Sofia Antonsson
Sofia Antonsson

Sofia Antonsson är dietist med expertis inom IBS och maghälsa. Här delar hon med sig av tips och råd som lindrar en orolig mage.

Hur ersätter man lök, vitlök och baljväxter i mat?

Publicerat: 2015-08-30   |  Sofia Antonsson

Efter tisdagens program och chatt har jag fått in väldigt många bra frågor. Här kommer en om hur man kan tänka om man vill äta nyttigt trots att magen inte klarar lök, vitlök och baljväxter.

Hej

Tack för ett toppenprogram, tittar ofta på er.
Jag skulle vilja ha förslag på alternativ mat. Jag har en IBS-mage och har problem med lök, kål och bönor vilket det ofta är i nyttig mat. Vad kan man använda istället? Många gånger använder man också nötter i maten och det är det många som är allergiska mot. Alternativ?
Hoppas på svar 
 
Hälsningar
Kristina

 

Hej Kristina!

Många med IBS har problem med just lök, vitlök och baljväxter. Det är då fibrerna i dessa livsmedel som magen reagerar på och eftersom de är vattenlösliga går det inte att använda i maten och sedan peta bort dem när man ska äta. Som ersättning till lök och vitlök brukar jag rekommendera att man använder blastdelarna på salladslök, vårlök eller purjolök. Eftersom fibrerna sitter i de vita delarna går den gröna delen bättre. Det går också att köpa en olja som är smaksatt med vitlök. Linser på tetra eller konserv går ofta bra att äta eftersom fibrerna löser ut i spaden. Kikärter kan också gå bra i mindre mängd. Nötter som är ok för magen är valnöt, paranöt och pekannöt. Mandel och hasselnöt går bra i mindre mängd. För den som är allergisk kan nötterna bytas ut mot frön av olika slag.

Lycka till!

Sofia