Sidans innehåll presenteras i samarbete med Arla
Bild: Anna Malvina

Trädgårdslandet levererar!

Publicerat: 2015-07-21   |  Anna Malvina Svennung

Efter nästan två månader av resor både i och utanför Sverige har vi nu äntligen en lite lugnare period. Nästa tävling är inte förrän i mitten av augusti vilket dels innebär en massa träning på hemmaplan och dels att vi kan vara hemma och njuta av vår trädgård!

I vårt trädgårdsland har vi (eller min man…) i år fokuserat på sockerärtor, spenat och persilja. Man kan minst sagt säga att spenaten levererar för tillfället! Hur gott som helst! Det är minst sagt lätt att äta grönsaker för tillfället. Rekommendationen för frukt och grönt ligger på 500 gram per person och dag. Man kan tänka att man tar två rejäla nävar grönsaker (förslagsvis spenat) och tre frukter, sedan är man hemma!

Spenat innehåller många vitaminer och mineraler, bland annat nitrat som varit ganska omtalat i media den senaste tiden. Nitrat är orsaken till att barn under ett år inte ska äta spenat eftersom det kan omvandlas till nitrit, som försämrar kroppens förmåga att syresätta sig. Det är av samma anledning som många idrottare äter spenat (och även dricker rödbetsjuice) då nitrat visat sig förbättra uthålligheten både vi hög- och lågintensiv träning. Dessutom har det visat sig att nitrat sänker blodtryck. Andra växter som är rika på nitrat är mangold och ruccolasallad.

En del av dagens lunchOavsett om man äter spenat för sin smak eller för sitt näringsinnehåll är det just nu högsäsong för den – så ut och njut!

Här finns en massa recept som innehåller just spenat!