Sofia Antonsson
Sofia Antonsson

Sofia Antonsson är dietist med expertis inom IBS och maghälsa. Här delar hon med sig av tips och råd som lindrar en orolig mage.

Sofia och Smilla Bild: Sofia Antonsson

Glutenintolerans eller glutenkänslighet?

Publicerat: 2015-10-28   |  Sofia Antonsson
Kategori: Hälsa

I gårdagens program pratade jag och Smilla Luuk om glutenintolerans eller celiaki som det också heter. Många blandar ihop begreppen glutenintolerans och glutenkänslig och det är ju två helt olika saker. Glutenintolerans är en livslång diagnos där man behöver äta en strikt glutenfri kost för att inte skada tarmen. Glutenkänslighet däremot är en mer diffus diagnos där man märker att man på något sätt mår bättre efter att ha tagit bort gluten. En tredje variant som är vanlig är de som har magproblem och som blir bättre i magen efter att ha slutat med bröd och pasta. I de flesta av dessa fall är det då fråga om IBS där man reagerar mot fiberdelarna i sädesslagen. Det har alltså ingenting med glutenintolerans att göra. Oavsett är det viktigt att gå till läkaren och ta ett glutentest innan man provar att ta bort gluten ur kosten.

I programmet passade vi också på att dela med av ett par av våra favoritrecept på glutenfritt bröd. Här är inslaget för dig som missade det: