Sofia Antonsson
Sofia Antonsson

Sofia Antonsson är dietist med expertis inom IBS och maghälsa. Här delar hon med sig av tips och råd som lindrar en orolig mage.

Nötter Bild: Johnér

Hur ska man tänka med mellanmål om man har allergier?

Publicerat: 2015-08-27   |  Sofia Antonsson
Kategori: Hälsa

Under tisdagens chatt kom det in en hel del frågor som jag inte hann svara på. Därför publicerar jag dem här kommande dagar. Hoppas att ni alla blir nöjda med svaren. Här är första frågan:

Hej!

Jag heter Sofie och har lite frågor. Jag är en aktiv tjej som gillar att hålla igång och vara ute i friska luften men har många allergier.  Men min fråga handlar om maten.  Jag vill försöka äta nyttigt och kanske gå ner lite men framförallt känna mig "fitt" men tycker det är svårt med alla allergier. Tål inte så mycket frukt och grönt t.ex. 
Det jag är allergisk mot är:
Jordnötter
Hasselnötter
Alla nötter
Sojaprotein
Alla baljväxter
Stenfrukter
Tomat
Morötter
Har ni några bra typ på vad man kan göra/tänka på för att bli nyttigare?
För brukar ju i vanliga fall vara att äta mer grönsaker/frukt, äta baljväxter och ta lite nötter istället för sötsakerna.. 
Hoppas på svar!
Hej Sofie!
Att ha allergier är vanligt och gör det lite mer komplicerat när det kommer till nyttig mat. Jag tänker att det viktiga är att hitta bra alternativ och inte fokusera så mycket på vad man inte kan äta utan på det du kan äta. I stället för nötter går frön bra att använda. Baljväxterna kan du ersätta med andra fiberrika alternativ som t ex rotsaker. Bär är perfekta som kompliment till de frukter du kan äta. Torkade frukter och frön kan du välja som mellanmål eller snacks. Mitt förslag är att du sätter dig ner och gör en lista på de saker som du kan äta. Utifrån den är det enkelt att planera och ta med mat som är nyttig.
Lycka till!
Sofia