Sofia Antonsson
Sofia Antonsson

Sofia Antonsson är dietist med expertis inom IBS och maghälsa. Här delar hon med sig av tips och råd som lindrar en orolig mage.

Ät som du vill och gå ner i vikt Bild: Sofia Antonsson

Gå ner i vikt utan att ändra kosten

Publicerat: 2016-02-03   |  Gå ner i vikt utan att ändra kosten
Kategori: Hälsa

Kan det verkligen vara sant? Ja, i alla fall om du lever efter devisen Hara hachi bu.

Hara hachi bu är en livsstil som kommer från Okinawafolket i Japan. Där har de levt enligt detta i många år och de har en osedvanligt hög andel hundraplusåringar. Hara hachi bu betyder bokstavligt talat att äta sig 8/10 full eller 80 %. Alltså går filosofin ut på att sluta äta innan man är helt mätt. Till skillnad från vår västerländska kultur av att äta oss mer än mätta handlar Hara hachi bu om att uppmärksamma kroppens signaler och begränsa intaget av kalorier. Detta i kombination med att äta mycket frukt, grönsaker, fisk och fullkornsprodukter gör att Okinawafolket håller sig hälsosamma upp i hög ålder.

Så, enklaste sättet att gå ner i vikt är alltså att äta samma sak som du gör nu, bara att äta lite mindre. På köpet får du en gladare mage eftersom portionerna minskar och likaså belastningen på magtarmsystemet. Lyssna mer på mitt resonemang om medvetet ätande från Vardagspuls i går.

 

Lycka till!

Sofia