Sidans innehåll presenteras i samarbete med Arla
Bild: Pixabay

Så klarar du påsken med lugn mage

Publicerat: 2016-03-26   |  Sofia Antonsson
Kategori: Hälsa

Påskbuffén kan vara svår att snitsla sig igenom, men med lite förberedelser och tips blir det betydligt enklare. Så nu kan du fira påsk med lugnare mage genom att välja FODMAP-vänlig mat på påskbuffén.

Tips!

  • Gör egen Jansson med salladslök och laktosfri grädde
  • Gör egna köttbullar med sallads- eller purjolök
  • Sill med lök går bra om du inte äter lökbitarna
  • Låt påskmust och öl bubbla ur sig en stund innan du dricker
  • Om du ska bort:
    • Ta med dig godis som du vet är ok att äta
    • Ta med dig glutenfritt knäcke eller fröknäcke
  • Det är det sammanlagda intaget och mängden som avgör om du får symtom eller inte så välj smart!
  • Alkohol och fet mat är inte FODMAPs, men kan ändå irritera magen
  • Vitlökssmaken till lammet får du med hjäp av smaksatt vitlöksolja
  • Kom ihåg att koppla av, stressa, ner logga ur och andas
  • Ta gärna en promenad efter påskbordet för att underlätta matsmältningen

Välj på påskbuffén

• Lax – varmrökt, kallrökt eller gravad
• Sill – alla klara sorter och senapssill (för de flesta funkar det att ta bort lökbitarna)
• Ägg, alla former
• Räkor
• Potatis
• Glutenfritt mjukt eller hårt bröd
• Grönkål
• Chokladpraliner och tryfflar
• Valnötter, paranötter
• Marsipan - motsvarande max 10 mandlar
• Öl/Påskmust – brukar går bra i mindre mängd

Se upp med på påskbuffén:

• Köttbullar – innehåller ofta lök
• Prinskorv – innehåller ofta lök
• Sylta – kan innehålla lök
• Jansson – innehåller laktos och lök
• Skagenröra – kan innehålla laktos och lök
• Mjukt bröd
• Potatisgratäng
• Lammfilé späckad med vitlök
• Påskgodis som innehåller fruktos/glukos-fruktossirap

Sofia