Sofia Antonsson
Sofia Antonsson

Sofia Antonsson är dietist med expertis inom IBS och maghälsa. Här delar hon med sig av tips och råd som lindrar en orolig mage.

Juica med slowjuicer Bild: Sofia Antonsson

Sommarboost

Publicerat: 2015-07-28   |  Sofia Antonsson
Kategori: Hälsa

Jag har investerat i en slowjuicer och börjat juica Det kan vara det bästa köp jag någonsin gjort, vill jag i alla fall tro! Och jag måste ju erkänna att det infinner sig en väldigt fräsch känsla i kroppen efter att ha druckit juice. Vad är då en slowjuicer? Jo, det är en typ av råsaftcentrifug som varsamt krossar cellerna i frukt och grönsaker utan att hetta upp dem. Du får en "raw-juice" och dessutom ca 30 % mer juice än i en vanlig råsaftcentrifug. Själva fibrerna, pulpan, går ut för sig och dessa kan man sedan använda till andra saker som t ex bakning. Det blir mitt nästa projekt så jag återkommer till det. 

Morgonens juice bestod av rödbeta, morot, tomat, gurka, grönkål, apelsin och ingefära. Eftersom jag fortfarande håller på och testar olika kombinationer och grönsaker blir det rätt små mängder. Rödbeta brukar t ex gå bra att äta i liten mängd och den funkade fint i juicen. Å vilken färg den bidrar med sen!

Det är alltså bara att prova vilka frukter och grönsaker du vill. För den som är nybörjare på juice kan det vara bra att ha i apelsin, grapefrukt eller någon annan lite söt frukt för att lätta upp smaken. Ta inte för mycket frukt bara eftersom det lätt blir mycket fruktsocker. När du sedan blivit juiceproffs kan du köra med enbart grönsaker, gärna vattenrika, blandat med t ex bladgrönt.

Eftersom solen inte riktigt kommit fram och givit oss D-vitamin får vi boosta kroppen på annat sätt. En juice fyller effektivt på näringsförrådet och gör dig pigg och glad!

Sofia 

Glutenfri pasta Toscana Bild: Sofia Antonsson

Glutenfritt, ja visst!

Publicerat: 2015-07-25   |  Sofia Antonsson
Kategori: Hälsa

Just nu är jag i fantastiska Toscana i Italien. Här  är det pasta, pizza och bröd i alla former som gäller. Till min stora glädje har jag dock på flera restauranger ätit jätte god glutenfri pasta. Den på bilden är godast hittills. Färsk ravioli fylld med ricotta och spenat och en tomatsås som är topp tre bland godaste pastasåser jag någonsin ätit. På många menyer står det att pastarätterna kan fås glutenfria, eller senza glutine, som det heter här. Mycket imponerande tycker jag. Den glutenfria pizzan lyser med sin frånvaro, men jag letar vidare efter den också. Arrivederci!

Sofia

Cappuccino Bild: Sofia Antonsson

Kaffe eller inte?

Publicerat: 2015-07-22   |  Sofia Antonsson
Kategori: Hälsa

Jag gillar kaffe, precis som de flesta andra, och dricker gärna ett par koppar om dagen. Här i Toscana kan de sin cappucino vill jag lova!

Frågan är om det är bra med kaffe och hur det påverkar magen så jag tänkte reda ut det hela. Kaffe innehåller både koffein och oligosackarider (FODMAPs). Koffeinet i sig ökar tarmmotoriken, vilket kan vara både bra och dåligt beroende på vilken sorts mage man har. För den som har en trögare mage kanske morgonkaffet sätter fart på magen och då är det bra att behålla den koppen. Har man en snabbare mage däremot kan det vara smart att dra ner på mängden kaffe och kanske dricka en halv kopp åt gången. Mitt råd brukar vara max en kopp (2,5 dl) per dag och därefter får man prova sig fram. Ta inte bort kaffet helt bara. Då är risken stor att du får abstinenssymtom som huvudvärk och illamåendet. Utgå ifrån där du är idag och minska mängden successivt. Du märker snart vilken mängd som är din optimala.

Sofia 

Tidigare inlägg