Sofia Antonsson
Sofia Antonsson

Sofia Antonsson är dietist med expertis inom IBS och maghälsa. Här delar hon med sig av tips och råd som lindrar en orolig mage.

Ny medicin vid IBS Bild:

Nytt läkemedel mot IBS, eller?

Publicerat: 2016-01-25   |  Sofia Antonsson
Kategori: Hälsa

Ny studie på läkemedel vid IBS

I onsdags presenterade New England Journal of Medicine en studie på ett nytt läkemedel som provats på patienter med diarrédominerad IBS (IBS-D). En del av patienterna fick både förbättrad avföring och minskad smärta. Läkemedlet påverkar opioidreceptorer i hjärnan. Men att säga att läkemedlet verkar lovande är högst tveksamt med tanke på den begränsade effekten.

Resultaten tveksamma

I studien fick 2 400 patienter med IBS-D prova läkemedelskandidaten eluxadolin. Efter ett halvårs uppföljning var andelen deltagare som fått en minskning i både diarrésymtom och smärta under minst hälften av dagarna runt 30 procent bland de patienter som fått aktiv behandling i en hög dos. Motsvarande siffra i kontrollgruppen som fick placebo var runt 20 procent. Andelen som svarade på behandlingen är relativt låg, vilket lett till att myndigheter nu ska ställa högre krav på hur effekten av nya läkemedel utvärderas.

Förutom en begränsad effekt fick fem patienter i gruppen som fick eluxadolin biverkningar i form av bukspottkörtelinflammation och passar därför inte patienter som tidigare haft problem med bukspottkörteln.

Välkomnar ny forskning

Jag välkomnar all forskning som görs på IBS. En problematik, som gör effekten svår att utvärdera, är placeboeffekten som är erkänt högt på magtarmpreparat. Det syns tydligt även i denna studie då hela 20% av de i kontrollgruppen upplevde sig ha effekt, helt utan behandling. Det är därför tveksamt att presentera forskning med låg effekt som lovande. Alltför många med IBS sätter sin tro till läkemedel som i slutändan har en dålig effekt, oönskade biverkningar och som medför höga kostnader. Vi möter ibland personer som har god effekt av läkemedel och självhjälpsprodukter och självklart ska man då fortsätta med dessa. Men desto oftare träffar jag personer som provat preparat efter preparat som, förutom att ha givit en kortvarig initial effekt, därefter gjort att man är tillbaka på ruta ett igen. Skolmedicinen måste börja fokusera på grundproblematiken i stället för att ta bort symtom. Endast då får vi långvariga resultat.

Kosten först!

Kost- och livsstilsförändringar är fortfarande det som har den absolut bästa effekten vid IBS och som inte medför varken biverkningar eller höga kostnader. FODMAP är det första steget för att få magen under kontroll. Därefter gäller det att stärka upp tarmen för att förebygga alla de sjukdomar som idag är kopplade till miljö och status i magtarmkanalen.

Sofia

Glutenfria drömmar Bild: Sofia Antonsson

Drömmar som smakar som en dröm

Publicerat: 2016-01-24   |  Sofia Antonsson

Idag var jag sugen på att baka. I min mormors gamla receptsamling hittade jag ett recept på drömmar som jag direkt fastnade för. Minnet av när man satt hemma hos henne och mumsade på frasiga och spröda drömmar kom tillbaka så jag bestämde mig för att prova en glutenfri variant. Och gissa om de blev bra!? Fungerade hur bra som helst i glutenfri tappning och barnen i testpanelen gav tummen upp allihopa. Jösses, det blir till att stoppa undan dem långt in i ett skåp. Drömmarna går också bra att frysa för den som vill. Bara att plocka fram när andan faller på. Här kommer receptet:

ca 40 st
75 g rumsvarmt smör
1½ dl socker
½ dl olja (rapsolja)
2 tsk pofibrer
150 gr glutenfri mjölmix alt ris, teff, majs eller boveteblandning
½ tsk hjorthornssalt
1 msk vaniljsocker
gör så här
Vispa smör och sockret med elvisp så att det blir fluffigt. Tillsätt oljan och fortsätt vispa så att smeten blir vit och porös. Blanda i pofiber, rör om och fortsätt att blanda i mjölmix, hjorhornssalt och vaniljsockrer. Rulla kakdegen till en rulle och dela den i fyra lika stora bitar. Rulla alla fyra till fingertjocka rullar och skär i tio lika stora bitar. Rulla till kulor och lägg på en bakpappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen i 150 grader ca 15-18 minuter. Öppna inte ungsluckan förrän mot slutet. Kakorna skall vara svagt gula med små sprickor på ytan.
Det går också bra att smaksätta drömmarna på olika sätt. 
Ha en skön vecka!
Sofia
Goda glutenfria scones Bild: Sofia Antonsson

Goda glutenfria scones till söndagsfrukosten

Publicerat: 2016-01-16   |  Sofia Antonsson
Kategori: Hälsa

Till helgen lyxar jag gärna till det med en lååång frukost. Läsa tidningen och äta gott är en perfekt start på dagen. Nybakt bröd slår ju det mesta, men det är också lite tidskrävande. Då bakar jag hellre scones, snabba på ett kick och underbart goda att njuta alldeles rykande varma.

För den som vill undvika gluten går det jättebra att baka scones med ett glutenfritt mjöl. Här är ett recept med majs- och rismjöl, men det går bra med vilket glutenfritt mjöl som helst. Teff ger en något nötaktig smak medan majsmjölet ger en solgul färg. Välj det som finns hemma, det blir bra oavsett. Jag serverar gärna chiasylt till mina scones. Bara att blanda blåbär, hallon eller jordubbar med lite chiafrön och vaniljpulver eller socker. Låt stå över natten så har du en färdig sylt på morgonen. Förutom chiasylt brukar jag också ha laktosfri färskost av något slag, mums!

2 scones

2 dl rismjöl

2 dl majsmjöl

4 tsk bakpulver

2 tsk pofiber

2 tsk fiberhusk

2 krm salt

2 msk strösocker

50 g smör

2 1/2 dl laktosfri yoghurt

gör så här

Sätt ugnen på 225˚. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt smöret i mindre bitar samt yoghurt och arbeta ihop till en deg. Forma två runda kakor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Mjöla en kniv och skåra varje kaka i fyra delar.

Grädda mitt i ugnen 15–20 minuter.

Ha en fortsatt skön helg!

Sofia

Tidigare inlägg