Sofia Antonsson
Sofia Antonsson

Sofia Antonsson är dietist med expertis inom IBS och maghälsa. Här delar hon med sig av tips och råd som lindrar en orolig mage.

Kan barn ha IBS? Bild: Pixabay

Kan barn ha IBS?

Publicerat: 2015-11-24   |  Sofia Antonsson
Kategori: Hälsa

När vi senast pratade IBS i Vardagspuls kom det in en väldig massa frågor på chatten. Flera handlade om barn och IBS. Kan barn ha IBS och hur får man en diagnos? Många föräldrar som söker hjälp hos mig har varit runt i sjukvården under lång tid utan att få en diagnos. Alla nödvändiga undersökningar är ofta gjorda utan resultat. Som vuxen brukar man få sin IBS diagnos relativt snabbt. Hos barn däremot är läkare vanligen mer restriktiva med att sätta diagnos eftersom det finns en rädsla att missa även på barn. 

De flesta barn som jag träffar är från fem år och uppåt. Ofta har problemet funnits en längre tid och ibland kan det vara så att någon av barnets föräldrar har IBS och själva förstått att barnet lider av samma symtom.  

Magont hos barn kan bero på många saker och ska alltid utredas. Det kan bero på stress, födoämnesintoleranser (gluten, laktos) eller ha fysisk orsaker. När utredning är gjord är det bästa att ta kontakt med en dietist som kan hjälpa till med en kostbehandling. Att behandla barn med IBS brukar gå väldigt bra. Det är viktigt att föräldrarna är ordentligt insatta och att ha en bra dialog med skola/förskola.

Sofia