Sofia Antonsson
Sofia Antonsson

Sofia Antonsson är dietist med expertis inom IBS och maghälsa. Här delar hon med sig av tips och råd som lindrar en orolig mage.

Reagerar magen på tillsatser? Bild: Pixabay

Kan tillsatser störa magen?

Publicerat: 2015-11-28   |  Sofia Antonsson
Kategori: Hälsa

I tisdagens program pratade min kollega Maria om tillsatsers vara eller icke-vara. Det är ju lätt att tro att alla tillsatser är av ondo och bara onödiga. Faktum är att en hel del av matens tilslatser är helt nödvändiga för vår helsa medan andra tvärtom kan vara rent ohälsosamma. Läs mer på Marias blog

IBS och tillsatser

Jag får ofta frågan om vilka tillsatser som kan påverka magen. Primärt är det glutenfria produkter som kan innehålla många tilsatser. Det är förstås väldigt individullet och lågt ifrån alla med IBS reagerar på dessa, känn därför efter innan du börjar plocka bort alltför många livsmedel som innehåller följande tillsatser:

Karragenan - stabiliseringsmedel i mejeriprodukter som grädde och glass. Rödalg som ibland kan störa magen.

Gurgummi, guarkärnmjöl - konsistensgivare i många glutenfria produkter som mjölmixer och bröd. Tillhör familjen baljväxter och kan ge överkänslighetsreaktion hos den som är allergisk mot baljväxter och jordnötter.

Pektin - gelébildande kolhydrat som finns naturligt i frukt och grönsaker. Tillsätts ofta i sylt, marmelad och bröd.

Rena produkter bättre 

För dig som vet med dig att du är känslig för produkter med tillsatser är det bra att välja ren mat. Det kan t ex vara naturligt glutenfria mjölsorter som majs, ris och bovete eller bröd som du bakar själv. På så sätt kan du lättare kontrollera innehållet.

Sofia  

Kan barn ha IBS? Bild: Pixabay

Kan barn ha IBS?

Publicerat: 2015-11-24   |  Sofia Antonsson
Kategori: Hälsa

När vi senast pratade IBS i Vardagspuls kom det in en väldig massa frågor på chatten. Flera handlade om barn och IBS. Kan barn ha IBS och hur får man en diagnos? Många föräldrar som söker hjälp hos mig har varit runt i sjukvården under lång tid utan att få en diagnos. Alla nödvändiga undersökningar är ofta gjorda utan resultat. Som vuxen brukar man få sin IBS diagnos relativt snabbt. Hos barn däremot är läkare vanligen mer restriktiva med att sätta diagnos eftersom det finns en rädsla att missa även på barn. 

De flesta barn som jag träffar är från fem år och uppåt. Ofta har problemet funnits en längre tid och ibland kan det vara så att någon av barnets föräldrar har IBS och själva förstått att barnet lider av samma symtom.  

Magont hos barn kan bero på många saker och ska alltid utredas. Det kan bero på stress, födoämnesintoleranser (gluten, laktos) eller ha fysisk orsaker. När utredning är gjord är det bästa att ta kontakt med en dietist som kan hjälpa till med en kostbehandling. Att behandla barn med IBS brukar gå väldigt bra. Det är viktigt att föräldrarna är ordentligt insatta och att ha en bra dialog med skola/förskola.

Sofia

Podinspelning med magfokus Bild: Sofia Antonsson

Podinspelning med magfokus

Publicerat: 2015-11-20   |  Sofia Antonsson
Kategori: Hälsa

Idag har jag spelat in ett par podavsnitt med Lofsan på Träningspodden. Tema IBS och FODMAP. Ganskea grundläggande info, men vi hann ändå med rätt mycket tycker jag. Innan inspelningen pratade vi om fenomenet stressmage och vad det egentligen är. I min värld kan det vara flera saker, bland annat IBS. Lofsan hade ett intressant inspel om att personer som tränar för mycket och hårt ibland kan få stressmage i betydelsen att de lägger på sig fett på magen. Det beror på att stress ger ett högt påslag av stresshormonet kortisol, vilket kan leda till ökad fettinlagring i buken. Jag ger ofta rådet till stressade personer, som kanske är på väg mot utmattning, att sluta träna högintensiva pass. I stället ska de satsa på lugn träning som promenader och yoga. Det stressar inte kroppen på samma sätt och kan bidra till att man undviker att gå in i väggen. Så, det finns alltså många sorters problem relaterade till magen. Allting hänger i slutändan ihop i kroppen så det är viktigt att ta hand om HELA sig!

Här kan du lyssna på poden.

Ha en riktigt skön helg!

Sofia

 

Tidigare inlägg