Sofia Antonsson
Sofia Antonsson

Sofia Antonsson är dietist med expertis inom IBS och maghälsa. Här delar hon med sig av tips och råd som lindrar en orolig mage.

Vardagspuls Sofia Antonsson dietist kost hormoner Bild: Vardagspuls

Bästa tipsen för att balansera hormonerna

Publicerat: 2016-01-11   |  Sofia Antonsson
Kategori: Hälsa

Trött, glad, låg, behaglig, sötsug, saltsug, viktuppgång etc etc. Listan på vilka biverkningar ett hormonellt system i obalans kan ställa till med är oändligt lång. Väldigt många, primärt kvinnor, lider av dessa tillstånd och det finns förhållandevis lite hjälp att få inom skolmedicinen. Men, du kan göra mycket på egen hand!  

Program om hormoner

Tidigare i höstas sändes ett avsnitt av Vardagspuls med fokus på just hormoner. Jag gästade programmet för att försöka reda ut vilka hormonella tillstånd som finns och vad man kan göra med kosten för att återfå balansen i systemen. Efteråt följde en chatt som drog många frågor och jag försökte svara på så många som möjligt.

Många olika diagnoser

När man pratar hormonella tillstånd eller diagnoser syftar man ofta på några olika system. Det brukar vara könshormoner (progesteron, östrogen), binjurar och sköldkörtel som ofta nämns. Alla dessa påverkas negativt av stress som enligt min erfarenhet kanske är den mest påverkande faktorn hos många. Diagnoserna som är knutna till hormonella tillstånd är hypotyreos, endometrios, PCOS, fibromyalgi, PMS och även IBS.

Läs hela chatten här och få svar på dina frågor om hur du bäst balanserar dina hormoner!

Sofia