Sidans innehåll presenteras i samarbete med Arla
Bild: Pixabay

Så klarar du julbordet utan magont!

Publicerat: 2015-12-06   |  Sofia Antonsson
Kategori: Hälsa

Nu är det bråda dagar för alla julbordsentusiaster. Och visst är det fantastiskt gott med julmat. Det svåra är bara att välja rätt saker och äta lagom mycket. Annars finns det risk att julbordet slutar med magont. Här kommer en lista på vad man kan välja och undvika, allt för att du ska få en så bra magjul som möjligt. Och tittar du noga ser du att det finns massor av god mat att välja bland!

Välj:

• Lax – varmrökt, kallrökt eller gravad
• Sill – alla klara sorter och senapssill
• Skinka
• Revbensspjäll
• Potatis
• Glutenfritt mjukt eller hårt bröd
• Ägghalva med räkor, majonnäs el kaviar
• Rödkål – färsk eller konserverad
• Grönkål
• Chokladpraliner och tryfflar
• Valnötter, paranötter, några mandlar
• Laktosfri risgrynsgröt
• Glögg – går bra i mindre mängd
• Öl – går bra i mindre mängd
• Snaps – går bra i mindre mängd

Välj bort:

• Köttbullar – innehåller ofta lök
• Prinskorv – innehåller ofta lök
• Sylta – kan innehålla lök
• Jansson – innehåller laktos och lök
• Röror – kan innehålla laktos och lök
• Vörtbröd
• Fikon, dadlar, russin
• Risgrynsgröt
• Ris á la malta
• Lussebullar
• Pepparkakor
• Knäck

Sofia