Sofia Antonsson
Sofia Antonsson

Sofia Antonsson är dietist med expertis inom IBS och maghälsa. Här delar hon med sig av tips och råd som lindrar en orolig mage.

Gluten i bröd Bild: Sofia Antonsson

Mer gluten i bröd?

Publicerat: 2015-08-12   |  Sofia Antonsson
Kategori: Hälsa

Det är en vanlig uppfattning att gluteninnehållet i bröd har ökat. Det stämmer till viss del, men varför är det så och vilken effekt kan det ha på vår kropp?

Gluten är proteiner (äggviteämnen) som finns i vete (gliadiner och gluteniner), råg (secalin) och korn (hordein). Havre innehåller inte gluten och har visat sig vara ok att äta för personer med glutenintolerans. Gluteninnehållet i bröd har ökat i och med industrialisering och mekanisering av jordbruk . En ökad användning av bekämpningsmedel har gett nya typer av vete med ett högre innehåll av gluten. Det tillsätts också extra gluten i bröd och bageriprodukter för att få mer lätthanterliga degar med bra jäsningsförmåga och kortare jästid. 

Läser man olika hälsobloggar är det lätt att få uppfattningen att alltfler väljer bort gluten, vilket till viss del stämmer, främst i de industrialiserade länderna i världen. I USA uppger 30% att de aktivt väljer bort gluten och i Sverige är siffran 11%. Vete är dock fortfarande ett av världens största födoämne och står för en stor del av kaloriintaget i många länder, framförallt där konsumtionen av vete successivt ersätter ris.

En del upplever att de mår mycket bättre av att äta en glutenfri kost. Det kan bero på flera olika saker och i kommande inlägg ska jag skriva lite mer om glutenrelaterade tillstånd. Det är viktigt att komma ihåg att ta ett glutentest hos läkaren INNAN du provar att äta glutenfritt. 

Sofia