Sofia Antonsson
Sofia Antonsson

Sofia Antonsson är dietist med expertis inom IBS och maghälsa. Här delar hon med sig av tips och råd som lindrar en orolig mage.

Ät dig till magrutor Bild: Pixabay

Ät fram magrutorna!

Publicerat: 2016-03-14   |  Sofia Antonsson
Kategori: Hälsa

Men går det verkligen?? Nja, det är ju vedertaget att det inte går att punktförbränna fett. Däremot kan man göra mycket med kost, träning och stresshantering som kan påverka utseendet på magen.

Mat som jäser

Det går som bekant att äta sig till en bullig och bullrig mage genom att stoppa i sig livsmedel som har en tendens att jäsa i magen. Det resulterar vanligen i en sk ballongmage på kvällskvisten. Livsmedel som lök, vitlök, sädesslag och laktos är typiska bovar när det kommer till uppblåst mage. Dra ner på dessa ett tag och se hur det känns i magen. 

Stress, stres, stress

Förutom att äta sig till en stor mage går det faktiskt att träna sig till en också. Varför lagrar vissa på sig fett på buken när man tränar så flitigt? Fenomenet kallas kortisolfett och kommer just ifrån utsöndringen av stresshormonet kortisol som har en förmåga att lagra in fett på buken. Det bästa sättet för att komma tillrätta med det är att variera träningen och kanske inte träna på samma intensitet hela tiden. Höga kortisolvärden är ett tecken på att kroppen är under stress och högintensiv träning har en förmåga att ytterligare stressa kroppen. Då kanske det är läge ett byta träningsform helt. Prova att under en period utöva yoga, mindfulness eller promenader för att kroppen ska kunna återhämta sig ordentligt.  

Fett bra med rätt fett

Det är inte ovanligt att man är lite rädd för fett, men kroppen behöver fett för att bränna fett. Och då pratar vi om rätt sorts fett. Läs gärna allt om fett i vår fettskola!

Lycka till!

Sofia