Sidans innehåll presenteras i samarbete med Arla
Bild: Pixabay.com

Varning för koffein!

Publicerat: 2015-12-18   |  Anna Malvina

I veckan kom Livsmedelsverket och Giftinformationscentralen ut med nya råd om koffeinanvändning. Jag har vid tidigare blogginlägg skrivit om koffein vid träning och om varför det kan vara positivt och negativt för prestationen. Själv dricker ett glas avslagen cola före lopp eller i slutet av långa träningspass för att bli lite mer alert.

Rent koffeinpulver är boven

Koffein finns naturligt i kosten i bland annat kaffe, te, cola och choklad, men går även att köpa i pulverform. Det är just det rena koffeinpulvret som man ska vara försiktig med enligt livsmedelsverkets råd. Anledningen är att det finns en risk för överdosering och förgiftning. Vid doser höga som 600 mg finns risk för obehagliga symtom som illamående och kräkningar. I värre fall kan stora doser ge epileptiska kramper och hjärtrytmrubbningar. Samtidigt är den mängden svår att få i sig via kaffe, te, cola och choklad som ger ca 30 till 200 mg koffein per portion.

Koffein som prestationshöjare

För att få en prestationshöjande effekt verkar den optimala dosen vara ca 3 mg/kg kroppsvikt (alltså totalt mellan ca 50-300 mg) ca en timme före prestation. Viktigt att komma ihåg är att det inte verkar som att ”ju mer desto bättre” - så överdosera inte!

Koffein i livsmedel:

  • En burk cola, 33 centiliter: ca 50 mg.
  • En kopp kaffe: ca 50 - 150 mg.
  • En kopp te: ca 30 mg.
  • Varm choklad: ca 5 - 10 mg.

Mer om koffein:

Därför stör koffein din sömn

5 hälsovinster med att dricka kaffe