Sofia Antonsson
Sofia Antonsson

Sofia Antonsson är dietist med expertis inom IBS och maghälsa. Här delar hon med sig av tips och råd som lindrar en orolig mage.

Glutenfria bröd Bild: Sofia Antonsson

Slutspurt för nya boken

Publicerat: 2015-06-30   |  Sofia Antonsson

Just nu sitter jag och korrar texter till min nya bok "Lugn mage med gott bröd". Känslan av att alla bokstäver hoppar omkring som myrornas krig börjar ta över så nu är det dags för en välbehövlig paus.

För dig som vill kunna njuta gott bröd utan att få ont i magen har jag gjort en hel bok med magvänliga brödrecept. De flesta är naturligt glutenfria och anpassade till kostbehandlingen FODMAP. Några av dem ser du här och snart kommer ett smakprov på ett recept från boken så att du själv kan prova. Det är lite annorlunda att baka glutenfritt bröd och det kräver en del övning. Men när du väl lärt dig lovar jag att det är värt besväret. Att alltid ha ett gott bröd i frysen är för mig livskvalitet!

Sofia  

Efterträningslunch Bild: Sofia Antonsson

"Efterträningslunch"

Publicerat: 2015-06-26   |  Sofia Antonsson
Kategori: Hälsa

Jag försöker, som många andra, att få till ett par träningspass i veckan. Det låter ju så enkelt, men är faktiskt inte alltid det. För att undvika att fasta i soffan tycker jag att det är skönt att träna på andra tider än efter jobbet. Eftersom jag inte är någon bra morgontränare så blir det ofta lunchpass. Idag blev det min favorit just nu, pump. Och en favoritlunch efter det. Keso blandad med vaniljyoghurt, färska jordgubbar, glutenfri müsli och ett ägg. Mums! Bra med protein, bra för magen och så himla gott!

Ha en härlig helg! 

Havrekakor Bild: Sofia Antonsson

Inneväder

Publicerat: 2015-06-23   |  Sofia Antonsson
Kategori: Hälsa

Solen ska tydligen göra ett uppehåll i sitt skinande i morgon och då tänkte jag hålla mig inne och förbereda kommande födelsedagskalas. I kväll har jag börjat med valnötscookies. Syndigt goda, men ändå inte helt onyttiga! Dessutom väldigt enkla att göra, bara att blanda ihop i en bunke och klicka ut på en plåt. Passar för den som vill undvika gluten samtidigt som man får i sig lite nyttiga fibrer från havren. Prova att baka du också, receptet kommer här:

ca 25 kakor

100 g smör

1 msk ljus sirap

1/2 dl vatten

1 dl torkade tranbär

100 g valnötter

2 dl havregryn OBS! ej fiberberikade

1 dl rismjöl

1 dl majsmjöl

2 dl muscovadosocker

2 tsk bakpulver

1 krm salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Rör ner sirap och vatten och låt svalna en aning. Hacka tranbär och valnötter i mindre bitar. Blanda de torra ingredienserna för sig och slå sedan vätskan över. Tillsätt tranbär och valnötter och arbeta ihop till en kladdig deg. Klicka ut platta kakor, ca 5 cm i diameter, på plåtar klädda med bakplåtspapper. Lägg inte kakorna för tätt, då de smälter ut lite. Grädda i ugnen ca 15 minuter, eller tills kakorna fått fin färg. Låt svalna.

Mums!

   

Tidigare inlägg