Sofia Antonsson

Sofia Antonsson

Namn: Sofia Antonsson
Familj: Sonen Filip 8 år
Ålder: 38 år

Vill du ställa en fråga direkt till Sofia? 
Då går det bra att mejla till sofia@vardagspuls.se
Svaret publiceras sedan här i bloggen – och givetvis är du som frågeställare anonym.

Tittar på: Föreläsningar om näring och hälsa på youtube.

Lyssnar på: Melody Gardot eller trance beroende på humör.

Vanligaste vardagsmiddagen: Spenatsoppa.

Får positivt hög puls i vardagen av: Att få höra att man fått livet tillbaka tack vare FODMAP.

Får negativt hög puls i vardagen av: Trängsel i tunnelbanan.

Hur har jag förberett mig: Genom att läsa, lyssna och snappa upp influenser från alla tänkbara håll. Börjat fota och startat Instagramkonto, helt galet sent inser jag!

Om din kollega Jeanette skulle beskriva dig, hur skulle hon göra det: Impulsiv och driven duracellkanin med konstant behov av att slänga ur sig nya idéer.

Vilken är den vanligaste förändringen som ger snabb effekt på en orolig mage: Ta bort lök, vitlök och sädesslag ur kosten. Det brukar ge resultat efter bara några dagar.

Vad slinker alltid ner när du handlar: Mörk choklad, frysta bär och ägg.

När jag ska lyxa till det: Då köper jag skaldjur och dricker ett gott Chablis.

Om jag var folkhälsominister: Skulle jag införa hemkunskap och näringslära tidigt i skolan så att barnen får lära sig hur man lever hälsosamt.

David Stenholtz Bild: Sofia Antonsson

Ska vi äta mindre kött?

Publicerat: 2015-08-19   |  Sofia Antonsson
Kategori: Hälsa

I förra veckan publicerades statistik från jordbruksverket som visar att köttkonsumtionen i Sverige har ökat med 70 % sedan 60-talet. I USA har däremot köttkonsumtionen sjunkit. 

Cancerläkaren David Stenholtz, som själv är vegan och ordförande i föreningen Läkare för framtiden, gästade Nyhetsmorgon i TV4. Han menar att det finns klar evidens för att ju mer kött man äter desto större risk för olika cancerformer, framförallt tjocktarmscancer.

Världscancerfonden och WHO har för flera år sedan gått ut med riktlinjer för att minska köttkonsumtionen. Livsmedelsverket rekommenderar max 500 g tillagat kött i veckan och att helt undvika charkprodukter som korv, bacon och blodpudding. 

Eftersom köttproduktion dessutom har stor klimatpåverkan är det många som väljer att äta mindre kött. En term som jag gillar är flexitarian. På så sätt kan man fortsätta att äta kött, men i mindre mängd. Antingen kan man äta vegetariskt ett par dagar i veckan. Eller så använder man en mindre mängd kött i matlagningen t ex genom att tillsätta och dryga ut maten med grönsaker. Det här är för mig som gillar kött, tilltalande för att minska på köttintaget på ett mindre dramatiskt sätt.

Ha en skön vecka!

Sofia