Sidans innehåll presenteras i samarbete med Arla
Bild: Pixabay

Baka naturligt glutenfritt – och nyttigt –med Durra

Publicerat: 2016-04-15   |  Sofia Antonsson

Durramjöl är mitt absoluta favoritmjöl! Ett naturligt glutenfritt och smakrikt sädesslag som ursprungligen kommer från Afrika och eftersom det är ett fullkornsmjöl är det fiber- och näringsrikt. Egenskaperna i bakning liknar havremjöl. För dig som vill prova kommer här ett enkelt recept som jag ofta gör som ett bra standardbröd.

Ingredienser
 till 1 stort bröd

25 g jäst

7 1/2 dl vatten

3 msk olja t ex raps

2 msk ljus sirap

1 tsk salt

200 g durramjöl

250 g ris/majs/havre/teffmjöl

2 msk fiberhusk

mjöl och olja till utbakning

 

Gör så här

  1. Blanda jäst och vatten i en hushållsassistent med degkrokar. Blanda tills jästen löst upp sig.
  2. Tillsätt olja, sirap och salt under omrörning och därefter mjölet.  
  3. Blanda väl och tillsätt fiberhusk under omrörning.
  4. Kör degen i hushållsassistenten ordentligt i 5-7 minuter.
  5. Låt jäsa under bakduk ca 1 1/2 timme.
  6. Tag fram en bakplåtspappersklädd plåt. Pudra över lite mjöl och lägg upp degen på plåten. Degen är kladdig så använd kallt vatten eller olja på händerna.
  7. Arbeta in mjölet och forma till ett bröd.
  8. Putta in kanterna under röset så att det inte "flyter ut" så lätt. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
  9. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda brödet i mitten av ugnen ca 1 timme. Om du vill kan du stänka in 1/2 dl vatten längst ner i ugnen för att få en hårdare skorpa på brödet.

Låt brödet svalna helt innan du skär upp det. Därefter kan det förvaras ett par dagar i rumstemperatur eller skivas upp och frysas in.

Sofia