Sofia Antonsson
Sofia Antonsson

Sofia Antonsson är dietist med expertis inom IBS och maghälsa. Här delar hon med sig av tips och råd som lindrar en orolig mage.

Havrekakor Bild: Sofia Antonsson

Inneväder

Publicerat: 2015-06-23   |  Sofia Antonsson
Kategori: Hälsa

Solen ska tydligen göra ett uppehåll i sitt skinande i morgon och då tänkte jag hålla mig inne och förbereda kommande födelsedagskalas. I kväll har jag börjat med valnötscookies. Syndigt goda, men ändå inte helt onyttiga! Dessutom väldigt enkla att göra, bara att blanda ihop i en bunke och klicka ut på en plåt. Passar för den som vill undvika gluten samtidigt som man får i sig lite nyttiga fibrer från havren. Prova att baka du också, receptet kommer här:

ca 25 kakor

100 g smör

1 msk ljus sirap

1/2 dl vatten

1 dl torkade tranbär

100 g valnötter

2 dl havregryn OBS! ej fiberberikade

1 dl rismjöl

1 dl majsmjöl

2 dl muscovadosocker

2 tsk bakpulver

1 krm salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Rör ner sirap och vatten och låt svalna en aning. Hacka tranbär och valnötter i mindre bitar. Blanda de torra ingredienserna för sig och slå sedan vätskan över. Tillsätt tranbär och valnötter och arbeta ihop till en kladdig deg. Klicka ut platta kakor, ca 5 cm i diameter, på plåtar klädda med bakplåtspapper. Lägg inte kakorna för tätt, då de smälter ut lite. Grädda i ugnen ca 15 minuter, eller tills kakorna fått fin färg. Låt svalna.

Mums!