Sofia Antonsson
Sofia Antonsson

Sofia Antonsson är dietist med expertis inom IBS och maghälsa. Här delar hon med sig av tips och råd som lindrar en orolig mage.

Lakritskola Bild: Sofia Antonsson

Lakritskola från himmelen

Publicerat: 2015-12-09   |  Sofia Antonsson

Jag har precis gjort något dumt, men gott... Lakritskola... Herregud vad gott det är. Måste varna alla som ska göra den här kolan. Ät några och ge bort resten omedelbart, annars riskerar både mage och vikt att komma i kläm! Fast å andra sidan, det är bara jul en gång om året och hellre äter jag några bitar av det som jag verkligen gillar än att okynnesäta en massa bara för att det står framme. Så passa på och njut ordentligt av det du äter. 

Magen har ju en tendens att reagera när det kommer ner en blandning av för många saker, även om det är mat som är ok. Tänk därför igenom och planera ditt julätande noggrant. Blanda inte för många saker på en gång och ät hellre lite oftare än för mycket på en gång. Lägg dig gärna ner och vila en stund efter maten och andas djupa andetag. En promenad då och då är inte heller fel...

För er som vågar göra kolan kommer receptet här:

1 1/2 dl grädde

1 dl vit sirap

25 g smör

2 dl socker

2 dl krossad turkisk peppar

flingsalt till dekoration

Blanda grädde, sirap, smör, socker och turkisk peppar i en stor, tjockbottnad gryta. Koka upp och rör om så att allt blandar sig. Koka på medelvärme tills temperaturen når 125 grader eller klarar ett kulprov. Häll upp smeten i en form (ca 20x30 cm) klädd med bakplåtspapper och låt svalna. Klipp eller skär i lagom stora bitar. Strö över flingsalt och slå in kolorna i papper.

Mums!