Sofia Antonsson
Sofia Antonsson

Sofia Antonsson är dietist med expertis inom IBS och maghälsa. Här delar hon med sig av tips och råd som lindrar en orolig mage.

frukost Bild: Pixabay

Knepigt med frukost för vissa IBS-magar

Publicerat: 2016-04-26   |  Sofia Antonsson

Att frukosten är det viktigaste målet får vi ofta höra men för en IBS-mage kan frukosten bli lite knepig beroende på hur magformen är. Att äta regelbundet är extra viktigt om namn har IBS då magen behöver ett jämnt flöde av mat för att fungera optimalt. När vi börjar äta skickas signaler ner genom hela mag-tarmsystemet att nu ska maten skjutas framåt och tarmarna börja jobba. Kommer dessa signaler någorlunda i jämn takt och med lagom mycket mat varje gång fungerar det arbetet mycket bättre.

För en "snabb" mage kan frukosten innebära att välja mat för att magen inte ska dra igång för mycket. Och vad är då bra val? Jo, kaffet är bra att ta bort eller minska på. Det är också viktigt att tänka på att försöka äta frukosten i lugn och ro. Blir det för stressigt kanske det är bättre att dela upp frukosten och endast äta något mindre hemma. Resten kan du ta när du kommer till jobbet om du har möjlighet. Har man en långsam mage kanske den där kaffekoppen är det man behöver för att få igång magen på morgonen och kunna gå på toaletten. Då är det inte den koppen du ska ta bort. Kanske behöver du komplettera frukosten med extra bra fibrer som physsilliumfröskal eller HUSK som hjälper många.

För både snabba och långsamma magar är fibrer av rätt sort viktigt och med FODMAP-kostbehandlingen blir det logik i vilka fibrer som fungerar bättre. Både havre och bovete som är begränsade livsmedel i elimineringsfasen kan var bra att återinföra. De allra flesta klarar dessa två i begränsade mängder och de innehåller viktiga fibrer och ger ökade möjligheter för variation i frukostmenyn. Chiafrön är det många som upptäcker och tycker att det ger en skön, lugn känsla i magen - så varför inte prova en chiapudding till frukost? När helgen kommer kanske vi har lite mer tid och vill lyxa lite - då är enkla scones perfekta!

Önskar dig en bra start på dagen!
Sofia