsida: www.annamalvina.se

Vill du ställa en fråga direkt till Anna Malvina? 
Då går det bra att mejla till annamalvina@vardagspuls.se
Svaret publiceras sedan här i bloggen – och givetvis är du som frågeställare anonym.

Gör till vardags: Är elitidrottare och aktiv i det svenska roddlandslaget (tränar ca 25 timmar i veckan). Är leg dietist med magisterexamen i kostvetenskap.

Tittar på: Aktern på min båt. Har sällan tid att titta på TV, men två klara favoriter är Spårlöst och Familjen Annorlunda.

Lyssnar på:
Allt möjligt, men helst schlager med Carola i spetsen!

Vanligaste vardagsmiddagen:
Kokt potatis med riven morot, gröna grönsaker och en klick kvarg.

Får positivt hög puls i vardagen av:
När det går framåt på träningen, exempelvis om jag sätter en teknisk detalj som jag arbetat länge med eller gör ett bra resultat på träning. Annars älskar jag att dansa, det är det bästa jag vet!

Får negativt hög puls i vardagen av: När jag inte hinner vara med familj och vänner, vilket händer allt för ofta eftersom att jag nästan alltid är upptagen med att träna.

Har du förberett dig på något sätt inför Vardagspuls? Jag har läst olika bloggar för att hitta inspiration till ett bra upplägg.

Om din mamma skulle beskriva dig hur skulle hon göra det? Hon skulle beskriva mig som glad, omtänksam och målmedveten.

Vilken är den vanligaste förändringen i tillvaron som ger snabb och bra effekt? Se till att inte bli vrålhungrig! Det undviker man genom att ha mellanmål, återhämtningsmål och snabblagad mat lättillgängligt. Då kan man slippa både dåligt humör och onödigt småätande.

När du går och handlar inför veckan vad är det som alltid slinker med? När vi göra våra ”basinhandlingar” köper vi alltid lättmjölk, kvarg, havregryn, corn flakes, torkade bönor, apelsiner, äpplen och fryst spenat.

När du ska lyxa till det lite vad gör du då? Poppar popcorn eller äter strutglass!

Om du var folkhälsominister vad är det första du skulle göra då? Jag skulle införa fler idrottslektioner per vecka i skolan. Dessutom skulle jag satsa på bra och aptitretande mat i sjukvård, skola och äldrevård för snabbare sårläkningar samt piggare barn och äldre.

”Jag är nästan alltid upptagen av att träna” Se alla inlägg i bloggen
Mjölk och banan Bild: Anna Malvina

Protein, protein, protein...

Publicerat: 2015-08-04   |  Anna Malvina Svennung

Titt som tätt hör jag hur det pratas om protein i gymmet där jag tränar. Det är i och för sig inte bara där det diskuteras om protein och dess sagda förträfflighet vid träning. Till stor del är jag beredd att hålla med då det ju är kroppens byggstenar och hjälper till vid både muskeltillväxt och återhämtning av dels konditionsträning som styrketräning. Samtidigt är det bra att vara medveten om att det är ganska lätt att komma upp i det rekommenderade proteinbehovet på vanlig mat – i synnerhet om man äter allsidigt.

För att få en snabb återhämtning efter ett träningspass ligger rekommendationen att få i sig mellan 10 och 25 gram protein. Det är ungefär vad som finns i ett glas mjölk.

Protein finns i såväl animaliska som vegetabiliska produkter – de vanligaste ni hört talas om är kanske fisk, fågel, kött, ägg och mejerivaror och dessutom bönor. Det finns även en hel del protein i bland annat spannmål och om man kombinerar vissa spannmål, antingen med varandra, eller med förslagsvis bönor, kan man få till en måltid med riktigt högt proteininnehåll. Exempelvis kan man kombinera linser med bröd, ris med böner eller majs och ärtor.

Rekommendationen för protein (enligt de nordiska näringsrekommendationerna) ligger på 0,8 g/kg/dag (NNR). Svenska olympiska kommittén rekommenderar fysiskt aktiva 1,2-1,6g/kg/dag vid uthållighetsidrott och 1,6-1,7g/kg/dag vid styrkeidrott.

Känner man sig osäker kan man gå in på livsmedelsverkets sida Matvanekollen, fylla i vad man äter och se hur mycket man faktiskt får i sig. Men, som sagt, äter man varierat och tillräckligt är det för de flesta vuxna inga problem att komma upp i tillräckliga nivåer. Snarare kan det vara svårt att komma upp i behovet av kolhydrater om man tränar mycket (eller väldigt mycket). För egen del tycker jag att jag blir tröttare om jag äter för lite kolhydrater och inte lyckas hålla uppe intensiteten i träningen. Det gäller att äta så att man orkar – om inte annat för att orka njuta!