Sofia Antonsson
Sofia Antonsson

Sofia Antonsson är dietist med expertis inom IBS och maghälsa. Här delar hon med sig av tips och råd som lindrar en orolig mage.

Potatissallad Bild: Pixabay

Potatissallad x3

Publicerat: 2016-08-02   |  Sofia Antonsson
Kategori: Hälsa

Potatis, potatis, potatis! Denna älskade knöl som man kan göra så oändligt mycket gott med. Vissa reagerar på färskpotatis eftersom den innehåller en annan form av stärkelse än vanlig potatis. Numera går det dock att få tag på "gammal" potatis året runt så använd det om du vet att du är känslig för färskpotatis.

Här kommer tre recept på mina bästa potatissallader:

Krämig potatissallad

4 port

800 g fast potatis
1 purjolök (gröna delen)
1 dl hackad gräslök
2 dl laktosfri gräddfil
2 dl laktosfri creme fraiche
1 dl majonnäs
salt och peppar

Gör så här:
Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. Finhacka purjolök och gräslök. Lägg i en bunke och tillsätt gräddfil, creme fraiche och majonnäs. Smaka av med salt och peppar.

Häll av potatisen och spola den i kallt vatten några minuter så att den svalnar. Tärna potatisen i mindre bitar och vänd ned i röran. Låt stå i kylen minst en timme före servering.

 

Fransk potatissallad

4 port

600 g färskpotatis
4 salladslökar, gröna delen
2 msk vitvinsvinäger
4 msk olivolja
1 msk senap, gärna dijon
vitpeppar
salt
3 msk persilja, finhackad
3 msk gräslök, finhackad
2 msk kapris

Gör så här:
Koka potatisen och låt den svalna. Dela den i mindre bitar. Skiva salladslöken. Blanda samman dressingen. Slå dressingen över potatis och lök och rör om mycket försiktigt så potatisen inte trasas sönder. Tillsätt örter och kapris. Ställ potatissalladen kallt ett tag innan servering.

 
Somrig potatissallad
 
4 port
 
800 g fast potatis
1 knippe rädisor
2 salladslökar, gröna delen
1 dl laktosfri crème fraiche
1 dl majonnäs
2 tsk citronsaft
3 msk riven pepparrot
finklippt gräslök
salt
vitpeppar
 
Gör så här:
Skala och skär potatisen i tjocka skivor. Koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Kyl snabbt i kallt vatten. Blanda majonnäs, crème fraiche, citron och riven pepparrot till en dressing. Smaka av med salt och peppar. Halvera rädisorna och skiva salladslöken. Blanda med potatisen och häll över dressingen så att allt täcks. Ställ kallt ett par timmar innan servering. Strö över klippt gräslök.
 

Tips! Till potatissalladen är det gott med rostbiff, gravad lax, grillat kött eller kyckling.

Sofia