Sofia Antonsson
Sofia Antonsson

Sofia Antonsson är dietist med expertis inom IBS och maghälsa. Här delar hon med sig av tips och råd som lindrar en orolig mage.

Cappuccino Bild: Sofia Antonsson

Kaffe eller inte?

Publicerat: 2015-07-22   |  Sofia Antonsson
Kategori: Hälsa

Jag gillar kaffe, precis som de flesta andra, och dricker gärna ett par koppar om dagen. Här i Toscana kan de sin cappucino vill jag lova!

Frågan är om det är bra med kaffe och hur det påverkar magen så jag tänkte reda ut det hela. Kaffe innehåller både koffein och oligosackarider (FODMAPs). Koffeinet i sig ökar tarmmotoriken, vilket kan vara både bra och dåligt beroende på vilken sorts mage man har. För den som har en trögare mage kanske morgonkaffet sätter fart på magen och då är det bra att behålla den koppen. Har man en snabbare mage däremot kan det vara smart att dra ner på mängden kaffe och kanske dricka en halv kopp åt gången. Mitt råd brukar vara max en kopp (2,5 dl) per dag och därefter får man prova sig fram. Ta inte bort kaffet helt bara. Då är risken stor att du får abstinenssymtom som huvudvärk och illamåendet. Utgå ifrån där du är idag och minska mängden successivt. Du märker snart vilken mängd som är din optimala.

Sofia