Sofia Antonsson
Sofia Antonsson

Sofia Antonsson är dietist med expertis inom IBS och maghälsa. Här delar hon med sig av tips och råd som lindrar en orolig mage.

Goda glutenfria scones Bild: Sofia Antonsson

Goda glutenfria scones till söndagsfrukosten

Publicerat: 2016-01-16   |  Sofia Antonsson
Kategori: Hälsa

Till helgen lyxar jag gärna till det med en lååång frukost. Läsa tidningen och äta gott är en perfekt start på dagen. Nybakt bröd slår ju det mesta, men det är också lite tidskrävande. Då bakar jag hellre scones, snabba på ett kick och underbart goda att njuta alldeles rykande varma.

För den som vill undvika gluten går det jättebra att baka scones med ett glutenfritt mjöl. Här är ett recept med majs- och rismjöl, men det går bra med vilket glutenfritt mjöl som helst. Teff ger en något nötaktig smak medan majsmjölet ger en solgul färg. Välj det som finns hemma, det blir bra oavsett. Jag serverar gärna chiasylt till mina scones. Bara att blanda blåbär, hallon eller jordubbar med lite chiafrön och vaniljpulver eller socker. Låt stå över natten så har du en färdig sylt på morgonen. Förutom chiasylt brukar jag också ha laktosfri färskost av något slag, mums!

2 scones

2 dl rismjöl

2 dl majsmjöl

4 tsk bakpulver

2 tsk pofiber

2 tsk fiberhusk

2 krm salt

2 msk strösocker

50 g smör

2 1/2 dl laktosfri yoghurt

gör så här

Sätt ugnen på 225˚. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt smöret i mindre bitar samt yoghurt och arbeta ihop till en deg. Forma två runda kakor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Mjöla en kniv och skåra varje kaka i fyra delar.

Grädda mitt i ugnen 15–20 minuter.

Ha en fortsatt skön helg!

Sofia