Sofia Antonsson
Sofia Antonsson

Sofia Antonsson är dietist med expertis inom IBS och maghälsa. Här delar hon med sig av tips och råd som lindrar en orolig mage.

Nötter Bild: Pixabay

Därför ska du äta magnesium

Publicerat: 2016-05-30   |  Sofia Antonsson
Kategori: Hälsa

Magnesium är en av kroppens viktigaste mineraler och delaktig i hundratals enzymatiska reaktioner och processer i kroppen. Brist på magnesium ger ofta kramper i vader och muskler, men det kan också orsaka benskörhet, njurcancer, diabetes och förhöjda kolesterolnivåer. Nu har forskare sett att magesiumbrist även kan vara den utlösande faktorn till inflammation och i förlängningen cancer. 

I en ny stor studie såg forskarna att män som hade en hög magnesiumhalt i blodet halverade risken att dö i cancer- och hjärtsjukdomar. Det intressanta var att man här också undersökte effekten av samspelet av andra mineraler. Genom att ha en bra magnesiumhalt i blodet minskade risken för dödlighet i alla sjukdomar med 40 procent och i cancer med 50 procent. Hade man dessutom en hög magnesiumnivå samtidigt med en låg zinknivå minskade risken att dö i någon sjukdom med 80 procent.

Samtidigt visar beräkningar från WHO att en stor del av befolkningen inte får i sig tillräckligt med magnesium. Maten blir allt mineralfattigare och dessutom ökar förlusterna av magnesium vid stress och träning. För dig som vill öka intaget, här är fem bra magnesiumkällor:

1. Nötter och frön

2. Kli, (vete, havre, kruska)

3. Kakaopulver, alltså choklad

4. Baljväxter (ärter, bönor och linser)

5. Fullkornsris

Det kan också vara bra att ta ett tillskott på magnesium för dig som inte äter så mycket av dessa livsmedel eller som har kramp i vader och muskler. Tillskottet tar du bäst på kvällen så sover du extra bra. Magnesium kan också avhjälpa förstoppning: läs mer om det här.

Sofia

 

Grön drink Bild: Pixabay

Smoothie och juice, nyttigt eller inte?

Publicerat: 2016-05-26   |  Sofia Antonsson
Kategori: Hälsa

Har du också sett att juice och smoothieställen ploppar upp som svampar ur jorden? Det är trendigt att dricka sina måltider, men frågan är hur pass nyttigt det egentligen är att dricka den dagliga ransonen av frukt och grönsaker? 

Det finns flera saker att fundera över när det gäller drycker av frukt, bär och grönsaker. För det första är det skillnad på juice och smoothie. En juice är oftast pressad så att allt fruktkött är bortfiltrerat. Smoothie däremot innehåller fortfarande fruktköttet vilket innebär att en större mängd fibrer finns kvar och drycken höjer alltså blodsockret långsammaren än juice. Fibrerna har också andra hälsofördelar. En annan viktig fråga är vilka frukter eller grönsaker som ingår i drycken. Eftersom frukter generellt innehåller mer fruktsocker än bär och grönsaker är det bra ju mer av dessa som finns i drycken. Rena fruktjuicer och fruktsmoothies är ok att dricka någon gång då och då, men inte i större mängder varje dag. Nu vet alla som druckit en ren grönsaksjuice att det är en ganska tuff smak och det kan till en början vara lite svårt att vänja sig. Därför är det praktiskt att tillsätta en frukt för att söta upp drycken.

För dig som har en känslig mage kan det vara extra tufft att tolerera fruktsocker eller fruktos. Då är det bättre att välja en dryck gjord på grönsaker som t ex tomat, paprika, spenat, morot eller grönkål. Till det går det bra att tillsätta apelsin, kiwi, blåbär, hallon eller banan för en sötare smak. Då kan du njuta en smoothie utan att magen blir irriterad.

Här är ett recept på min favoritsmoothie:

100 g gröna blad, till exempel spenat, rucola

eller grånkål

2 msk pressad citronsaft

1/2 dl frysta eller färska hallon

2 dl laktosfri mjölk, mandel-, ris- eller

havredryck

2 cm färsk ingefära, riven

1 krm gurkmeja

1 kiwi

1/2 banan

gör så här

Mixa alla ingredienser slätt med en stavmixer eller

i en blender. Servera på en gång.

Sofia

   

Primörpaket Bild: Madeleine Broström

Primörpaket

Publicerat: 2016-05-18   |  Sofia Antonsson

Äntligen börjar de späda vårprimörerna dyka upp i butiken. Jag har en förkärlek till morötter. Tycker att det är en av de bästa grönsakerna som man kan använda till så många olika saker. I det här receptet får morötterna sällskap av salt getost och krispiga valnötter. Supergott att lägga på grillen eller i ugnen. Andra magvänliga grönsaker som kommer snart är potatis och haricots verts. Så passa på att njuta ordentligt!  

Primörpaket med morötter och getost

4 port

1-2 buntar knippmorötter
grillfolie
8 kvistar rosmarin
8 kvistar timjan
lönnsirap eller ljus sirap
4 msk krossade valnötter
salt och peppar
150 g getost (där innehåll av laktos är max 1g/100g)

GÖR SÅ HÄR
Tvätta morötterna, skär av blasten och spara ca 1 cm. Lägg ut 4 st folieark. Fördela morötterna och örterna på dem. Ringla över lönnsirap, strö över valnötter, salta och peppra. Vik ihop paketen och grilla under ca 15-20 minuter. Öppna upp foliepaketen när det är ca 5 minuter kvar och smula över osten. Stäng igen paketen och låt osten smälta lätt.

Tidigare inlägg