Sidans innehåll presenteras i samarbete med Arla
Bild: Magnus Fond

Mitt bästa vörtbröd

Publicerat: 2015-12-14   |  Sofia Antonsson
Kategori: Hälsa

Finns det något juligare än vörtbröd? Ett absolut måste på mitt julbord i alla fall. För att göra brödet snällare mot magen bakar jag glutenfritt eftersom fibrerna i glutenfria mjölsorter inte är fermenterbara dvs jäsningsbara. Hemligheten med ett gott vörtbröd är julmust och pepparkakskryddor. 

Receptet för dig som vill testa:

Ingredienser

3,5 dl julmust

1 dl vatten

25 g jäst

25 g smör eller margarin

1/2 dl mörk sirap

1 tsk salt

1 1/2 tsk pepparkakskryddor

7 dl glutenfri mix, gärna grov (det går också bra att blanda i teffmjöl)

1 msk fiberhusk

Gör så här

Smält matfettet och tillsätt vatten och julmust. Värm till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll över vätskan. Rör tills jästen löst sig och tillsätt salt, pepparkakskryddor, sirap och fiberhusk. Låt svälla i 10 min. Blanda ner mjölmixen, lite i taget och häll över i en smord form på 1,5 liter. Låt jäsa i 30 minuter och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter på 200 grader.

Dubbla satsen om du vill göra två bröd på en gång. Perfekta att skiva upp och frysa in. För den som vill går det ju så klart bra att lägga in några russin också!

Sofia