Sofia Antonsson
Sofia Antonsson

Sofia Antonsson är dietist med expertis inom IBS och maghälsa. Här delar hon med sig av tips och råd som lindrar en orolig mage.

David Stenholtz Bild: Sofia Antonsson

Ska vi äta mindre kött?

Publicerat: 2015-08-19   |  Sofia Antonsson
Kategori: Hälsa

I förra veckan publicerades statistik från jordbruksverket som visar att köttkonsumtionen i Sverige har ökat med 70 % sedan 60-talet. I USA har däremot köttkonsumtionen sjunkit. 

Cancerläkaren David Stenholtz, som själv är vegan och ordförande i föreningen Läkare för framtiden, gästade Nyhetsmorgon i TV4. Han menar att det finns klar evidens för att ju mer kött man äter desto större risk för olika cancerformer, framförallt tjocktarmscancer.

Världscancerfonden och WHO har för flera år sedan gått ut med riktlinjer för att minska köttkonsumtionen. Livsmedelsverket rekommenderar max 500 g tillagat kött i veckan och att helt undvika charkprodukter som korv, bacon och blodpudding. 

Eftersom köttproduktion dessutom har stor klimatpåverkan är det många som väljer att äta mindre kött. En term som jag gillar är flexitarian. På så sätt kan man fortsätta att äta kött, men i mindre mängd. Antingen kan man äta vegetariskt ett par dagar i veckan. Eller så använder man en mindre mängd kött i matlagningen t ex genom att tillsätta och dryga ut maten med grönsaker. Det här är för mig som gillar kött, tilltalande för att minska på köttintaget på ett mindre dramatiskt sätt.

Ha en skön vecka!

Sofia