Sidans innehåll presenteras i samarbete med Arla
Bild: Madeleine Broström

God semla med lugn mage

Publicerat: 2016-02-10   |  Sofia Antonsson
Kategori: Hälsa

Just nu är det semmelhysteri. Semlor på längden, tvärsen och bredden skyltas i varenda fönster. Semmelwraps och smoothiesemla är väl de två senaste nykommlingarna i semmelfamiljen. Själv är jag lite mer konservativ och gillar den gamlar klassiska semlan. Självklart blir den då glutenfri och för den som inte klarar eller tål mandel går det faktiskt att göra mandelmassa på valnötter i stället. Mitt bästa glutenfria recept kommer här:

8 st

2 ½ dl laktosfri mjölk
75 g smör
½ paket röd jäst
1 msk fiberhusk
5 dl glutenfri mjölmix
½ dl strösocker
1 krm salt
1 msk mald kardemumma
1 tsk bakpulver
1 ägg

Fyllning
100 g mandelmassa (eller valnötsmassa)
25 g smör (rumsvarmt)
3 dl laktosfri grädde
florsocker

Gör så här
Värm mjölken och smält smöret tillsammans i en kastrull till fingervarmt. Smula jästen i en bunke, tillsätt lite av den varma mjölkblandningen och rör tills jästen har löst upp sig. Häll i resten av mjölken och blanda i fiberhusk. Låt svälla ca 15 minuter. Blanda ihop mjöl, socker, salt, kardemumma och bakpulver. Tillsätt mjölblandningen i vätskan, lite i taget med en elvisp med degkrogar. Arbeta degen ordentligt, täck över med en bakduk och låt jäsa i 30 minuter. Mjöla bakbordet och häll upp degen, arbeta degen smidig. Tillsätt lite mer mjöl om degen är kladdig. Dela den i 8 st lika stora delar. Rulla till runda bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Täck över med bakduk och låt jäsa i 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 8 minuter. Låt svalna under bakduk. Rör ihop mandelmassa och rumsvarmt smör. Skär av ett lock och gröp ur lite av bullen, fyll med mandelmassa och vispad grädde. Lägg på locket och pudra över lite florsocker.

 

Njut!

Sofia