Sofia Antonsson
Sofia Antonsson

Sofia Antonsson är dietist med expertis inom IBS och maghälsa. Här delar hon med sig av tips och råd som lindrar en orolig mage.

Ägg - superbra, men kan ge reaktioner Bild: Pixabay

Ägg - superbra, men kan ge reaktion

Publicerat: 2015-12-01   |  Sofia Antonsson
Kategori: Hälsa

Ägg är världens bästa livsmedel om du frågar mig. Innehåller alla näringsämnen förutom C-vitamin och perfekt som .

Reaktioner på ägg

De finns de som reagarar på ägg av olika anledningar. Hos barn beror det ofta på äggallergi som innebär att man reagerar på proteinet i äggvitan. Äggallergi debuterar ofta i spädbarnsåldern och växer successivt bort upp i skolåldern. Symtom på äggallergi kan vara klåda, eksem, magsmärta, diarré och kräkningar eller i vissa fall astma och andnöd. För den som har äggallergi bör man undvika ägg som kan benämnas äggvita, äggprotein, äggpulver, äggula, äggalbumin och lyzozym (E 1105) på innehållsförteckningen. Etersom äggallergi är ovanligt hos den som är vuxen beror reaktioner på ägg nästan alltid på antingen gallan eller att man är mot fett. I sådana fall brukar ägg i maten gå bättre än ett kokt. 

Recept utan ägg

Hur lagar man då mat utan ägg? Jo, ska man baka kan ägget i de flesta fall ersättas med bakpulver. Annars kan man använda fiberhusk, maizena eller linfrön.

Här är ett recept på äggfria pannkakor:

  • 3 dl mjöl (glutenfritt för dig med magproblem) 
  • 2 tsk socker eller vaniljsocker (2 tsk socker motsvarar 1/2 tsk vaniljsocker)
  • 1 tsk bakpulver 
  • 1/2 tsk salt 
  • 6 dl mjölk 
  • 2 - 3 msk smält smör eller margarin 

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt mjölken under vispning så att smeten blir klumpfri. Tillsätt smält matfett och stek pannkakorna.

Sofia