Anna Malvina Svennung
Anna Malvina Svennung

Namn: Anna Malvina Svennung.
Familj: Maken Petter och stor släkt.
Ålder: 30.
Hemsida: www.annamalvina.se

Vill du ställa en fråga direkt till Anna Malvina? 
Då går det bra att mejla till annamalvina@vardagspuls.se
Svaret publiceras sedan här i bloggen – och givetvis är du som frågeställare anonym.

Gör till vardags: Är elitidrottare och aktiv i det svenska roddlandslaget (tränar ca 25 timmar i veckan). Är leg dietist med magisterexamen i kostvetenskap.

Tittar på: Aktern på min båt. Har sällan tid att titta på TV, men två klara favoriter är Spårlöst och Familjen Annorlunda.

Lyssnar på:
Allt möjligt, men helst schlager med Carola i spetsen!

Vanligaste vardagsmiddagen:
Kokt potatis med riven morot, gröna grönsaker och en klick kvarg.

Får positivt hög puls i vardagen av:
När det går framåt på träningen, exempelvis om jag sätter en teknisk detalj som jag arbetat länge med eller gör ett bra resultat på träning. Annars älskar jag att dansa, det är det bästa jag vet!

Får negativt hög puls i vardagen av: När jag inte hinner vara med familj och vänner, vilket händer allt för ofta eftersom att jag nästan alltid är upptagen med att träna.

Har du förberett dig på något sätt inför Vardagspuls? Jag har läst olika bloggar för att hitta inspiration till ett bra upplägg.

Om din mamma skulle beskriva dig hur skulle hon göra det? Hon skulle beskriva mig som glad, omtänksam och målmedveten.

Vilken är den vanligaste förändringen i tillvaron som ger snabb och bra effekt? Se till att inte bli vrålhungrig! Det undviker man genom att ha mellanmål, återhämtningsmål och snabblagad mat lättillgängligt. Då kan man slippa både dåligt humör och onödigt småätande.

När du går och handlar inför veckan vad är det som alltid slinker med? När vi göra våra ”basinhandlingar” köper vi alltid lättmjölk, kvarg, havregryn, corn flakes, torkade bönor, apelsiner, äpplen och fryst spenat.

När du ska lyxa till det lite vad gör du då? Poppar popcorn eller äter strutglass!

Om du var folkhälsominister vad är det första du skulle göra då? Jag skulle införa fler idrottslektioner per vecka i skolan. Dessutom skulle jag satsa på bra och aptitretande mat i sjukvård, skola och äldrevård för snabbare sårläkningar samt piggare barn och äldre.

”Jag är nästan alltid upptagen av att träna” Se alla inlägg i bloggen
Ska man dricka sportdryck? Bild: Anna Malvina

Ska man dricka sportdryck?

Publicerat: 2015-06-18   |  Anna Malvina Svennung
Kategori: Kost

Sportdryck ger ett bra energi- och vätsketillskott vid träning, men behovet av sportdryck varierar mellan olika tillfällen. Det finns många faktorer som spelar roll, bland annat träningspassets längd, intensitet och vad man vill få ut av träningen. En generell rekommendation är att välja att dricka sportdryck om aktiviteten varar längre än en timme, annars räcker vanligt vatten. Det är först efter ungefär en timmes aktivitet som kroppens egna kolhydratdepåer, glykogenet i musklerna, börjar tryta och som det kan kännas bra att tillföra energi.

Mer än energi hjälper sportdrycken till att återställa kroppens vätskebalans. Under träning förlorar man ju vätska genom svettningen. Under en basketmatch kan man till exempel tappa ca 1,5 l vätska i timmen! Hur mycket man svettas skiljer sig ganska mycket mellan olika individer (jag själv svettas floder!). Eftersom att sportdryck oftast innehåller salter kan det även vara lättare för kroppen att ta upp vätskan från just sportdryck, till skillnad från bara vatten.

Om vätskebristen blir för stor påverkas vår prestation – studier pekar på att man redan vid 2% vätskebrist tappar prestationsförmåga. Även upplevelsen av träningen kan påverkas vid vätskebrist och en given belastning kan upplevas som tuffare endast på grund av förlorad vätska. Det kan också vara svårare att tänka klart – något man ju verkligen inte vill riskera när man försöker vara koordinerad på träning! Det är därför viktigt att ersätta förlorade vätskemängder.

Behovet av sportdryck beror också på vilken träning man gör. För egen del använder jag sportdryck vid riktigt långa pass eller pass där jag behöver jobba riktigt hårt och vill vara säker på att musklerna hela tiden har kolhydrater att tillgå. Träningens form avgör också hur mycket det praktiskt går att dricka, till exempel kan det i vid vissa sporter vara svårt att praktiskt få med sig (eller i sig) vätska. För en del kan det dessutom vara svårt att dricka när man tränar och man kan känna obehag med vätska som skumpar i magen.

Att sportdryck oftast smakar gott gör att det för en del kan vara lättare att dricka det än vanligt vatten. Genom åren har jag provat olika sorters sportdryck och för tillfället har jag Isostar och Vitargo hemma. Det går förresten även att göra egen sportdryck hemma. Då kan det vara bra att ha en koncentration på 4-8% kolhydrat och 1.1 till 1.4 gram salt per liter vatten för att optimera upptaget.

Recept!

  • 1 L vatten
  • 25-50 gram druvsocker
  • Ca 1 gram salt
  • Pressad apelsin/citron

Lycka till! Och ha det kul på träningen!

Ps. Läs gärna mer om sportdrycker och annat intressant i boken ”Practical Sports Nutrition - A Sport-specific Approach to Nutrition for Optimal Performance” av Louise Burke. Ds.