Anna Malvina Svennung
Anna Malvina Svennung

Namn: Anna Malvina Svennung.
Familj: Maken Petter och stor släkt.
Ålder: 30.
Hemsida: www.annamalvina.se

Vill du ställa en fråga direkt till Anna Malvina? 
Då går det bra att mejla till annamalvina@vardagspuls.se
Svaret publiceras sedan här i bloggen – och givetvis är du som frågeställare anonym.

Gör till vardags: Är elitidrottare och aktiv i det svenska roddlandslaget (tränar ca 25 timmar i veckan). Är leg dietist med magisterexamen i kostvetenskap.

Tittar på: Aktern på min båt. Har sällan tid att titta på TV, men två klara favoriter är Spårlöst och Familjen Annorlunda.

Lyssnar på:
Allt möjligt, men helst schlager med Carola i spetsen!

Vanligaste vardagsmiddagen:
Kokt potatis med riven morot, gröna grönsaker och en klick kvarg.

Får positivt hög puls i vardagen av:
När det går framåt på träningen, exempelvis om jag sätter en teknisk detalj som jag arbetat länge med eller gör ett bra resultat på träning. Annars älskar jag att dansa, det är det bästa jag vet!

Får negativt hög puls i vardagen av: När jag inte hinner vara med familj och vänner, vilket händer allt för ofta eftersom att jag nästan alltid är upptagen med att träna.

Har du förberett dig på något sätt inför Vardagspuls? Jag har läst olika bloggar för att hitta inspiration till ett bra upplägg.

Om din mamma skulle beskriva dig hur skulle hon göra det? Hon skulle beskriva mig som glad, omtänksam och målmedveten.

Vilken är den vanligaste förändringen i tillvaron som ger snabb och bra effekt? Se till att inte bli vrålhungrig! Det undviker man genom att ha mellanmål, återhämtningsmål och snabblagad mat lättillgängligt. Då kan man slippa både dåligt humör och onödigt småätande.

När du går och handlar inför veckan vad är det som alltid slinker med? När vi göra våra ”basinhandlingar” köper vi alltid lättmjölk, kvarg, havregryn, corn flakes, torkade bönor, apelsiner, äpplen och fryst spenat.

När du ska lyxa till det lite vad gör du då? Poppar popcorn eller äter strutglass!

Om du var folkhälsominister vad är det första du skulle göra då? Jag skulle införa fler idrottslektioner per vecka i skolan. Dessutom skulle jag satsa på bra och aptitretande mat i sjukvård, skola och äldrevård för snabbare sårläkningar samt piggare barn och äldre.

”Jag är nästan alltid upptagen av att träna” Se alla inlägg i bloggen
Mat vid tävling Bild: Foto från Arla

Perfekt mat vid tävling!

Publicerat: 2015-05-26   |  Anna Malvina Svennung
Kategori: Kost

Nu är EM i full gång och jag laddar inför kommande lopp. Jag brukar starta min uppladdning redan ett par dagar före den första tävlingsdagen. Då ser jag till att äta regelbundet och inte bli alltför hungrig, så att min kropps kolhydratförråd har byggts upp och är helt fullt när tävlingen startar. 

Oavsett vilken form av tävling det handlar om kan det kännas skönt att vara väl förberedd att prestera när man står vid startlinjen. Många har säkert hört talas om att man ska ”kolhydratladda”. Anledningen till det är att kolhydrater är kroppens främsta energikälla när kroppen ska prestera max, som vid tävling. För mig fungerar kolhydratladdning riktigt bra för att prestera max på tävling. Läs mer om kolhydrater här. Bröd, gröt, pasta och ris ger bra med kolhydrater och kan därför vara bra att äta före lopp. Även frukt och grönsaker innehåller kolhydrater, men också en del fibrer. Fibrer är bra för oss eftersom att de får oss att känna oss mätta länge och de ger våra tarmar lite att arbeta med, men vid tävling är inte långvarig mättnad eller tarmarnas arbete prioriterat utan då vill vi ju ha snabb energi för att orka ta sig igenom loppet. Därför brukar jag välja livsmedel som innehåller mycket kolhydrater, men inte så mycket fiber, just före tävling. Till exempel väljer jag vanlig pasta istället för fullkornspasta eller mindre fiberrika grönsaker. Läs mer om fibrer här. Måltiden får också innehålla protein, som ju behövs för att bygga upp kroppen. Läs mer om protein här. Även fett är viktigt att få i sig, men eftersom fett kan stanna kvar längre i magen får man prova sig fram hur mycket fett man kan äta precis före ett lopp, för att inte får magproblem under loppet. Läs mer om fett här.

Ljummen couscous (bild från Arla)

Före tävlingsstart vill jag gärna ha en rejäl frukost eller lunch 3 timmar före start och eventuellt ett litet mellanmål 1 timme före start. Mellanmålet kan vara till exempel en liten smörgås, en banan eller en drickyoghurt. Till frukost eller lunch brukar jag välja något som jag vet funkar för just mig. Några förslag på lunch före tävling som jag tycker är både goda och bra är:

  • Fruktig kasslerwok. Här är ett gott alternativ! Man kan individanpassa mängden grönsaker och därmed fibrer i varje portion. 
  • Kycklingsallad med ädelostdressing. I detta recept kan man individanpassa mängden grönsaker och därmed fibrer i varje portion. Dressingen häller var och en på sin egen mat för att anpassa fettinnehållet i maten.
  • Ljummen couscous med grönsaker och ostcreme. Det finns även många bra vegetariska alteramativ på bra mat före tävling. Även här kan man justera mängden grönsaker för att ha lagom mycket fiber i magen under loppet.

Nu ska jag vila lite, äta ett mellanmål och gå ut på vattnet!