Sofia Antonsson
Sofia Antonsson

Sofia Antonsson är dietist med expertis inom IBS och maghälsa. Här delar hon med sig av tips och råd som lindrar en orolig mage.

Grön drink Bild: Pixabay

Smoothie och juice, nyttigt eller inte?

Publicerat: 2016-05-26   |  Sofia Antonsson
Kategori: Hälsa

Har du också sett att juice och smoothieställen ploppar upp som svampar ur jorden? Det är trendigt att dricka sina måltider, men frågan är hur pass nyttigt det egentligen är att dricka den dagliga ransonen av frukt och grönsaker? 

Det finns flera saker att fundera över när det gäller drycker av frukt, bär och grönsaker. För det första är det skillnad på juice och smoothie. En juice är oftast pressad så att allt fruktkött är bortfiltrerat. Smoothie däremot innehåller fortfarande fruktköttet vilket innebär att en större mängd fibrer finns kvar och drycken höjer alltså blodsockret långsammaren än juice. Fibrerna har också andra hälsofördelar. En annan viktig fråga är vilka frukter eller grönsaker som ingår i drycken. Eftersom frukter generellt innehåller mer fruktsocker än bär och grönsaker är det bra ju mer av dessa som finns i drycken. Rena fruktjuicer och fruktsmoothies är ok att dricka någon gång då och då, men inte i större mängder varje dag. Nu vet alla som druckit en ren grönsaksjuice att det är en ganska tuff smak och det kan till en början vara lite svårt att vänja sig. Därför är det praktiskt att tillsätta en frukt för att söta upp drycken.

För dig som har en känslig mage kan det vara extra tufft att tolerera fruktsocker eller fruktos. Då är det bättre att välja en dryck gjord på grönsaker som t ex tomat, paprika, spenat, morot eller grönkål. Till det går det bra att tillsätta apelsin, kiwi, blåbär, hallon eller banan för en sötare smak. Då kan du njuta en smoothie utan att magen blir irriterad.

Här är ett recept på min favoritsmoothie:

100 g gröna blad, till exempel spenat, rucola

eller grånkål

2 msk pressad citronsaft

1/2 dl frysta eller färska hallon

2 dl laktosfri mjölk, mandel-, ris- eller

havredryck

2 cm färsk ingefära, riven

1 krm gurkmeja

1 kiwi

1/2 banan

gör så här

Mixa alla ingredienser slätt med en stavmixer eller

i en blender. Servera på en gång.

Sofia