Sofia Antonsson
Sofia Antonsson

Sofia Antonsson är dietist med expertis inom IBS och maghälsa. Här delar hon med sig av tips och råd som lindrar en orolig mage.

Glutenfria drömmar Bild: Sofia Antonsson

Drömmar som smakar som en dröm

Publicerat: 2016-01-24   |  Sofia Antonsson

Idag var jag sugen på att baka. I min mormors gamla receptsamling hittade jag ett recept på drömmar som jag direkt fastnade för. Minnet av när man satt hemma hos henne och mumsade på frasiga och spröda drömmar kom tillbaka så jag bestämde mig för att prova en glutenfri variant. Och gissa om de blev bra!? Fungerade hur bra som helst i glutenfri tappning och barnen i testpanelen gav tummen upp allihopa. Jösses, det blir till att stoppa undan dem långt in i ett skåp. Drömmarna går också bra att frysa för den som vill. Bara att plocka fram när andan faller på. Här kommer receptet:

ca 40 st
75 g rumsvarmt smör
1½ dl socker
½ dl olja (rapsolja)
2 tsk pofibrer
150 gr glutenfri mjölmix alt ris, teff, majs eller boveteblandning
½ tsk hjorthornssalt
1 msk vaniljsocker
gör så här
Vispa smör och sockret med elvisp så att det blir fluffigt. Tillsätt oljan och fortsätt vispa så att smeten blir vit och porös. Blanda i pofiber, rör om och fortsätt att blanda i mjölmix, hjorhornssalt och vaniljsockrer. Rulla kakdegen till en rulle och dela den i fyra lika stora bitar. Rulla alla fyra till fingertjocka rullar och skär i tio lika stora bitar. Rulla till kulor och lägg på en bakpappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen i 150 grader ca 15-18 minuter. Öppna inte ungsluckan förrän mot slutet. Kakorna skall vara svagt gula med små sprickor på ytan.
Det går också bra att smaksätta drömmarna på olika sätt. 
Ha en skön vecka!
Sofia