Sofia Antonsson
Sofia Antonsson

Sofia Antonsson är dietist med expertis inom IBS och maghälsa. Här delar hon med sig av tips och råd som lindrar en orolig mage.

Vit kladdkaka Bild: Pontus Johansson

Min bästa kladdkaka

Publicerat: 2015-10-20   |  Sofia Antonsson
Kategori: Hälsa

Appropå förra veckans kladdkaketema måste jag bara få dela med mig av mitt favoritrecept. Glutenfritt så klart och gjord med mjölkfri vit choklad. Alla som jag bjudit på den här kakan har faktiskt sagt att det är bland det godaste de ätit. Och jag håller helt med. Eftersom vit choklad är något sötare än vanlig så passar det bra med lite syrliga hallon till. Recept kommer här:

2 ägg

2 dl strösocker

100 g smör

100 g laktosfri vit choklad

1 tsk vaniljsocker

1 lime, rivet skal och saft

2 1/2 dl glutenfritt mjöl

Till formen

smör

kokos

gör så här

Sätt ugnen på 200˚. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Smält smöret, tillsätt chokladen delad i bitar och rör till en jämn smet. Tillsätt smörblandningen och vaniljsockret till äggsmeten. Finriv skalet av en lime, pressa saften och blanda ner det i smeten. Sikta därefter i mjölet och blanda till en slät smet. Smörj en form med löstagbar kant (ca 22 cm i diameter) med smör, strö den med kokosflingor. Häll i smeten och grädda 10–15 minuter i nedre delen av ugnen. Kakan ska få lite färg och den ska kännas kladdig när du tar ut den. Servera kladdkakan med lättvispad grädde och bär.

Njut!

Sofia