Sofia Antonsson
Sofia Antonsson

Sofia Antonsson är dietist med expertis inom IBS och maghälsa. Här delar hon med sig av tips och råd som lindrar en orolig mage.

Grön smoothie Bild: Pixabay

Så här börjar du veckan på bästa sätt!

Publicerat: 2016-02-08   |  Sofia Antonsson

Äntligen blir det ljusare om mornarna och jag tycker att det är lite enklare att komma upp för varje dag. Jag har en vision om att börja gå upp tidigt, en sisådär 05.30, för att få en lugn stund på morgonen och planera dagen. Tänker också lägga in ett yogapass på 15 min som start. Min favoritform är mediyoga, eller medicinsk yoga som det egentligen heter. Jag är instruktör i mediyoga och håller ibland grupper med personer som har IBS, som ett komplement till kostbehandlingen FODMAP. Mediyoga är ett väldigt efffektivt sätt att minska stressnivån i kroppen samtidigt som matsmältningen kommer igång. Nästa inlägg bjuder jag på min favorityoga som också effektivt får igång magen på morgonen.

Men nu till min favoritfrukost. Jag gör ofta smoothie på morgonen eftersom det är lite som en allt-i-ett frukost. Bara att använda det som finns hemma. Eftersom jag inte är fruktoskänslig kan jag använda rätt mycket frukt. I anant fall är det bättre att byta ut lite av frukten mot bär. Ibland gör jag bara på grönsaksjuice, men när sonen är hemma får det bli lite mer barnvänligt! I morse gjorde jag den här lite fruktigare varianten. Honungen är med bara för att den är så nyttig, men kan tas bort för den som tycker att det blir för sött.

2 port

1 banan

2 ägg

1 näve bladspenat

1 dl apelsinjuice

2 dl fryst ananas/papaya

1 kiwi

1 msk kokosolja

1 msk honung (ljust, fast)

1/2 avokado

Mixa allting och njut!

Ha en skön dag!

Sofia